Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Πρασοκεφτέδες αρωματικοί και νηστίσιμοι

Νηστίσιμοι, νόστιμοι και πολύ αρωματικοί χορτοκεφτέδες αποτελούν ένα χορταστικό καθημερινό πιάτο, συνοδευμένοι από μια ολόφρεσκη πράσινη σαλάτα. Θα τους αγαπήσουν όλοι!
Γίνονται επίσης και ένας ιδανικός μεζές για το ουζάκι, το κρασάκι ή τη μπύρα της παρέας!





Τα Υλικά

3 πράσα μεσαίου μεγέθους
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και τριμμένες σε χονδρό τρίφτη
4 κουταλιές και ψιλοκομμένος άνηθος ή μάραθος
3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 κουταλιές καλομποκάλευρο ή τριμμένη φρυγανιά
4 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
3 κουταλιές λάδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λάδι για το τηγάνισμα
Αλεύρι για το πανάρισμα

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις πατάτες. Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τον άνηθο ή το μάραθο και το μαϊντανό.



 








Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τρεις κουταλιές λάδι και μαραίνουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια.
Όταν γυαλίσουν, προσθέτουμε τις τριμμένες πατάτες, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.



Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά – μυρωδικά, μπαχαρικά και αλεύρι - και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να ενσωματωθούν.


  




Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το μείγμα μας πρέπει να είναι ένας σχετικά πηχτός χυλός, ώστε να πλάθετε με τα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή ανάλογα επί πλέον αλεύρι.


Ρίχνουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει πάνω σε μέτρια φωτιά.

Πλάθουμε με τα χέρια μας τους κεφτέδες, αν θέλουμε τους αλευρώνουμε, και τους τηγανίζουμε, γυρίζοντάς τους απ΄ όλες τις πλευρές, ώστε να ψηθούν καλά και μέσα. Όταν ροδοκοκκινίσουν, τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους.

Τους σερβίρουμε χλιαρούς και τους συνοδεύουμε με μια πλούσια φρέσκια πράσινη σαλάτα.


Καλή όρεξη!

 Κι ένα νέο όμορφο Βραβείο!

Άργησα πάρα πολύ να ευχαριστήσω τη γλυκιά Ερμιόνη από το πολύ όμορφο blog “The one with all the tastes”, που αξίζει να το παρακολουθείτε, γι΄ αυτό το υπέροχο βραβείο που μου χάρισε.


Η τιμή που μου έκανε είναι μεγάλη και το εκτιμώ πάρα πολύ!
Σε ευχαριστώ και πάλι, Ερμιόνη μου!

24 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη μου!Είναι απίθανοι θέλω οπωσδήποτε να τους δοκιμάσω, μπράβο για την ωραία συνταγή!Συγχαρητήρια για το βραβείο σου το αξίζεις!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου!
      Να τους δοκιμάσεις και να μου πεις τις εντυπώσεις σου. Είναι πανεύκολοι και πάρα πολύ νόστιμοι.
      Φιλιά, καλή υπόλοιπη μέρα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελένη μου!
    Υπέροχη πρόταση για τη νηστεία και όχι μόνο! Προσωπικά άμα κάνω αρχή με πρασοκεφτέδες ή κολοκυθοκεφτέδες πολύ δύσκολα σταματώ!
    Σούπερ έγιναν οι δικοί σου, αφράτοι και ροδαλοί!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου καλή, έλα να σε κεράσω!
      Και σ' εμένα αρέσουν όλοι οι χορτοκεφτέδες, περισσότερο από τους κλασικούς, γιατί έχουν υπέροχη γεύση! Είναι και νεζεδάκι καταπληκτικό!
      Φιλάκια, καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Μεζεδάκι σπέσιαλ μας ετοίμασες σήμερα Ελενάκι μου!
    Αγαπώ πολύ το πράσο και το χρησιμοποιώ σε πολλά φαγητά, πίτες και μεζεδάκια.
    Αρα σίγουρα οι πρασοκεφτέδες σου θα μου αρέσουν, με τόσα νόστιμα υλικά και μυρωδικά που τους πρόσθεσες!
    Συγχαρητήρια και για το όμορφο βραβείο!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ετοίμασα το μεζεδάκι αλλά λίγο δύσκολο για την ώρα να βρεθούμε!
      Και σ΄εμένα αρέσει το πράσο, έχει γλυκιά γεύση και όχι τόσο έντονη μυρωδιά όπως το κρεμμύδι. Να τους δοκιμάσεις και να μου πεις.
      Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  4. Ελένη μου, βροχή τα βραβεία στο υπέροχο μπλογκ σου! Σειρά μου να σου προσφέρω ένα!

    Οι κεφτέδες έχουν τόσο ωραία αρωματικά λαχανικά που θα με κάνουν να τρέξω σε μανάβη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Αγγελική, σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Με συγκινείς!
      Τα χορτοκεφτεδάκια είναι νοστιμότατα, γιατί τα αρωματικά λαχανικά προσθέτουν άρωμα και γεύση. Για την ανάμειξη και ανάδειξη των αρωμάτων φροντίζει το λαδάκι!
      Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Πιατάκι άδειο έφερα...
    Ποτηράκι άδειο επίσης έχω διαθέσιμο...
    Θα μου βάλετε μια μεριδούλα και λίγη παγωμένη μπύρα σας παρακαλώ, μιας και είναι η ώρα περασμένη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα εσύ, καλή μου Πηνελόπη, και το τραπέζι στρώνεται αμέσως! Δεν χρειάζεται να φέρεις τίποτα μαζί σου, μόνο όρεξη και την καλή σου παρέα!
      Άντε, σε περιμένω!

      Διαγραφή
  6. Ελένη μες στο μυαλό μου είσαι,σκεπτόμουν μια τέτοια εκδοχή και μάλιστα είμαι έτοιμη να αναζητήσω τη συνταγή μιας φίλης μου που προσθέτει αν δεν κάνω λάθος και μπακαλιάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, αυτό που λες είναι μάλλον κροκέτες μπακαλιάρου. Έχω κι εγώ τη συνταγή μιας φίλης αλλά δεν έχω μπακαλιάρο να σας τη φτιάξω.
      Στην Ελλάδα θα δοκιμάσω.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Πωπωπωπω Helen τι υπέροχοι που φαίνονται!!! Θα τους δοκιμάσω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Έρη μου!
      Να τους δοκιμάσεις και να μου πεις! Με ενδιαφέρει πολύ η άποψή σου.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ...Κ ΕΓΩ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!

    ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, άγγελε!
      Να τους δοκιμάσεις, όποτε θέλεις και να που πεις αν σου άρεσαν.
      Φιλιά, καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Ελένη.
    Συγχαρητήρια για το όμορφο βραβείο!

    Οι κεφτέδες είναι τόσο μερακλίδικα φτιαγμένοι, με τόσα αρωματικά, φαντάζομαι τη γεύση τους! Έχω και μια αδυναμία στο πράσο...
    Λίγο και θα τους μύριζα όσο τηγανίζονταν.

    Πρόσεξα το στόλισμα, με τα κατακόκκινα ραπανάκια με το όμορφο κόψιμο.
    Όλα ωραία και προσεγμένα, να λαχταρίσουμε ακόμα περισσότερο το πιάτο που μας προσφέρεις web-ικά.

    Καλό απόγευμα.
    Να είσαι καλά να μας προτείνεις ωραίες ιδέες!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ζαμπία μου!
      Πάντα ευγενική και με καλά λόγια! Τα σχόλιά σου με χαροποιούν. Σε ευχαριστώ πολύ! Το στόλισμα είναι το αυτό που κάνει το πιάτο ελκυστικό, γιατί πρώτα ενεργοποιείται η όραση! Υπάρχουν εδώ άφθονα και τα απαραίτητα υλικά.
      Πώς να σου έστελνα να δοκιμάσεις! Επιφυλάσσομαι. . .

      Φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ πρασοκεφτέδες αλλά λογικά θα είναι τέλειοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πασοφίξ μου, πώς να σου στείλω να δοκιμάσεις;
      Είναι πράγματι νόστιμοι και αξέζει τον κόπο, πίστεψέ με.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Ελένη, τέλειοι οι πρασοκεφτέδες!!! Συγχαρητήρια για το βραβείο σου Ελένη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κική μου, και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Και τα δικά σου δημιουργήματα είναι πάντα εξαιρετικά!

      Διαγραφή
  12. Ούτε εγώ έχω φτιάξει ή δοκιμάσει, αλλά βασίζομαι στο γευστικό σου γούστο. Φιλιά καλυνήχτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον από νύχτα σε νύχτα βλέπουμε σχόλια!
      Σε ευχαριστώ, Σωσώ μου, που με εμπιστεύεσαι αλλά προτείνω να τους δοκιμάσεις.
      Φιλάκια νυχτερινά!

      Διαγραφή