Υπέροχα σπιτικά, τραγανά, σουσαμένια κουλούρια! Απαιτούν βέβαια κάποια
διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Θα τα απολαύσουμε με το πρωινό μας
καφεδάκι, θα τα δώσουμε για κολατσιό στο σχολείο ή θα τα πάρουμε μαζί μας στο
γραφείο. Νόστιμα και υγιεινά φτιαγμένα με μεράκι, με τα δικά μας υλικά.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το υπέροχο blog της Έρης, της Captain Cook!
Τα Υλικά
(Για 20 κουλούρια)
Για το προζύμι
1 ½ κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
100 ml χλιαρό νερό
Για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι δυνατό, για ψωμί
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ½ φλιτζάνι επιπλέον
1 ½ κουταλάκι αλάτι
50 ml αραβοσιτέλαιο
50 ml ελαιόλαδο
200 ml λίγο ζεστό νερό
Για το άλειμμα
1 φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές ζάχαρη
1 φλιτζάνι σουσάμι
Οδηγίες
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό μέσα σ’ ένα γυάλινο σκεύος και διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το μέλι. Σκεπάζουμε το σκεύος με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.
Σ’ ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια, εκτός από το επιπλέον, και το αλάτι. Προσθέτουμε τα λάδια και τα ανακατεύουμε και τρίβουμε το αλεύρι με τα χέρια μας, ώστε να απορροφηθεί το λάδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό και
ανακατεύουμε πρώτα με ξύλινη κουτάλα και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Η ζύμη
κολλάει λίγο, γι’ αυτό λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να
φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει, τη
σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι
ώρες.
Ρίχνουμε το νερό σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την
ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σε ένα άλλο πιάτο ρίχνουμε το σουσάμι. Φέρνουμε κοντά
μας και το επιπλέον αλεύρι.
Βουτάμε κάθε κουλούρι μέσα στο διάλυμα της ζάχαρης και εν συνεχεία τα
τυλίγουμε με το σουσάμι. Τοποθετούμε τα κουλούρια μέσα σε ρηχό ταψί, στρωμένο
με αντικολλητικό χαρτί.
Σκεπάζουμε χαλαρά τα κουλούρια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό
μέρος ν’ αρχίσουν να φουσκώνουν.
Ψήνουμε τα κουλούρια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200° C στις αντιστάσεις για 20 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Όταν ροδίσουν, είναι έτοιμα!
Καλή επιτυχία!
Μόνο μία κάτοικος της Θεσσαλονίκης,άντε και οι επισκέπτες,άντε και οι τουρίστες ,είναι σε θέση να εκτιμήσουν το υπέροχο αυτό πρωινό κολατσιό.Πλήρης τροφή,δυναμωτική και χορταστική αποτελεί το σήμα κατατεθέν των Θεσσαλονικέων όσον αφορά τις επιλογές τους για το σύντομο πρωινό τους ή μία σωστή λύση για τον κατευνασμό μιας αναπάντεχης πείνας,εκεί γύρω στις 11 το πρωί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου,με οδηγό την πρόταση της Έρης ,έκανες τα καλοψημένα κουλούρια λαχταριστά και ζηλευτά!!!Μου άρεσε το οβάλ σχήμα τους ,όπως επίσης και η ρουστίκ παρουσίασή τους!Εύγε Ελένη μου,από μία ΄΄αυστηρή΄΄Θεσσαλονικιά που λατρεύει στο πρωινό της να έχει ένα ζεστό κουλούρι!!Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!
Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ θερμά! Καλύτερο έπαινο δεν θα μπορούσαν να έχουν τα κουλούρια μου!
Τα χάρηκα και τα ευχαριστήθηκα πολύ. Μου είχαν λείψει!!!
Πολλά φιλάκια, καλή μου φίλη!
Αγαπημένα τα κουλούρια και ό,τι πρέπει για να ξεγελάς την πείνα σου εν ώρα εργασίας. Με έπεισες Ελένη θα τα φτιάξω! Πολλά μπράβο και σε σένα και στην Ερη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία μου, μ' αυτά δεν ξεγελούν μόνο την πείνα αλλά μας χορταίνουν υγιεινά.
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ που με εμπιστεύεσαι..Καλή επιτυχία.
Φιλάκια
Το πιο υπέροχο σνακ είναι νομίζω, ένα ζεστό και τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Ελένη μου!
Φιλιά!
Είναι υπέροχα, Έλενά μου, τραγανά, σουσαμένια, νοστιμότατα!
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ φίλη μου!
Φιλάκια
Καλημέρα Ελένη! Αχ και να'χα ένα τώρα! Ή μάλλον, δυο-τρία! Μ'αρέσουν πολύ τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, τα τίμησα δεόντως και στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα λένε "σιμίτ" αλλά είναι το ίδιο. Τόσο απλό κουλουράκι αλλά τόσο νόστιμο! Χαίρομαι που δημοσίευσες συνταγή, ίσως καταφέρω να φτιάξω και στο σπίτι να έχουμε να τρώμε συχνότερα. Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήfoodaki.gr
Ναι έτσι τα λένε στην Πόλη, δηλαδή σουσαμένια, παραφθορά μάλλον από την ελληνική.
ΔιαγραφήΗ αλήθεις είναι ότι έχουν μία διαδικασία αλλά αξίζουν τον κόπο.
Φιλάκια, Ελεάννα μου!
Κουλούρι τυράκι και Ελληνικός καφές! Το καλύτερο πρωινό! Και εγώ φτιάχνω κουλουράκια για πρωινό το Σαββατοκύριακο που προλαβαίνω να τα ψήσω! Στον αρτοπαρασκευαστή η ζύμη για να λέμε την αλήθεια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Ελένη μου τα έκανες υπέροχα!
Μας είχε λείψει, Αγγελική μου, αυτή η Ελληνική παρουσία στο πρωινό μας, ξέρεις εσύ!
ΔιαγραφήΈτσι πήρα την απόφαση να τα φτιάξω και είμαι πολύ χαρούμενη.
Ο αρτοπαρασκευστής είναι λύση αλλά εγώ δεν έχω.
Ευχαριστώ πολ΄θ-πολύ!
Φιλιά
Αν καταλαβαίνω λέει? Τελευταία παλεύω να φτιάξω... ντάκους, παξιμαδάκια κλπ που να μου θυμίζουν πατρίδα...
ΔιαγραφήΦιλάκια
Εξαιρετικά! Γιατί παρέα με τυράκι ή μαρμελάδα (να μην γράψω μερέντα που τα τρώει ο Θ.) είναι το καλύτερο πρωϊνό ή δεκατιανό μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ τα τρώω με τυράκι αλλά και ο Θ έχει δίκαιο! Δεν λέμε "περί ορέξεως...;"
ΔιαγραφήΝα πω να κεράσω, θα πω ψέμα, τελείωσαν!!!
Φιλιά σε όλους
Αφράτα, με τέλειο χρώμα και μπόλικο σουσάμι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι και τη γεύση τους!
Φιλιά πολλά!
Το σουσάμι, Ερμιόνη μου, τα νοστιμίζει εξαιρετικά αλλά και τα κάνει να ξεχωρίζουν.
ΔιαγραφήΌντως έγιναν πολύ νόστιμα.
Καλό σου απόγευμα.
Φιλάκια
Χαλάλι η διαδικασία! Φαίνονται τόσο αφράτα και καλοψημένα! Τα θερμά μου συγχαρητήρια, Ελένη μου!!! Τα δικά μου τα θέλω με τυράκι, αν δέχεσαι παραγγελίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Σ΄ευχαριστώ πολύ, με συγκινείς!
ΔιαγραφήΌπως το λες, Αναστασία μου, χαλάλι η διαδικασία. Είναι νοστιμότατα και
διατηρήθηκαν φρέσκα και τραγανά.
Καλό απόγευμα.
Φιλάκια