Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Κουλουράκια Νηστίσιμα με Ταχίνι και Αμύγδαλα

Νηστίσιμα αλλά νόστιμα, μυρωδάτα, αφράτα, μπισκοτένια κουλουράκια! Είναι υγιεινά, χωρίς αυγά και πολύ ζάχαρη, με αλεύρι ολικής αλέσεως, ευεργετικό ελαιόλαδο, εξαιρετικό ταχίνι και σουσάμι. (Διαβάστε εδώ πληροφορίες).
Η διατροφική τους αξία ενισχύεται από τα αμύγδαλα και αρωματίζεται υπέροχα από το πορτοκάλι και το μαραθόσπορο, δύο γλυκά αρώματα της Ελληνικής φύσης που «έδεσαν» καταπληκτικά!
Θα γίνουν τα αγαπημένα σας, όχι μόνο όταν νηστεύετε!




Τα Υλικά

1 φλιτζάνι ταχίνι
1 φλιτζάνι ελαφρύ λάδι ή ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι σκούρα μαλακή ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
½ φλιτζάνι αλεσμένα αμύγδαλα με τη φλοίδα τους
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι τριμμένοι και κοσκινισμένοι σπόροι μάραθου
½ κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 φλιτζάνι σουσάμι

 
Οδηγίες



Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι (ολικής και για όλες τις χρήσεις) μαζί με το baking powder και τον τριμμένο μαραθόσπορο.
 






Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το ταχίνι, το λάδι, τη ζάχαρη και το μισό χυμό πορτοκαλιού (κρατάμε το ½  φλιτζάνι  για να διαλύσουμε τη σόδα) και χτυπάμε τα υλικά με ένα σύρμα αυγών να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν.



 



Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε.






Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θα είναι αρκετά σφιχτή αλλά με ελαιώδη υφή.

Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης, τα πλάθουμε μπαστουνάκια με τις παλάμες μας, τα βρέχουμε, τα καλύπτουμε με σουσάμι και τα βάζουμε μέσα σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.


Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 20-25 λεπτά, έως ότου ροδοκοκκινίσουν. (Πρέπει να ροδοψηθούν, για να αναδειχθούν τα αρώματα).


Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε μέσα στο ταψί  να κατέβη λίγο η θερμοκρασία τους, γιατί είναι αφράτα, και μετά τα συγκεντρώνουμε σε ένα  αεροστεγές μεταλλικό κουτί για μπισκότα.


Τα σερβίρουμε με τσάι ή καφέ αλλά τα παίρνουμε μαζί μας στο Γραφείο ή το Σχολείο.


Κι ένα ακόμα όμορφο Βραβείο!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ γι’ αυτό την καλή μου Αγγελική από το υπέροχο blog της Lemon and Cinnamon” που με σκέφτηκε και μου έκανε την εξαιρετική τιμή να μου χαρίσει αυτό το πανέμορφο και «λαχταριστό» βραβείο! Σε ευχαριστώ πολύ, φιλενάδα!

Είναι μεγάλη η χαρά μου, όταν παίρνω από εσάς κάποιο βραβείο, διότι  το θεωρώ ένδειξη φιλίας και εκτίμησης αλλά και αναγνώρισης ότι «Τα ταξίδια μου» ακολουθούν μια καλή πορεία μέσα στον διαδικτυακό χώρο.
Με τη σειρά μου σας ανταποδίδω πολλή αγάπη και εκτίμηση  με όλη μου την καρδιά!
Κι εγώ με τη σειρά μου το χαρίζω στα παρακάτω που, νομίζω, ότι δεν το έχουν πάρει ακόμα:
1.     Στην Πέλα από το That's Eat
2.     Στη Δήμητρα και τα Μανιτάρια της
3.     Στη Vita και στην Κρητική της Γαστρονομία
4.     Στην Eva Z από το Live the Life
5.     Στην Dark Chef και τα Μυστήριά της
6.     Στην αγαπητή Parakelso-cook
7.     Στα λιλά της Λίλας  και
8.     Στον Άγγελο με τις Ταξιδιάρικες σκέψεις

23 σχόλια:

  1. Τέλεια τα ροδοαμυγδαλοταχινάτα κουλουράκια.Τελικά με λίγη φαντασία η νηστεία σε κολάζει!!
    Η δεύτερη δόση που λέγαμε είναι διαθέσιμη η τσάμπα θα στολιστώ να σου έρθω;
    Σε φιλώ γλυκιά μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες είναι, Μάρα μου, τη νηστεία την έχουμε γλυκάνει πάρα πολύ!
      Η δεύτερη δόση σε περιμένει αλλά για σένα γίνεται και τρίτη, χωρίς πολλή σκέψη!
      Μην ανησυχείς καθόλου.
      Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελένη μου!!!Εξαιρετικά και σούπερ αρωματικά!Απο γεύση είμαι σίγουρη πως είναι θεικά!!!
    Καλή συνέχεια!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη μου!
      Έγιναν πάρα πολύ αρωματικά και νόστιμα. Πρέπει να ψηθούν λίγο παραπάνω, όχι βέβαια να καούν, να γίνουν τραγανά.
      Φιλάκια, καλή Μεγάλη Εβδομάδα από αύριο!

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω το ταχίνι,τα κουλουράκια σου φαίνονται πεντανόστιμα,θα τα τιμήσω σίγουρα φτιάχνοντας τα!Καλό κυριακάτικο απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Έλενα!
      Αν σου αρέσει το ταχίνι, τότε να τα δοκιμάσεις και να μου πεις τις εντυπώσεις σου. Επειδή έχουν και λάδι, η γεύση του ταχινιού δεν είναι πολύ έντονη.
      Σε μας αρέσουν πάρα πολύ, γιατί είναι αρωματικά και τραγανά.
      Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο!

