Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Γλυκό Κουταλιού Πετροκέρασο


Πολλές αναμνήσεις μου φέρνει στο νου αυτό το γλυκό κουταλιού!
Πετροκέρασα ψεύτικα, ροδοκόκκινα στόλιζαν τα ψάθινα, καλοκαιρινά καπελάκια της παιδικής μου ηλικίας! Πολύ τα καμάρωνα!
Κι όταν τα καπέλα φθείρονταν, τα κερασάκια γίνονταν παιδικό παιχνίδι και τάιζαν τις κούκλες μου, που, υποτίθεται, τα απολάμβαναν!
Εικόνες ξεγνοιασιάς και αθωότητας, γεμάτες νοσταλγία!

Κι άλλη θύμηση που με γεμίζει συγκίνηση! Τέτοια εποχή αγαπημένη φίλη έφτιαχνε βάζα ολόκληρα γλυκό πετροκέρασο, γιατί τα αγαπούσε πολύ.
Πάντα είχε επιτυχία το γλυκό της και μας το κερνούσε φρέσκο.
Ρόδινο και λαχταριστό περίμενε μέσα στο δαντελωτό πιατάκι να το απολαύσουμε, μαζί με το Ελληνικό καφεδάκι! Αχ πώς τα φέρνει η ζωή!

Στη μνήμη της φίλης και κουμπάρας μου, Χαρούλας, που έφυγε τόσο πρόωρα, αφιερωμένη αυτή η συνταγή!




Τα Υλικά

1 κιλό πετροκέρασα, γερά και ώριμα, ζυγισμένα μετά την αφαίρεση των κουκουτσιών
800γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη, καστανή ή λευκή
1 λοβός βανίλιας
2 κουταλιές χυμός λεμονιού

Επί πλέον
1 ζευγάρι γάντια μιας χρήσεως
Αποστειρωμένα βάζα

Οδηγίες



Πλένουμε πολύ καλά τα πετροκέρασα, τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια, συλλέγοντας το χυμό που βγαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.






Βάζουμε τα κεράσια μέσα σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και το χυμό που έχουμε συγκεντρώσει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη για δύο ώρες, για να υγροποιηθεί η ζάχαρη.








Κατόπιν βάζουμε το γλυκό να βράσει πάνω σε μέτρια φωτιά, αφαιρώντας σταδιακά τον αφρό που σχηματίζεται περιφερειακά. Προσοχή, γιατί φουσκώνει!






Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου δεκαπέντε λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και μετά με το καπάκι. Την αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ.






Την επομένη, προσθέτουμε τη βανίλια και ξαναβράζουμε το γλυκό πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.





Μοιράζουμε το γλυκό ζεστό σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα.
Κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε, έως ότου κρυώσουν εντελώς.




Όταν κρυώσουν, είναι έτοιμα για αποθήκευση.


Καλή επιτυχία!

 TIPS
  • Αν τα κεράσια δεν είναι πολύ ώριμα, τους προσθέτουμε, όταν βράζουμε το γλυκό, ½ φλιτζάνι νερό.
  • Το σιρόπι που περισσεύει από το γλυκό κεράσι είναι ιδανικό για να βρέξουμε κάθε είδος παντεσπάνι.

2 σχόλια:

  1. Καλοφαγωτο.Οτι πρεπει με ενα ποτηρι κρυο νερο τωρα το καλοκαιρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Λίτσα! Ακριβώς, είναι ένα υπέροχο κέρασμα! Φέτος όμως δεν τα πρόλαβα για να ξαναφτιάξω!

      Διαγραφή