Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Λεμόνια Τουρσί

Όσοι αγαπούν τη Μαροκινή Κουζίνα δεν θα πρέπει να παραλείψουν ένα από τα βασικά της υλικά, που δίνει άρωμα και ενισχύει τη γεύση, το λεμόνι τουρσί! Εδώ υπάρχουν άφθονα στο εμπόριο και αγοράζονται πολύ, είτε μόνο τους είτε αναμεμειγμένα με ελιές και άλλα τουρσί.
Αν όμως εμείς έχουμε τα δικά μας λεμόνια, ζουμερά, αρωματικά και αψέκαστα, μπορούμε πανεύκολα να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό τουρσί.
Έτσι, μετά από μερικές εβδομάδες, θα μπορούμε να απολαύσουμε αυτή την υπέροχη λιχουδιά και να συνοδεύσουμε τα ψητά ή τις σαλάτες μας.
Δοκιμάστε το, αξίζει, γιατί τα Ελληνικά λεμόνια είναι πολύ αρωματικά!


Τα Υλικά
(Για δύο βάζα χωρητικότητας ενός λίτρου το καθένα)

12 μικρά βιολογικά λεμόνια
½ κιλό χοντρό αλάτι
2 ξυλάκι κανέλα
4 φύλλα δάφνης
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές κόκκους πιπεριού
Εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό , για να γεμίσουν τα βάζα
Ο χυμός δύο λεμονιών

Οδηγίες

Αποστειρώνουμε τα γυάλινα βάζα, στο φούρνο ή τα βράζουμε για πέντε λεπτά, μέσα σε αρκετό νερό.





Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα στραγγίζουμε. Τα χαράσσουμε κατά μήκος στα τέταρτα, χωρίς να τα κόψουμε τελείως και γεμίζουμε τη σχισμή τους με αλάτι.








Ρίχνουμε από μια κουταλιά αλάτι μέσα σε κάθε βάζο, μισό κουταλάκι κόκκους πιπεριού και εν συνεχεία τοποθετούμε τα λεμόνια, πιέζοντάς αρκετά, ώστε να χωρέσουν.
Ενδιάμεσα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλάτι και τα μπαχαρικά.




Όταν γεμίσουμε το βάζο με τα λεμόνια, προσθέτουμε το υπόλοιπο πιπέρι, το χυμό ενός λεμονιού και νερό, χωρίς να το γεμίσουμε μέχρι επάνω. Απογεμίζουμε με το λάδι, που θα «σφραγίσει» και θα προστατεύσει το περιεχόμενο κάθε βάζου.
Κλείνουμε καλά τα βάζα με τα καπάκια τους.
Tα αφήνουμε σε δροσερό μέρος να ωριμάσουν. Μετά 4-5 εβδομάδες θα είναι έτοιμα για κατανάλωση.


Καλή επιτυχία!

TIPS

Αν μας αρέσουν τα πικάντικα μπορούμε στο βάζο να προσθέσουμε και μία καυτερή πιπεριά.

22 σχόλια:

  1. Μα τι ωραία συνταγή!!!!!!!!!!
    Πολύ διαφορετική και ταυτόχρονα πολύ εύκολη. Κοντά στις ελληνικές γεύσεις.
    Καλημέρα Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Χρυσαυγή μου!
      Το έχω δοκιμάσει με ψητό ψάρι και ήταν φανταστικό!
      Ελπίζω έτσι να γίνει και το δικό μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Τι υπέροχη ιδέα!Είναι κρίμα να έχουμε λεμόνια κ να σαπίζουν!Θα τα φτιάξω!
    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Λένια!
      Καλή επιτυχία και στο δικό σου τουρσί!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω το λεμονάκι τουρσί.
    Ξέρω ότι συνηθίζεται πολύ στην μαροκινή κουζίνα, μα και στην δική μας κουζίνα μπορεί να συνοδεύσει νοστιμότατα κρεατικά.
    Φιλάκια, καλή σου μέρα Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έλενα!
      Για τα Μαροκινά πιάτα μας είναι υπέροχο αλλά και για τις χειμωνιάτικες σαλάτες και όλων των ειδών τα ψητά.
      Το σπιτικό βέβαια είναι το καλύτερο και δεν κοστίζει καθόλου.
      Έχεις κι εσύ δοκιμάσει να φτιάξεις;

      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  4. Ωραίες φωτογραφίες, νόστιμο, αρωματικό και ιδιαίτερο τουρσί!

    Φιλάκια Ελένη μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου!
      Όντως είναι ιδιαίτερο και γίνεται αγαπημένο.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  5. Κρατώ τη συνταγή σου Ελένη θα μου χρειαστεί για το Bazaar
    Ευχαριστώ για την ιδέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει, Ξανθή μου! Όσο για τα αρωματικά, τα διαλέγεις εσύ.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  6. Ελένη μου πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνταγή, τη κρατάω οπωσδήποτε!!!Ευχαριστούμε!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Ελενάκι!
      Σ' ευχαριστώ πολύ κι εγώ.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Πολύ λαχταριστά τα λεμόνια !!!!!!!
    Μου άρεσε αυτή η συνταγή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πού να τα δοκιμάσεις, Σοφία μου! Έχουν υπέροχη γεύση!
      Να είσαι καλά, φίλη μου!
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  8. ωραια συνταγή και πρωτότυπη! μου αρέσουν τα λεμόνια και ο χυμός οπότε πειραματιζομαι στην γαστρονομια αρκετα. Θα μου άρεσε να δώ και συνταγές με λεμόνια τουρσί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες!
      Οι συνταγές θα έλθουν, μόλις ωριμάσουν τ τουρσί.
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  9. Ενδιαφέρουσα η συνταγή σου Ελένη μου, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ λεμόνι τουρσί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα μου!
      Είναι ιδιαίτερα και εξακολουθούν τα είναι αρωματικά!
      Ταιριάζουν ακόμα και στις σαλάτες.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Μου αρέσουν πολύ τα λεμονάκια τουρσί αν και δεν έφτιαξα ποτέ Ελένη μου!! Θα φτιάξω όμως με τη δική σου συνταγή γιατί είναι υπέροχα!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία, Κική μου! Η συνταγή είναι πανεύκολη!
      Κι εσύ σίγουρα θα έχεις αψέκαστα λεμονάκια!
      Καλό μεσημέρι. Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Καλώς σε βρίσκω Ελένη!!! Τι ωραία πράγματα έχουμε εδώ; Και λεμονάκια τουρσί; Ευχαριστούμε γιά την ωραία ιδέα,κάτι διαφορετικό και απ'ότι λες εύγευστο,θα το φτιάξω.Αλλά να ρωτήσω κάτι: το άσπρο μέρος της φλούδας του λεμονιού είναι πικρό,δεν χρειάζεται να το ξεπικρίσουμε πριν,όπως κάνουμε με το γλυκό κουταλιού λεμόνι; Να είσαι καλά!!!! Σταυρούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες, Σταυρούλα!
      Να είσαι καλά και καλή επιτυχία, όταν τα φτιάξεις!
      Όχι δεν τα ξεπικρίζουμε, γιατί θα χαλάσουν. Μόνο πρέπει να διαλέξουμε
      λεπτόφλοιδα λεμονάκια. Όταν ωριμάσουν έχουν τη γεύση του τουρσί, λίγο πικάντικη.
      Θα χαρώ να τα λέμε!

      Διαγραφή