      Διαγραφή
  4. Από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα κουλουράκια Ελένη μου!
    Μέσα στα αρώματα!!
    Πολλά συγχαρητήρια για το βραβείο σου, το μπλογκοσπιτάκι σου αξίζει πολλά!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίμα που δεν είμαστε κοντά να σου στείλω μερικά να δοκιμάσεις!
      Πραγματικά γίνονται πολύ νοστιμα και τραγανά μπισκοτάκια. Σ' αυτό βοηθάει το ταχίνι και τα αμύγδαλα.
      Ελενάκι, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά!
      Πολλά φιλακια και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Ελένη μου τέτοια ωραία ποστ ανεβάζεις και μαζεύεις βραβεία!:)) Πάντα θαυμάζω τον ολοκληρωμένο τρόπο που αντιμετωπίζεις την συνταγή! Και η συγκεκριμένη είναι πολύ ενδιαφέρουσα! Λατρεύω όλα τα υλικά της! Θα τα δοκιμάσω τα κουλουράκια σου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή μου Αγγελική!
      Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να έχω αρκετές γενικές πληροφορίες σχετικά με τα υλικά ή κάποιο από αυτά και τη διατροφική τους αξία. Πάντα όμως δεν γίνεται.
      Η συγκεκριμένη είναι μια παλιά αλλά βελτιωμένη συνταγή η οποία κρίθηκε επιτυχής στη νέα της έκδοση!
      Όταν τη δοκιμάσεις, πες μου εντυπώσεις.
      Φιλάκια και καλή υπόλοιπη μέρα!

      Διαγραφή
  6. Λέω ναι σε όλα!!!! Άρωμα, γεύση και υγεία σ' έναν απίστευτο συνδυασμό Ελένη μου!! Μπράβο και συγχαρητήρια για το βραβείο γιατί το αξίζεις!!!! Πολλά φιλάκια και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Κική μου! Τα βραβεία είναι τιμή και χαρά και μας γεμίζουν αισιοδοξία.
      Φιλάκια, καλή Μεγάλη Εβδομάδα, με υγεία!

      Διαγραφή
  7. Με αγαπημένα υλικά και εξαιρετική γεύση (είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα) που μια δόση μόνον που να μας φτάσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι δεν έφτασε η μία δόση και μην σου πω ότι έρχεται και η τρίτη!
      Έτσι έχουν τα πράγματα, Πηνελόπη μου, το ομολογώ!
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Αρωματικά κουλουράκια γεμάτα γεύση!
    Είναι κομπλέ, δεν τους λείπει τίποτε, αν ήταν και κοντύτερα
    θα δοκίμαζα ευχαρίστως ένα, παρέα με τσάι ή καφέ.

    Καλή Εβδομάδα Ελένη μου,
    με μαγειρικές, χαλαρωτικές δραστηριότητες.
    Φιλιά σας!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ένα μόνο, Ζαμπία μου; Δεν θα μπορούσες να τους αντισταθείς, το γνωρίζω πλέον καλά! Μακάρι να μην υπήρχε απόσταση να παίρναμε μαζί το καφεδάκι μας. Δεν θα ήταν υπέροχο; Αλλά θα γίνει κι αυτό, καλά να είμαστε.
      Καλή υπόλοιπη μέρα και καλή εβδομάδα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Ελένη μου και καλή μεγάλη εβδομάδα εύχομαι!! Υπέροχα τα κουλουράκια σου, νόστιμα και πολύ αρωματικά! Μου αρέσει πολύ η προσθήκη μαραθόσπορου, πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ερμιόνη μου!
      Ο μαραθόσπορος μου αρέσει πολύ και τον χρησιμοποιώ και στο ψωμί. Δοκίμασέ το κι εσύ, αν σου αρέσει, να δεις τι άρωμα και φρεσκάδα δίνει.
      Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Βότανα - σπόροι που συνήθως χρησιμοποιούμε στο φαγητό, ταιριάζουν μερικές φορές και σε γλυκές ζύμες όπως εδώ ο μαραθόσπορος (κι εμένα όπως την Ερμιόνη, αυτό μου έκανε κλικ! :)
    Πλούσια από όλες τις απόψεις τα κουλουράκια, εγώ τα τρώω ευχαρίστως όλο το χρόνο!
    Σ' ευχαριστώ που με θυμήθηκες κιόλας, καλή βδομάδα και καλή συνέχεια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Dark!
      Ο μαραθόσπορος έχει γλυκό άρωμα και ταιριάζει με το ταχίνι.
      Να τα δοκιμάσεις, όποτε θέλεις.
      Και σ' εμάς αρέσουν όλο το χρόνο, γιατί είναι νόστιμα και τραγανά.
      Να είσαι καλά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  11. Τι ωραία που δείχνουν! Τραγανά και καλοφτιαγμένα φαίνονται. Ό,τι πρέπει για τη νηστεία.
    Ευχαριστώ για το βραβείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, είναι ωραία όχι μόνο για νηστεία.
      Δοκίμασέ τα και πες μου.
      Να είσαι καλά, καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  12. Tελευταία και καταϊδρωμένη λόγω μάχης με τις ντουλάπες παραλαμβ'ανω το βραβείο και λέω χίλια ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή