Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Μια Νοστιμότατη Πιπερόπιτα

Η πιο γλυκιά πίτα και με ένα υπέροχο λαμπερό κόκκινο χρώμα που της χαρίζουν οι καταπληκτικές πιπεριές Φλωρίνης που είναι το βασικό της υλικό!
Είναι νοστιμότατη, με ζουμερή γέμιση και πολύ αρωματική.
Τα αρωματικά χορταρικά που θα επιλέξουμε αλλά και τα ιδιαίτερα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε, θα την κάνουν ξεχωριστή, ένα λαχταριστό σνακ για μικρούς και μεγάλους αλλά και εξαιρετικά εμφανίσιμη για μπουφέ.
Δοκιμάστε τη τώρα, που οι πιπεριές είναι φυσικά ώριμες και άφθονες στην αγορά!



Τα Υλικά
(Για 16 κομμάτια)

2 μεγάλα ή 4 μικρά φύλλα για πίτα, σπιτικά ή του εμπορίου
½ φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο

Για τη Γέμιση

7-8 πιπεριές Φλωρίνης
2 μέτρια κόκκινα ξηρά κρεμμύδια
400γραμ. τυρί Φέτα πικάντικη
250γραμ. Ricotta ή ανθότυρο
170γραμ. γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
3 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι
3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
3 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος ή μαϊντανός ή φρέσκο κόλιανδρο
1 κουταλάκι τριμμένοι σπόροι κόλιανδρου ή μάραθου
1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι

Επικάλυψη
2 κουταλιές γιαούρτι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά σουσάμι

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τις πιπεριές, αφαιρούμε το κοτσάνι, τους σπόρους και τις εσωτερικές ίνες και τις κόβουμε σε στενόμακρα κομμάτια, πλάτους 2 εκατ.

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτά φετάκια τα κρεμμύδια.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να μαραθούν. 
Ανακατεύουμε συνέχεια και δεν τα αφήνουμε να καούν.
Κατεβάζουμε τα χορταρικά από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.





Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα, προσθέτουμε τη Ricotta, το γάλα, τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, το σιμιγδάλι, το πιπέρι, την πάπρικα, τον τριμμένο άνηθο (ή άλλο αρωματικό) και αλάτι με προσοχή. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.








Προσθέτουμε και το κρύο μείγμα πιπεριές-κρεμμύδια και αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά.






Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 32 εκατ.
Κόβουμε τα δύο μεγάλα φύλλα για πίτα στη μέση.


Απλώνουμε το μισό φύλλο (ή το ένα μικρό) στο ταψί, το τραβάμε με τα δάκτυλά μας έτσι, ώστε να εξέχουν λίγο οι άκρες του. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης, και προσθέτουμε το άλλο μισό, μαζεύοντάς το μέσα στο ταψί. Το αλείφουμε κι αυτό με ελαιόλαδο. 
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του πρώτου φύλλου που εξέχουν.




Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα μισά φύλλα, χωρίς να ξεχάσουμε να τα λαδώσουμε κι εκείνα.
Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Χτυπάμε μέσα σ’ ένα μπολάκι το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και αλείφουμε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. 





Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις), τοποθετώντας τη χαμηλά στην τελευταία σχάρα, για περίπου μία ώρα, έως ότου ροδίσει ομοιόμορφα.
Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, για να μπορέσουμε να την κόψουμε, χωρίς να διαλυθεί.



Κατόπιν την κόβουμε και την απολαμβάνουμε!



Καλή επιτυχία!

19 σχόλια:

  1. Όπως είχα γράψει και σε προηγούμενη ανάρτησή σου Ελένη μου,οι πιπεριές είναι ένα αγαπημένο ντόπιο προϊόν της πατρίδας μου.Η καταπληκτική αυτή πίτα που μας προσφέρεται ζεστή και λαχταριστή από τα άξια χεράκια σου Ελένη μου,είναι από τις πιο αντιπροσωπευτικές της πόλης .Αν δε παραληφθούν τα τυριά,γίνεται ένα υπέροχο νηστίσιμο έδεσμα.Μου άρεσε πού η τεχνική σου και την επόμενη φορά θα επιχειρήσω να την προσφέρω σύμφωνα με τις οδηγίες σου.Παρατηρώ πάντως με μεγάλη χαρά,ότι και στο δικό σας σπίτι ,οι πίτες κατέχουν σπουδαία θέση!Με το αδιαμφισβήτητο μεράκι σου ,αλλά και την τεχνική σου,απολαμβάνουμε, έστω και από μακριά, τις αριστουργηματικές προτάσεις σου!
    Καλή εβδομάδα που μας έρχεται με το καλό αύριο!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, με μεγάλη μου χαρά σου αφιερώνω αυτή μου την ανάρτηση!
      Μακάρι να ήμουν πιο κοντά σου, για να δοκίμαζες και τη δική μου εκδοχή. Πράγματι, λατρεύω τις πίτες αλλάι προσπαθώ να τις φτιάχνω όχι πολύσυχνά για ευνόητους λόγους!
      Σ' ευχαριστώ πολύ, καλή μου φίλη!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελένη μου... πιπερόπιτα δεν έχω κάνει ποτέ αν και πάντα το σκέφτομαι. Η υπέροχη συνταγή σου καταγράφεται!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου!
      Η πιπερόπιτα είναι πολύ ξεχωριστή πίτα, πολύ γλυκιά, αν γίνει με πιπεριές Φλωρίνης.
      Και βέβαια να τη δοκιμάσεις. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τις εντυπώσεις σου.

      Να περνάς όμορφα!

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω τις πιπερόπιτες! Έχουν τόσο γλυκιά γεύση! Η δική σου έτσι παχουλή και καλοψημένη που φαίνεται είναι σκέτος πειρασμός! Τη θέλω!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε πολύ νόστιμη, Αναστασία μου!
      Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο φύλλο, γιατί γίνεται ζουμερή, όχι όπως οι τυρόπιτες.
      Τώρα που οι πιπεριές είναι άφθονες, μπορείς να τη δοκιμάσεις.
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. καλή εβδομάδα...δε ξανάκουσα πιπερόπιτα..αλλά νόστιμη μου φαίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες πάλι, Δελφινάκι!
      Έλα να σε κεράσω,για να δοκιμάσεις αυτή τη νόστιμη πιτούλα!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Ελένη οι πίτες σου πάντα με αφήνουν άφωνη!
    Για ακόμα μια φορά έκανες το θαύμα σου!
    Φαίνεται υπέροχη, ωραία υλικά της έβαλες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ερμιόνη μου!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ που εμπιστεύεσαι τις πίτες μου! Το εκτιμώ πολύ!
      Η πιπερόπιτα, εκτός από νόστιμη, είναι και πολύ εμφανίσιμη, ιδανική για μπουφέ.

      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  6. Αλλη μια από τις υπέροχες πίτες σου Ελενάκι!
    Δείχνει σούπερ νόστιμη!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
      Είναι αλήθεια ότι οι πίτες μου αρέσουν πολύ και συνηθίζω να τις βάζω στο μενού της εβδομάδας.
      Νομίζω ότι κι εσύ συμφωνείς μαζί μου!
      Καλή σου μέρα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Ελενάκι μου φανταστική η πιτα σου!!!!Αυτή η επικάλυψη με το γιαούρτι είναι το κάτι άλλο!Γεια στα χέρια σου!!!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι μου, σ' ευχαριστώ πολύ!
      Αυτή η επικάλυψη τη συνηθίζω πολύ, διότι κάνει το φύλλο πολύ τραγανό και αποφεύγεις να χρησιμοποιήσεις
      περισσότερα αυγά. Δοκίμασέ υη, με την πρώτη εθκαιρία.
      καλή σου μέρα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Καταπληκτική η πιτούλα σου!!! Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Σπυριδούλα!
      Σ' ευχαριστώ πολύ, καλό μήνα εύχομαι και σ' εσένα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Καλό μήνα να έχεις Ελένη μου . Η πιτούλα σου γεμάτη χρώματα και αρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα μου!
      Αν δεν τη συνηθίζεις αυτή την πιτούλα, δοκίμασέ τη, τώρα που βρίσκεις στην αγορά ωραίες πιπεριές.
      Βέβαια προϋπόθεση είναι να σας αρέσει το άρωμα της πιπεριάς!

      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Τέλεια πιτούλα, μιλάμε τ-έ-λ-ε-ι-α!!! Μ'αρέσουν πολύ αυτές οι πιπεριές και με τη φέτα σε πίτα θα πρέπει να είναι άψογος συνδυασμός! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή