Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Σάμαλι Πολίτικο

Μια γλυκιά και εύκολη συνταγή που μας φέρνει όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, το Πολίτικο Σάμαλι, αφράτο, ζουμερό και με απίθανο άρωμα μαστίχας! Σαν να έρχεται κατ’ ευθείαν από τα παραμύθια της Ανατολής!



Στην Πόλη συνήθιζαν ένα αριστοτεχνικό κόψιμο, σαν ιστό αράχνης, και στόλιζαν κάθε κομμάτι με ασπρισμένα αμύγδαλα, κάτι που συνηθίζουμε κι εμείς. Ας το φτιάξουμε κι εμείς για να θυμηθούμε τη γλύκα και το άρωμά του!




Τα Υλικά

2 φλιτζάνια  χονδρό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
250ml γάλα φρέσκο, χλιαρό
400γραμ. γιαούρτι πρόβειο
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου λεμονιού
½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη μαζί με ζάχαρη
20 ασπρισμένα αμύγδαλα

Για το σιρόπι

2 ½  φλιτζάνια νερό
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο αγελάδος, ανάλατο, λιωμένο
2 κουταλιές λικέρ μαστίχα
2 κομματάκια φλοίδα λεμονιού


Οδηγίες





Μέσα σ' ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το baking powder.










Σ' ένα άλλο μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα του σιμιγδαλιού. Προσθέτουμε και το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι.






Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε στην άκρη για δύο ώρες, έως ότου το σιμιγδάλι φουσκώσει καλά.


Αδειάζουμε το μίγμα σ’ ένα καλά βουτυρωμένο ταψάκι παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 26x36 εκ. ή στρογγυλό με διάμετρο 28 εκ. και ισιώνουμε την επιφάνειά του με μία υγρή σπάτουλα.
Χαράσσουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια και βάζουμε ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.






Ψήνουμε το γλυκό σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35-40 λεπτά, έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνειά του.




Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά, αφ’ ότου αρχίσει να βράζει.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και με ένα πινέλο σιλικόνης αλείφουμε την επιφάνειά του με το λιωμένο βούτυρο.






Κατόπιν το περιχύνουμε με το σιρόπι, χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και μετά το σερβίρουμε.


Το υπόλοιπο γλυκό το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη, διότι στεγνώνει.



Καλή επιτυχία!

32 σχόλια:

  1. Αφράτο και χωρίς πολύ σιρόπι!!!
    Πολύ ωραίο το έφτιαξες!!
    Καλημέρα Ελένη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Peps!
      Δεν μας αρέσει το πολύ σιρόπι αλλά αυτό που έβαλα ήταν αρκετό και το έκανε ζουμερό.
      Η συνταγή είναι παλιά που την ξαναθυμήθηκα.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  2. Γεια στα χέρια σου!
    Φαίνεται από τις εικόνες η επιτυχία του!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Μαίρη και καλώς ήλθες!
      Σε κερνάω, αφού σου αρέσει.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Τι ωραίο που είναι βρε Ελένη μου! Μια ζωγραφιά και μια νοστιμιά τι να σου λέω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από νοστιμιά, δεν σου λέω τίποτα, Μάρθα μου!
      Τιμήθηκε εξαιρετικά και "έφυγε" πολύ γρήγορα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Απα, πα πόσο ήθελα τώρα ένα κομμάτι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εγώ πολύ θα ήθελα να σε κεράσω περισσότερα!
      Καλό σου βράδυ, Σοφία!

      Διαγραφή
  5. Από τα πολύ ωραία γλυκάκια, που χαίρεσαι να απολαμβάνεις με καφεδάκι και καλή παρέα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά, θέλει καφεδάκι και καλή παρέα!
      Σ΄εμένα, Ερμιόνη μου, θυμίζει την πρώτη σχολική μου ηλικία αλλά και τα θερινά σινεμά!
      Και τα κομμάτια τότε ήταν πολυ χορταστικά!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Πόσο σπυρωτό σου έγινε όμως..........ξετρελάθηκα με την εικόνα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είχε επιτυχία, Λίλα μου, και είχε και επανάληψη!
      Δεν έμεινε, για να πω ότι σε κερνάω!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  7. Η πρώτη φωτογραφία είναι τόσο καθαρή που βλέπεις κάθε κόκκο απο το σιμιγδάλι.
    Είναι πολύ καλό γλυκό. Το έφτιαξες με μεράκι και μαεστρία.
    Συγχαρητήρια Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου, για τους επαίνους σου!
      Η αλήθεια είναι ότι το είχα νοσταλγήσει!
      Φιλάκια πολλά πολλά!

      Διαγραφή
  8. Θα πάρω ένα κομματάκι Ελένη μου από το υπέροχο σάμαλι που έφτιαξες για να γλυκάνω τον πονόλαιμο που έχω .Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαρίστως να πάρεις κομματάκι, Κατερίνα μου! Και δεύτερο, αν είναι να γλυκάνει ο λαιμός σου.
      Περαστικά σου, γρήγορα!
      Καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Αγαπημένο Ελενάκι μας μάγεψες πάλι με το πολίτικο γλυκάκι σου...η παρουσίαση extra elegant παίρνει τα μυαλά μας για όλους εμάς που λατρεύουμε τα πολίτικα εδέσματα..το παρουσίασες απλά και λίαν κατατοπιστικά και φυσικά θα μας στείλεις ολοταχώς στις κουζίνες μας!!πάντα εντυπωσιάζομαι όταν έρχομαι στο χώρο σου Ελενάκι μου..συνέχισε να μας μαγεύεις!!φιλάκια πολλά και καληνύχτα γλυκιά σαν καραμέλα,,καλή βδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Κάιτη, σ' ευχαριστώ πολύ!
      Είναι αμοιβαία η εκτίμηση για σένα και το blog σου που περνάω υπέροχα,
      όταν το επισκέπτομαι!
      Καλό σου βράδυ, ήρεμο και γλυκό!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  10. Πανέμορφο και εξαιρετική η υφή της κρούστας!

    Φιλιά σας πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου!
      Η κρούστα έγινε εξαιρετική αλλά και το περιεχόμενο πολύ ζουμερό.
      Παραδοσιακό, αρωματικό και πολύ νοσταλγικό.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Τέλειο το γλυκάκι σου!!! Πόσο θα θελα να είχα ενα κομμάτι τώρα!!! Γειά στα χέρια σου!!! Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Σπυριδούλα μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ και επιφιλάσσομαι για το κέρασμα!
      Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Και μόνο που το βλέπω, φαντάζομαι ένα μεγάλο χορταστικό κομμάτι μαζί με μια μπάλα παγωτό βανίλια... Πολύ πετυχημένο το γλυκάκι σου, Ελένη μου! Μπράβο σου!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αναστασία!
      Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται ένα μεγάλο κομμάτι για το απολαύσεις. Όσο για το παγωτό, μάλλον συμφωνώ.
      Σ' ευχαριστώ πολύ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Αχ τι ωραίο που φαίνεται! Κι αρωματικό! Ραβανί και σάμαλι από τα αγαπημένα μου γλυκά! Η αλήθεια είναι ότι ενώ στο ραβανί έχω καλή συνταγή, το σάμαλι κι εγώ διαφωνούμε... Θα δοκιμάσω τη δική σου συνταγή μπας και συμφωνήσουμε επιτέλους! Φιλιά! (Υ.Γ. το μπλογκάκι μου έχει καινούρια διεύθυνση, www.foodaki.gr )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ελεάννα!
      Το σάμαλι έχει κάποιες εκδοχές! με ή χωρίς σιρόπι, αφράτο ή συμπαγές κλπ.
      Αυτό εδώ είναι σπυρωτό και αφράτο. Αν το θέλεις πιο συμπαγές, βάλε λιγότερο γιαούρτι.
      Την αλλαγή στο blοgάκι την είδα και ενημερώνω τη λίστα μου! Θα τα πούμε κι από εκεί.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα επειδή το σαμαλι μου αρέσει πολύ θα το κανω γιατι αυτο φαινεται απλα υπεροχο. Εχω ομως καποιες ερωτησεις: οταν λεμε φλυτζανι, του τσαγιου? Και αν δεν εχω λικερ πρεπει οπωσδηποτε να αγορασω επειδη θα υστερει στην γευση? Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία, Ντίνα!
      Όταν λέω φλιτζάνι, εννοώ μία μετρική κούπα χωρητικότητας 250ml.
      Υπάρχει αναλυτική αναφορά στην ειδική σελίδα Μεζούρες-Αναλογίες.

      Διαγραφή
  15. Όσον αφορά το λικέρ που ρώτησα πριν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν έχεις λικέρ, ρίξε λίγα 3 δάκρυα μαστίχας που θα τα κάνεις σκόνη με μία κουταλιά ζάχαρη.
      Αν πάλι δεν έχεις ούτε μαστίχα, βράσε μαζί με το σιρόπι 2 κομμάτια φλοίδας πορτοκαλιού.
      Και πάλι καλή επιτυχία!
      Ευχαριστώ για την επίσκεψη

      Διαγραφή
  16. Πάντα έχω την απορία και πάντα έχω διαφορετικές απαντήσεις.Γλυκό και σιρόπι ζεστό ή κάτι άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. APLA YPEROXO!!!!!!!!!!MPRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή