Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Γλυκό Κουταλιού Σταφύλι


Σεπτέμβριος, Φθινόπωρο χωρίς να φτιάξουμε γλυκό Σταφύλι γίνεται;
Όχι βέβαια! 
Είμαι ευτυχής, διότι βρήκα στην εδώ στη Τζέντα πολύ καλά σταφύλια με υπέροχο άρωμα, γι' αυτό αποφάσισα να φτιάξω το γλυκό κουταλιού που δεν έλλειπε από το σπίτι μας τέτοια εποχή. 

Κάθε φθινόπωρο αξιοποιούσαμε τα υπέροχα μοσχάτα σταφύλια από το αμπέλι μας και μερική από τη σταφίδα της κληματαριάς μας! Την περισσότερη βέβαια την τρώγαμε! 
Φτιάχναμε και γλυκό με σταφύλι φράουλα αλλά αυτό είχε πολλή φασαρία, γιατί έπρεπε να αφαιρεθούν φλοίδα και κουκούτσια.  Τότε ήταν η εποχή της αφθονίας, όπως συνηθίζω να λέω, αλλά και της ποιότητας!

Το γλυκό Σταφύλι, από ποικιλία χωρίς κουκούτσια, είναι από τα πολύ εύκολα γλυκά κουταλιού, σερβίρεται μόνο του ή με το Ελληνικό καφεδάκι αλλά πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι είναι υπέροχο! 
Δοκιμάστε το και θα πειστείτε!







Τα Υλικά


1 ½ κιλό σταφύλι, χωρίς κουκούτσια
900γρ. ζάχαρη
150ml νερό
1 λοβός βανίλιας
100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στη μέση (προαιρετικά)
2 κουταλιές χυμός λεμονιού



Οδηγίες


Πλένουμε τα σταφύλια πολύ καλά, τα στραγγίζουμε και μαδάτε τις ρόγες από τα τσαμπιά.




Βάζουμε τα σταφύλια, τη ζάχαρη και νερό σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα και τα βράζουμε για 15λεπτά. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μείνουν για 12 ώρες.







Μετά ρίχνουμε τη βανίλια, ανοιγμένη στη μέση και ξαναβράζουμε το γλυκό, μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι του.
Μένουμε κοντά, όσο βράζει και ανακατεύουμε μερικές φορές.

Όταν δέσει το σιρόπι, κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, για να μη ζαχαρώσει και ανακατεύουμε.



Βγάζουμε και τη βανίλια και προσθέτουμε, αν θέλουμε, αμύγδαλα.




Αποθηκεύουμε το γλυκό μας ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα.


Ιστορία και Διατροφή

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού ή κλήματος (Vitis Vinifera) που είναι αναρριχητικό φυτό. Ως καρπός είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται  στη Βίβλο και στα Oμηρικά 'Eπη.

Σε ιερογλυφικές επιγραφές αλλά και σε τοιχογραφίες (2500πΧ.) αναπαριστώνται άνθρωποι να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια. 
Ο Διόνυσος, ο θεός του Δράματος και της αμπελοκαλλιέργειας, στην Ελληνική αγγειογραφία πολλές φορές εικονίζεται να κάθεται κάτω από κλήματα φορτωμένα με σταφύλια.



Το σταφύλι έχει μεγάλη διατροφική αξία, διότι είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλοίδα του περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη που έχει αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση.

Το σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση, όσφρηση και πέψη, την  πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης και την αναστολή της υπερτροφίας του προστάτη.

Η Φύση για άλλη μια φορά μερίμνησε για μας και μας έδωσε το σταφύλι που αποτελεί έναν υπέροχο συνδυασμό ιδιοτήτων γεύσης και υγείας!

24 σχόλια:

  1. Αγαπημένο γλυκάκι και στο δικό μας σπιτικό, φέτος είχα τη χαρά να το φτιάξω με σταφίδα παραγωγής μας...το ένα βάζο έφυγε ήδη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, πολύ αγαπημένο, Λίλα μου!
      Κι εσύ είσαι πολύ τυχερή που είχες δική σου παραγωγή. Φαντάζομαι πόσο νόστιμο και μυρωδάτο θα σου έγινε! Πώς να μην φύγει ήδη το βάζο!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Όπως πάντα καταπληκτική ανάρτηση με κεντρικό θέμα τον ευλογημένο καρπό της αμπελιάς και το αποτέλεσμα ενός γλυκού,αγνού και φίνου,που συνοδεύει τις περισσότερες μέρες του χρόνου την διάθεσή μας να γευτούμε κάτι αθώο.Και τι καλύτερο από το να συνδυάζεις γεύση και γνώση.Ιδιαίτερα χρήσιμες και κατατοπιστικές οι πληροφορίες για τον πλούσιο καρπό της φύσης,της οποίας τα καθημερινά ευεργετήματα πολλές φορές τα προσπερνάμε!Θαυμάσιο γλυκό,ίσως ένα από τα καλύτερα,άριστη συντροφιά στον απογευματινό καφέ,σπάει την πικράδα του σκέτου που προτιμώ,αλλά και υπέροχη συντροφιά στην υπόξινη γεύση του γιαουρτιού,όπως συμβούλευσες.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, Φωτεινή μου, για τα καλά και ευγενικά σου σχόλια!
      Το σταφύλι είναι από τα παραδοσιακά γλυκά, πολύ αγαπημένο που ξυπνάει νοσταλγικές μνήμες!
      Γλύκα και νοσταλία συγκεντρωμένες σε μια χρυσαφιά κουταλιά!
      Καλό βράδυ!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Κάποτε ήταν το απόλυτο γλυκό του κουταλιού στα πατρογονικά μας, φτιαγμένο από τα χεράκια μαμάς, γιαγιάς κ.λ.π.

    Όμορφες εικόνες, γλυκές γεύσεις και εξ ίσου γλυκές αναμνήσεις...

    Καλημέρα Ελένη μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έτσι είναι, καλή μου Ζαμπία!
      Τι ωραία σταφύλια κρέμονταν στις κληματαριές των σπιτιών, χάρμα οφθαλμών! Από αυτά φτιάχναμε κι εμείς το γλυκό κουταλιού, από τα επιτραπέζια, όπως τα λέγαμε.
      Νοσταλγικές μνήμες που ξυπνούν ν οσταλγικές γεύσεις και αρώματα!
      Σε κερνάω σταφύλι γλυκό και Ελληνικό καφεδάκι!
      Καλή και μυρωδάτη μέρα!

      Διαγραφή
  4. Όπως είπες κι εσύ Ελένη μου, σε συνδυασμό με ένα ωραίο γιαούρτι έχουμε ένα απίθανο και αρκετά ελαφρύ επιδόρπιο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, είναι εύκολο γλυκό και δεν απαιτεί πολύ χρόνο προετοιμασίας.
      Με γιαούρτι είναι φανταστικό, όπως και το κιδώνι. Εγώ το δοκίμασα ήδη!

      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Αγαπημένο γλυκό κουταλιού.
    Παλιά η μαμα μου έβαζε πολλά αμύγδαλα μέσα και το τσάκιζα το γλυκό.
    Σήμερα σκεφτόμουν πως δεν έχω σπίτι και πρέπει να φτιάξω.

    Ωραία η προσθήκη του λοβού βανίλιας.
    Καλοφάγωτο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δικό μου αγαπημένο, Μάριον!
      Παλιά έβαζαν και αμύγδαλα, οπότε γινόταν πιο ελκυστικό. Τώρα εγώ τα παραλείπω και τα βάζω μόνο στο κυδώνι. Να φτιάξεις κι εσύ, τώρα που τα σταφύλια είναι πολύ ώριμα.
      Η πραγματική βανίλια του χάρισε υπέροχο άρωμα, όχι πολύ έντονο.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Δεν έχω καλύτερο φθινοπωρινό γλυκάκι!!!
    Υπέροχο σου έγινε Ελενάκι μου, γεια στα χεράκια σου!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι, είδες, αναταλλάξαμε τα γλυκά μας! Σε ευχαριστώ πολύ!
      Δεν πρέπει να λείπει το γλυκό σταφύλι από τις σελίδες μας, γιατί είναι αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό και Ελληνικότατο!
      Φιλάκια, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  7. Τελικά, έκλεισε... αύριο αγοράζω σταφύλια και φτιάχνω γλυκό!!! Υπέροχο είναι Ελένη μου... γεια στα χέρια σου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ, Κική μου, που το απαφάσισες! Είναι πανεύκολο ακαι υπέροχο!
      Θα βρεις πολύ εύκολα σταφύλια παντού.
      Καλή επιτυχία!
      Φιλάκια, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  8. Έχει ανέβει στην πρώτη θέση στην λίστ αμου το γλυκό σταφύλι Ελένη μου τα τελευταία χρόνια. Το λατρεύω. Και τι ωραίο και το ιστορικό κομμάτι, όπως πάντα. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έρη μου!
      Κι εκεί πρέπει να υπάρχει σταφίδα, οπότε πρέπει να το αποφασίσεις να φτιάξεις λίγο για να σου θυμίσει την Ελλάδα! Τέτοιες γεύσεις για μας, που ζούμε εκτός, είναι πολύ σημαντικές!
      Φιλάκια πολλά, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. Ελένη μου, είναι από τα γλυκά που δεν μπορώ να αντισταθώ! Και εγώ το λατρεύω! Και η συνταγή σου μου αρέσει γιατί δεν έχει υπερβολική ζάχαρη! Το φαντάζομαι σερβιρισμένο σε παλιομοδίτικο πιατάκι, δίπλα σε Ελληνικό καφέ και ένα ποτήρι παγωμένο νερό και λιώνω...
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Αγγελική μου, γίναμε τελικά πολλές οι fan του σταφυλιού!
      Με τη ζάχαρη το παλεύω πολύ και, όπως θα δεις στις συνταγές μου, πάντα την περιορίζω. Αποφεύγω και την άσπρη και έχω καθιερώσει την καστανή που δίνει στα γλυκά χρώμα και καλύτερη γεύση.
      Να μπορούσα να σε κεράσω, θα μου έδινε μεγάλη χαρά!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Ελένη, σε λίγο θα δέσω το σιρόπι του, είναι η τέταρτη φορά που φτιάχνω φέτος για διάφορες ανάγκες και δοκιμάζοντας διαφορετικούς παραγωγούς.
    Καλοφάγωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλοφαγωτο Ελενη, γεια στα χερακια σου.Και εγω σημερα εφτιαξα γλυκο σταφυλι, μοσχομυρισε ολο το σπιτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα!
      Είδες ΄πόσο μυρωδάτο είναι; Καταπλήκτικό. Καλοφάγωτο και το δικό σου.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  12. Κατερίνα, φανταστικό φαίνεται!

    Αλλά θέλω να ρωτήσω πόση ώρα θέλει για να δέσει το σιρόπι? Μία φορά το είχα κάνει και το έβρασα τόσο πολύ που έγινε καραμέλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή