Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010

Σέσκουλα με Φρέσκια Ντομάτα και Σέλινο

(Μια συνταγή από τη Βαρβάσαινα Ηλείας)
Ο Πύργος της Ηλείας είναι μια πόλη με καταπληκτικά ιχθυοπωλεία. Καθημερινά, όλες τις εποχές του έτους, βρίσκεις ό,τι ψάρι ζητήσεις, ανάλογα με το βαλάντιό σου. Έχει όμως και πάμπολλα κρεοπωλεία, γιατί στην περιοχή αγαπούν το κρέας και μάλιστα το χοιρινό. Πολλά εστιατόρια διαφημίζουν την εξαιρετική τους γουρουνοπούλα, ψημμένη πάνω σε κλιματόβεργες στο φούρνο. Όλα αυτά, όταν πρωτοεπισκέφτηκα την περιοχή και το χωριό του συζύγου μου, τη Βαρβάσαινα, μου έκαναν μεγάλη εντύπωση. Γνώρισα όμως κι ένα απλό καλοκαιρινό φαγητό με χορταρικά που έχει όλα τα αρώματα του καλοκαιριού. Στη δική μου περιοχή δεν το συνηθίζουμε.
Το πρωτόφαγα στη Μαίρη στη Σπιάντζα και από αυτή έμαθα να το μαγειρεύω. Τη μόνη προσθήκη που τόλμησα να κάνω στη συνταγή, αλλά μόνο όταν είμαι στην Αθήνα, είναι μερικές λιαστές ντομάτες. Στην Ηλεία αυτό θα ήταν ιεροσυλία!

 Τ α Υ λ ι κ ά

1,5 κιλό τρυφερά σέσκουλα, καθαρισμένα, πλυμένα και χονδροκομμένα
2 κρεμμυδια ξερά ψιλοκομμένα
1 μάτσο σέλινο με πολλά πράσινα φύλλα
4 μεγάλες ώριμες φρέσκιες ντομάτες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι


Οδηγίες

Μέσα στην ίδια κατσαρόλα προσθέτω ¾ φλυτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

Μόλις ροδίσουν ελαφρά, προσθέτω το ψιλοκομμένο σέλινο και τις τριμμένες ντομάτες και αφήνω να βράση η σάλτα 10-15 ή έως ότου μαλακώσει το σέλινο.

Μετά προσθέτω τα ζεματισμένα σέσκουλα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνω να βράσουν, μέχρις ότου η σάλτα «δέσει», δηλαδή να μην έχει πολλά υγρά.
(Στο φαγητό δεν προσθέτουν καθόλου πελτέ αλλά αφήνουν τη φρέσκια ντομάτα να δώσει εξαιρετική γεύση).
Βάζω τα χόρτα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τα αφήνω να πάρουν μια βράση. Κατόπιν τα στραγγίζω καλά και τα πιέζω να χάσουν περισσότερα υγρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου