Μια γλυκιά και εύκολη συνταγή που μας φέρνει όμορφες αναμνήσεις από τα
παιδικά μας χρόνια, το Πολίτικο Σάμαλι, αφράτο, ζουμερό και με απίθανο άρωμα
μαστίχας! Σαν να έρχεται κατ’ ευθείαν από τα παραμύθια της Ανατολής!
Τα Υλικά
2 φλιτζάνια χονδρό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
250ml γάλα φρέσκο, χλιαρό
400γραμ. γιαούρτι πρόβειο
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου λεμονιού
½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη μαζί με ζάχαρη
20 ασπρισμένα αμύγδαλα
Για το σιρόπι
2 ½ φλιτζάνια νερό
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο αγελάδος, ανάλατο, λιωμένο
2 κουταλιές λικέρ μαστίχα
2 κομματάκια φλοίδα λεμονιού
Οδηγίες
Σ' ένα άλλο μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το
ρίχνουμε μέσα στο μίγμα του σιμιγδαλιού. Προσθέτουμε και το χλιαρό γάλα και
ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε στην άκρη για δύο ώρες,
έως ότου το σιμιγδάλι φουσκώσει καλά.
Χαράσσουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια και βάζουμε ένα αμύγδαλο στο κέντρο
κάθε κομματιού.
Ψήνουμε το γλυκό σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35-40 λεπτά, έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνειά του.
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά, αφ’ ότου αρχίσει να βράζει.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και με ένα πινέλο σιλικόνης αλείφουμε την
επιφάνειά του με το λιωμένο βούτυρο.
Κατόπιν το περιχύνουμε με το σιρόπι, χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα. Αφήνουμε
το γλυκό να κρυώσει εντελώς και μετά το σερβίρουμε.
Το υπόλοιπο γλυκό το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη, διότι στεγνώνει.
Καλή επιτυχία!
Αφράτο και χωρίς πολύ σιρόπι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το έφτιαξες!!
Καλημέρα Ελένη!!!
Καλησπέρα, Peps!
ΔιαγραφήΔεν μας αρέσει το πολύ σιρόπι αλλά αυτό που έβαλα ήταν αρκετό και το έκανε ζουμερό.
Η συνταγή είναι παλιά που την ξαναθυμήθηκα.
Καλό σου βράδυ.
Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται από τις εικόνες η επιτυχία του!
Φιλιά!
Σ' ευχαριστώ πολύ, Μαίρη και καλώς ήλθες!
ΔιαγραφήΣε κερνάω, αφού σου αρέσει.
Φιλάκια
Τι ωραίο που είναι βρε Ελένη μου! Μια ζωγραφιά και μια νοστιμιά τι να σου λέω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό νοστιμιά, δεν σου λέω τίποτα, Μάρθα μου!
ΔιαγραφήΤιμήθηκε εξαιρετικά και "έφυγε" πολύ γρήγορα!
Φιλιά
Απα, πα πόσο ήθελα τώρα ένα κομμάτι !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εγώ πολύ θα ήθελα να σε κεράσω περισσότερα!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ, Σοφία!
Από τα πολύ ωραία γλυκάκια, που χαίρεσαι να απολαμβάνεις με καφεδάκι και καλή παρέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Πολύ σωστά, θέλει καφεδάκι και καλή παρέα!
ΔιαγραφήΣ΄εμένα, Ερμιόνη μου, θυμίζει την πρώτη σχολική μου ηλικία αλλά και τα θερινά σινεμά!
Και τα κομμάτια τότε ήταν πολυ χορταστικά!
Φιλάκια
Πόσο σπυρωτό σου έγινε όμως..........ξετρελάθηκα με την εικόνα!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως είχε επιτυχία, Λίλα μου, και είχε και επανάληψη!
ΔιαγραφήΔεν έμεινε, για να πω ότι σε κερνάω!
Καλό σου βράδυ
Η πρώτη φωτογραφία είναι τόσο καθαρή που βλέπεις κάθε κόκκο απο το σιμιγδάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ καλό γλυκό. Το έφτιαξες με μεράκι και μαεστρία.
Συγχαρητήρια Ελένη μου!
Σ΄ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου, για τους επαίνους σου!
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι το είχα νοσταλγήσει!
Φιλάκια πολλά πολλά!
Θα πάρω ένα κομματάκι Ελένη μου από το υπέροχο σάμαλι που έφτιαξες για να γλυκάνω τον πονόλαιμο που έχω .Καλή εβδομάδα να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαρίστως να πάρεις κομματάκι, Κατερίνα μου! Και δεύτερο, αν είναι να γλυκάνει ο λαιμός σου.
ΔιαγραφήΠεραστικά σου, γρήγορα!
Καλή εβδομάδα και καλό σου βράδυ!
Αγαπημένο Ελενάκι μας μάγεψες πάλι με το πολίτικο γλυκάκι σου...η παρουσίαση extra elegant παίρνει τα μυαλά μας για όλους εμάς που λατρεύουμε τα πολίτικα εδέσματα..το παρουσίασες απλά και λίαν κατατοπιστικά και φυσικά θα μας στείλεις ολοταχώς στις κουζίνες μας!!πάντα εντυπωσιάζομαι όταν έρχομαι στο χώρο σου Ελενάκι μου..συνέχισε να μας μαγεύεις!!φιλάκια πολλά και καληνύχτα γλυκιά σαν καραμέλα,,καλή βδομάδα να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκιά μου Κάιτη, σ' ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΕίναι αμοιβαία η εκτίμηση για σένα και το blog σου που περνάω υπέροχα,
όταν το επισκέπτομαι!
Καλό σου βράδυ, ήρεμο και γλυκό!
Φιλάκια πολλά
Πανέμορφο και εξαιρετική η υφή της κρούστας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά σας πολλά!
Z.
Σ' ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΗ κρούστα έγινε εξαιρετική αλλά και το περιεχόμενο πολύ ζουμερό.
Παραδοσιακό, αρωματικό και πολύ νοσταλγικό.
Φιλάκια
Τέλειο το γλυκάκι σου!!! Πόσο θα θελα να είχα ενα κομμάτι τώρα!!! Γειά στα χέρια σου!!! Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Σπυριδούλα μου!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ και επιφιλάσσομαι για το κέρασμα!
Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα.
Φιλάκια
Και μόνο που το βλέπω, φαντάζομαι ένα μεγάλο χορταστικό κομμάτι μαζί με μια μπάλα παγωτό βανίλια... Πολύ πετυχημένο το γλυκάκι σου, Ελένη μου! Μπράβο σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Καλησπέρα, Αναστασία!
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι χρειάζεται ένα μεγάλο κομμάτι για το απολαύσεις. Όσο για το παγωτό, μάλλον συμφωνώ.
Σ' ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια
Αχ τι ωραίο που φαίνεται! Κι αρωματικό! Ραβανί και σάμαλι από τα αγαπημένα μου γλυκά! Η αλήθεια είναι ότι ενώ στο ραβανί έχω καλή συνταγή, το σάμαλι κι εγώ διαφωνούμε... Θα δοκιμάσω τη δική σου συνταγή μπας και συμφωνήσουμε επιτέλους! Φιλιά! (Υ.Γ. το μπλογκάκι μου έχει καινούρια διεύθυνση, www.foodaki.gr )
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, Ελεάννα!
ΔιαγραφήΤο σάμαλι έχει κάποιες εκδοχές! με ή χωρίς σιρόπι, αφράτο ή συμπαγές κλπ.
Αυτό εδώ είναι σπυρωτό και αφράτο. Αν το θέλεις πιο συμπαγές, βάλε λιγότερο γιαούρτι.
Την αλλαγή στο blοgάκι την είδα και ενημερώνω τη λίστα μου! Θα τα πούμε κι από εκεί.
Φιλάκια
Καλησπέρα επειδή το σαμαλι μου αρέσει πολύ θα το κανω γιατι αυτο φαινεται απλα υπεροχο. Εχω ομως καποιες ερωτησεις: οταν λεμε φλυτζανι, του τσαγιου? Και αν δεν εχω λικερ πρεπει οπωσδηποτε να αγορασω επειδη θα υστερει στην γευση? Ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία, Ντίνα!
ΔιαγραφήΌταν λέω φλιτζάνι, εννοώ μία μετρική κούπα χωρητικότητας 250ml.
Υπάρχει αναλυτική αναφορά στην ειδική σελίδα Μεζούρες-Αναλογίες.
Όσον αφορά το λικέρ που ρώτησα πριν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν έχεις λικέρ, ρίξε λίγα 3 δάκρυα μαστίχας που θα τα κάνεις σκόνη με μία κουταλιά ζάχαρη.
ΔιαγραφήΑν πάλι δεν έχεις ούτε μαστίχα, βράσε μαζί με το σιρόπι 2 κομμάτια φλοίδας πορτοκαλιού.
Και πάλι καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη
Πάντα έχω την απορία και πάντα έχω διαφορετικές απαντήσεις.Γλυκό και σιρόπι ζεστό ή κάτι άλλο?
ΑπάντησηΔιαγραφήAPLA YPEROXO!!!!!!!!!!MPRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή