Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Σπιτικά Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Υπέροχα σπιτικά, τραγανά, σουσαμένια κουλούρια! Απαιτούν βέβαια κάποια διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Θα τα απολαύσουμε με το πρωινό μας καφεδάκι, θα τα δώσουμε για κολατσιό στο σχολείο ή θα τα πάρουμε μαζί μας στο γραφείο. Νόστιμα και υγιεινά φτιαγμένα με μεράκι, με τα δικά μας υλικά.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το υπέροχο blog της Έρης, της Captain Cook!




Τα Υλικά
(Για 20 κουλούρια)

Για το προζύμι
1 ½ κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
100 ml χλιαρό νερό

Για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι δυνατό, για ψωμί
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ½ φλιτζάνι επιπλέον
1 ½  κουταλάκι αλάτι
50 ml αραβοσιτέλαιο
50 ml ελαιόλαδο
200 ml λίγο ζεστό νερό

Για το άλειμμα
1 φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές ζάχαρη
1 φλιτζάνι σουσάμι

Οδηγίες




Ρίχνουμε το χλιαρό νερό μέσα σ’ ένα γυάλινο σκεύος και διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το μέλι. Σκεπάζουμε το σκεύος με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.








Σ’ ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια, εκτός από το επιπλέον, και το αλάτι. Προσθέτουμε τα λάδια και τα ανακατεύουμε και τρίβουμε το αλεύρι με τα χέρια μας, ώστε  να απορροφηθεί το λάδι.




 


Στη συνέχεια προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε πρώτα με ξύλινη κουτάλα και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Η ζύμη κολλάει λίγο, γι’ αυτό λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.









Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει, τη σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι ώρες.





Ρίχνουμε το νερό σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σε ένα άλλο πιάτο ρίχνουμε το σουσάμι. Φέρνουμε κοντά μας και το επιπλέον αλεύρι.





Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και πλάθουμε κορδονάκια με τη ζύμη. Κόβουμε τα κορδονάκια στο μέγεθος που θέλουμε και τα ενώνουμε στις άκρες, φτιάχνοντας στρογγυλά ή οβάλ κουλούρια.








Βουτάμε κάθε κουλούρι μέσα στο διάλυμα της ζάχαρης και εν συνεχεία τα τυλίγουμε με το σουσάμι. Τοποθετούμε τα κουλούρια μέσα σε ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Σκεπάζουμε χαλαρά τα κουλούρια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος ν’ αρχίσουν να φουσκώνουν.




Ψήνουμε τα κουλούρια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200° C στις αντιστάσεις για 20 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Όταν ροδίσουν, είναι έτοιμα!



Καλή επιτυχία!

17 σχόλια:

  1. Μόνο μία κάτοικος της Θεσσαλονίκης,άντε και οι επισκέπτες,άντε και οι τουρίστες ,είναι σε θέση να εκτιμήσουν το υπέροχο αυτό πρωινό κολατσιό.Πλήρης τροφή,δυναμωτική και χορταστική αποτελεί το σήμα κατατεθέν των Θεσσαλονικέων όσον αφορά τις επιλογές τους για το σύντομο πρωινό τους ή μία σωστή λύση για τον κατευνασμό μιας αναπάντεχης πείνας,εκεί γύρω στις 11 το πρωί.
    Ελένη μου,με οδηγό την πρόταση της Έρης ,έκανες τα καλοψημένα κουλούρια λαχταριστά και ζηλευτά!!!Μου άρεσε το οβάλ σχήμα τους ,όπως επίσης και η ρουστίκ παρουσίασή τους!Εύγε Ελένη μου,από μία ΄΄αυστηρή΄΄Θεσσαλονικιά που λατρεύει στο πρωινό της να έχει ένα ζεστό κουλούρι!!Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
    Σ' ευχαριστώ θερμά! Καλύτερο έπαινο δεν θα μπορούσαν να έχουν τα κουλούρια μου!
    Τα χάρηκα και τα ευχαριστήθηκα πολύ. Μου είχαν λείψει!!!
    Πολλά φιλάκια, καλή μου φίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένα τα κουλούρια και ό,τι πρέπει για να ξεγελάς την πείνα σου εν ώρα εργασίας. Με έπεισες Ελένη θα τα φτιάξω! Πολλά μπράβο και σε σένα και στην Ερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου, μ' αυτά δεν ξεγελούν μόνο την πείνα αλλά μας χορταίνουν υγιεινά.
      Σ΄ευχαριστώ που με εμπιστεύεσαι..Καλή επιτυχία.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Το πιο υπέροχο σνακ είναι νομίζω, ένα ζεστό και τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης!
    Μπράβο Ελένη μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχα, Έλενά μου, τραγανά, σουσαμένια, νοστιμότατα!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ φίλη μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Ελένη! Αχ και να'χα ένα τώρα! Ή μάλλον, δυο-τρία! Μ'αρέσουν πολύ τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, τα τίμησα δεόντως και στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα λένε "σιμίτ" αλλά είναι το ίδιο. Τόσο απλό κουλουράκι αλλά τόσο νόστιμο! Χαίρομαι που δημοσίευσες συνταγή, ίσως καταφέρω να φτιάξω και στο σπίτι να έχουμε να τρώμε συχνότερα. Φιλιά!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έτσι τα λένε στην Πόλη, δηλαδή σουσαμένια, παραφθορά μάλλον από την ελληνική.
      Η αλήθεις είναι ότι έχουν μία διαδικασία αλλά αξίζουν τον κόπο.
      Φιλάκια, Ελεάννα μου!

      Διαγραφή
  6. Κουλούρι τυράκι και Ελληνικός καφές! Το καλύτερο πρωινό! Και εγώ φτιάχνω κουλουράκια για πρωινό το Σαββατοκύριακο που προλαβαίνω να τα ψήσω! Στον αρτοπαρασκευαστή η ζύμη για να λέμε την αλήθεια...
    Μπράβο Ελένη μου τα έκανες υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας είχε λείψει, Αγγελική μου, αυτή η Ελληνική παρουσία στο πρωινό μας, ξέρεις εσύ!
      Έτσι πήρα την απόφαση να τα φτιάξω και είμαι πολύ χαρούμενη.
      Ο αρτοπαρασκευστής είναι λύση αλλά εγώ δεν έχω.
      Ευχαριστώ πολ΄θ-πολύ!
      Φιλιά

      Διαγραφή
    2. Αν καταλαβαίνω λέει? Τελευταία παλεύω να φτιάξω... ντάκους, παξιμαδάκια κλπ που να μου θυμίζουν πατρίδα...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Εξαιρετικά! Γιατί παρέα με τυράκι ή μαρμελάδα (να μην γράψω μερέντα που τα τρώει ο Θ.) είναι το καλύτερο πρωϊνό ή δεκατιανό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τα τρώω με τυράκι αλλά και ο Θ έχει δίκαιο! Δεν λέμε "περί ορέξεως...;"
      Να πω να κεράσω, θα πω ψέμα, τελείωσαν!!!
      Φιλιά σε όλους

      Διαγραφή
  8. Αφράτα, με τέλειο χρώμα και μπόλικο σουσάμι!
    Φαντάζομαι και τη γεύση τους!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σουσάμι, Ερμιόνη μου, τα νοστιμίζει εξαιρετικά αλλά και τα κάνει να ξεχωρίζουν.
      Όντως έγιναν πολύ νόστιμα.
      Καλό σου απόγευμα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Χαλάλι η διαδικασία! Φαίνονται τόσο αφράτα και καλοψημένα! Τα θερμά μου συγχαρητήρια, Ελένη μου!!! Τα δικά μου τα θέλω με τυράκι, αν δέχεσαι παραγγελίες!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, με συγκινείς!
      Όπως το λες, Αναστασία μου, χαλάλι η διαδικασία. Είναι νοστιμότατα και
      διατηρήθηκαν φρέσκα και τραγανά.
      Καλό απόγευμα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή