Το πράσο είναι ένα γευστικό λαχανικό, συγγενικής του κρεμμυδιού και του
σκόρδου, με μεγάλη διατροφική και θεραπευτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, φυτικών ινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών
συστατικών, ενώ είναι κατάλληλα για ισορροπημένη διατροφή και δίαιτα αφού
100γρ. περιέχουν μόλις 60 θερμίδες!
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ, Ε και C και περιέχει απαραίτητα για τον
οργανισμό μας μέταλλα, όπως κάλιο,
σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Ας του δώσουμε σημαντική θέση στην κουζίνα μας και στο καθημερινό μας
διαιτολόγιο κι ας το χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο στις Πρασόπιτες και στις σούπες
αλλά και σ’ ένα νοστιμότατο και αρωματικό πιάτο με κοτόπουλο!
Θα μας καταπλήξει!
Τα Υλικά
(Για 4 μερίδες)
4 πόδια κοτόπουλου, με κόκκαλο ή φιλεταρισμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κιλό πράσα
1 φλιτζάνι μαϊντανός, χονδροκομμένος
1 φλιτζάνι φύλλα σέλινου, χονδροκομμένα
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, χονδροκομμένα
½ φλιτζάνι τριμμένος άνηθος
4 λιαστές ντομάτες, διατηρημένες σε λάδι, κομμένες
1 ½ κουταλιά πελτέ ντομάτας
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
Αλάτι και πιπέρι
Ο χυμός από ένα μέτριο λεμόνι
Μαρινάδα για το κοτόπουλο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ ποτήρι κόκκινο κρασί
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Αναμειγνύουμε τα υλικά της μαρινάδας μέσα σε ένα μπολ και μαρινάρουμε το κοτόπουλο
για μία ώρα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες. Αν είναι χονδρά τα κόβουμε στη
μέση. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα στραγγίζουμε.
Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία πλατιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το
κοτόπουλο, απ’ όλες τις πλευρές. Κατόπιν προσθέτουμε τα πράσα και τα
ανακατεύουμε, μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν.
Εν συνεχεία προσθέτουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά, συνεχίζοντας το
σοτάρισμα.
Τα πράσα περιέχουν πολύ νερό αλλά αν χρειαστεί, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ακόμα
χλιαρό νερό, λίγο-λίγο, ελέγχοντας την ποσότητα της σάλτσας.
Όταν το φαγητό βράσει, πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό
λεμονιού.
Το σερβίρουμε ζεστό και το απολαμβάνουμε.
Καλή όρεξη!
Επιλογή και αποθήκευση πράσων
- Όταν θέλουμε να αγοράσουμε φρέσκα πράσα, καλύτερα να προτιμήσουμε τα βιολογικά, διότι είναι θρεπτικότερα και πιο πλούσια σε γεύση.
- Προτιμάμε να έχουν όχι πολύ μεγάλα με μακριά, σκληρά, λευκά και πράσινα κομμάτια και υγιή ρίζα.
- Αποφεύγουμε τα μαραμένα με κίτρινες κορυφές.
- Στο σπίτι, τα τυλίγουμε με χαρτί και τα τοποθετούμε στη συντήρηση του ψυγείου. Έτσι θα παραμείνουν φρέσκα μέχρι και μια εβδομάδα.
- Αν τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια, μπορούμε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για 3 μήνες, κλεισμένα μέσα σε σακουλάκια τροφίμων.
Τα πράσα μου αρέσουν πάρα πολύ και το κοτόπουλο επίσης, ωστόσο δεν είχα σκεφτεί να τα συνδυάσω στο ίδιο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ το έκανες και μάλιστα πολύ πετυχημένα Ελένη! Ευπαρουσίαστο και με υλικά που το κάνουν πολύ πολύ νόστιμο!
Φιλιά
Συμφωνώ απόλυτα ότι το πράσο αξίζει μια σημαντική θέση στην κουζίνα μας και ο συνδυασμός του με το κοτοπουλάκι δείχνει υπέροχος! Πολύ θα ήθελα ένα πιάτο από το φαγάκι σου, Ελένη μου! Φαίνεται εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ελενάκι με πέθαναν οι φωτογραφίες σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανα γευστικό δείχνει το φαγάκι σου, τα πράσα τα αγαπάμε πολύ, οπότε δεν το συζητώ, είναι φαγάκι που θα το φτιάξω!
Φιλιά!
Πεντανόστιμο φαγάκι Ελενάκι μου μας μαγείρεψες σήμερα!Το κοτόπουλο με τα πράσα ταιριάζει πάρα πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Νόστιμο και μυρωδατο φαινεται,δεν εχω ξαναφαει αλλα φανταζομαι θα ειναι πολυ ωραιο και ελαφρυ,καλοφαγωτο φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήTELEIO EPISHS GINETAI KAI ME XOIRINO ME PRASA ME BOLIKO SELINO KAI RIGANH.POLY ORAIO.
ΑπάντησηΔιαγραφήωραίο και νόστιμο..μου αρέσει πολύ το κοτόπουλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχος συνδιασμός το κοτόπουλο με το πράσο! Εξαιρετικές όπως πάντα οι πληροφορίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ιδέα !!! Δεν ταιριάζει μονο σε πίτες και σε γίγαντες ,αλλά και σε κοτόπουλο !!! Δεν το είχα σκεφτεί ,ωραία !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ιδέα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή