Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Μαρμελάδα Καρότο, Μήλο και Λωτός

Μία λίγο ασυνήθιστη μαρμελάδα, πολύ νόστιμη και αρωματική!
Είναι υπέροχη με τυρί κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι αλλά μέσα σε τάρτες.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να διαλέξουμε φρέσκα, τρυφερά και ζουμερά καρότα για να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Της ταιριάζουν πολύ τα μπαχαρικά με πιπεράτη γεύση!



Τα Υλικά
(Για τρία βαζάκια)

800γρα. καρότα, τριμμένα
250γραμ. ώριμοι λωτοί, τριμμένοι (περίπου δύο μεγάλοι)
250γραμ. μήλα, τριμμένα
600γραμ καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
2 κουταλιές λικέρ κανέλας

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Πλένουμε καλά τους λωτούς και τα μήλα, τα ξεφλουδίζουμε και τα τρίβουμε με τον ίδιο τρίφτη.
Ρίχνουμε τα τριμμένα φρούτα σε μία ανοξείδωτη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό και τα βάζουμε να βράσουν πάνω σε μέτρια φωτιά.
Τις φλοίδες και τα κουκούτσια των μήλων τα τυλίγουμε σε ένα τούλι και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, μαζί με ένα κομμάτι καθαρισμένο φρέσκο τζίντζερ.
Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν, ανακατεύοντας μερικές φορές με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Αν τα καρότα είναι κάπως σκληρά, βράζουμε τη μαρμελάδα λίγο περισσότερο, προσθέτοντας λίγο νερό, για να μείνει στο τέλος σιρόπι.
(Όταν είναι έτοιμη, πρέπει να έχει σιρόπι, όπως το γλυκό κυδώνι).
Λιώνουμε τη μισή με το ραβδομπλέντερ ή και όλη, αν δεν μας αρέσει να υπάρχουν κομμάτια.



Την αφήνουμε να πάρει μία βράση και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Τότε βγάζουμε το τούλι με τις φλοίδες, το πιέζουμε να στραγγίσει και το πετάμε. Προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε τη ζεστή μέσα σε αποστειρωμένα βαζάκια.




Καλή επιτυχία!

20 σχόλια:

  1. Περίεργος συνδυασμός!!! Θα τον δοκίμαζα ευχαρίστως!!!
    Δεν έχω φάει ποτέ λωτό!
    Πολύ ωραίο χρώμα, Ελένη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ θα σε κερνούσα ευχαρίστως, Πέπη μου!
      Πάντως γευστικά υπερτερεί το καρότο.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Ασυνήθιστη και πολύ ιδιαίτερη η μαρμελάδα σου Ελένη μου!!
    Και τι όμορφο λαμπερό χρώμα που έχει!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλειο το χρώμα της, Έλενά μου! Αλλά και η γεύση της εξαιρετική!
      Καλό σου βράδυ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Ελένη μου, έχω κάνει μαρμελάδα με καρότο και μήλο και ήταν πολύ ωραία! Ο λωτός και το λικέρ κανέλας πρέπει να την απογειώνουν! Μου αρέσει που χρησιμοποιείς την φυσική πηκτίνη από τα φλούδια και τα κουκούτσια των μήλων! Θα δένει πιο εύκολα η μαρμελάδα σου διατηρώντας το χρώμα!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αγγελική μου!
      Όντως είναι νόστιμη μαρμελάδα και το άρωμα κανέλας της ταιριάζει.
      Πράγματι η φυσική πηκτίνη είχε επιτυχία!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη, με ωραίο χρώμα η μαρμελάδα σου Ελένη μου... είμαι περίεργη για τη γεύση που της δίνει ο λωτός!!
    Γεια στα χέρια σου!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο λωτός ταιριάζει πολύ με το καρότο γευστικά, Το μήλο βοηθάει να πήξει η μαρμελάδα.
      Σ΄ευχαριστώ πολύ, Κική μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Όντως ασυνήθιστη η μαρμελαδίτσα σου!Θα είναι και πεντανόστιμη!
    Καλημέρες από Ζάκυνθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελένη για φέτος μάλλον τέλειωσαν οι δοκιμές δεν υπάρχει χρόνος αλλά με το νέο έτος θα τη φτιάξω.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, μάλλον θα πρέπει να ξεκουραστείς και λίγο!
      Καλή δύναμη να αρχίσεις πάλι από τη νέα χρονιά!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  7. Χρυσαφένια και λαχταριστή η μαρμελάδα σου Ελένη μου, θα την δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία, Κατερίνα μου!
      Περιμένω τις εντυπώσεις σου!

      Διαγραφή
  8. Ελένη, θα ήθελα να μου πεις οι λωτοί πόσο ώριμοι πρέπει να είναι για να μην στυφίζουν? Να είναι τελείως μαλακοί η να κρατάνε λίγο. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι λωτοί πρέπει να είναι πολύ ώριμοι και να λιώνουν, όταν τους τρίβουμε.
      Κρατάμε και το ζουμάκι τους και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
      Να προσέξεις και τα καρότα, να είναι μαλακά, για να μην χρειάζονται πολύ βράσιμο και στεγνώσει η μαρμελάδα.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  9. Ελένη μου, σ΄ευχαριστώ.Θα την κάνω αύριο και θα σου πω το αποτέλεσμα.Μακάρι να πετύχει, σαν τη δικιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μήλο-καρότο έχω πιει σε χυμό κι είναι πολύ ωραίο. Λωτό δεν έχω φάει ποτέ. Τόσα χρόνια νόμιζα ότι υπάρχει μόνο στην Οδύσσεια! χαχα Η μαρμελάδα σου μου κινεί την περιέργεια επομένως.. Στείλε κανένα βαζάκι κατά δω! ;-) Φιλιά!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή