Ένα καλοκαιρινό φαγητό, πολύχρωμο, μυρωδάτο, πολύ νόστιμο και λαχταριστό. Κανένας δεν μπορεί να του αντισταθεί!
Τ α Υ λ ι κ ά
5 μέτριες και ώριμες ντομάτες
5 μέτριες πράσινες πιπεριές με φαρδιά βάση
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια δυόσμο ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
4 μεγάλες πατάτες (Προαιρετικά)
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Κόβουμε, όχι εντελώς, οριζόντια μία φέτα από το κάτω μέρος κάθε ντομάτας και αδειάζουμε προσεκτικά με κουταλάκι το εσωτερικό τους. Πασπαλίζουμε το άνοιγμα κάθε ντομάτας με λίγο αλάτι και τις βάζουμε ανάποδα για να στραγγίσουν.
Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους. Κρατάμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, μαζί με μια κουταλιά πελτέ και το βάζουμε στο μπλέντερ για να γίνει πολτός.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, έως ότου μαραθούν. Προσθέτουμε τον κιμά για να τσιγαριστεί κι αυτός, ανακατεύοντας και πατώντας τον συνέχεια μ’ ένα πιρούνι.
Μετά βάζουμε το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο, μία κουταλιά πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι
και τα μυρωδικά, δηλαδή το μαϊντανό και το δυόσμο.
Γεμίζουμε κατά τα 2/3 τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα, τους βάζουμε τα καπάκια τους (τις φέτες που κόψαμε) και τις τοποθετούμε ανάποδα σε ένα ταψί ή πυρέξ, διότι έτσι προστατεύεται η γέμιση και δεν καίγεται.
Έχουμε κόψει και αλατοπιπερώσει τις πατάτες και να τις βάλουμε ολόγυρα στο ταψί, γεμίζοντας τα κενά. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό και ζεστό νερό, ώστε να έχουμε στο ταψί 2 φλιτζάνια υγρά συνολικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατίζουμε ελαφρά την κορυφή κάθε γεμιστού.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μία με μιάμιση ώρα, ανάλογα με το φούρνο. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό).
Πριν τα σερβίρουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
TIPS
Μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να γεμίσουμε πολύχρωμες πιπεριές, κολοκυθάκια ή μελιτζάνες, τα οποία όμως κατά τη διάρκεια του ψησίματος πρέπει να τα γυρίσουμε μια φορά, για να βράσουν καλά.
Με τα γεμιστά ταιριάζει πολύ και ο φρέσκος βασιλικός αντί του δυόσμου.
Τ α Υ λ ι κ ά
5 μέτριες και ώριμες ντομάτες
5 μέτριες πράσινες πιπεριές με φαρδιά βάση
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια δυόσμο ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
4 μεγάλες πατάτες (Προαιρετικά)
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Κόβουμε, όχι εντελώς, οριζόντια μία φέτα από το κάτω μέρος κάθε ντομάτας και αδειάζουμε προσεκτικά με κουταλάκι το εσωτερικό τους. Πασπαλίζουμε το άνοιγμα κάθε ντομάτας με λίγο αλάτι και τις βάζουμε ανάποδα για να στραγγίσουν.
Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους. Κρατάμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, μαζί με μια κουταλιά πελτέ και το βάζουμε στο μπλέντερ για να γίνει πολτός.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, έως ότου μαραθούν. Προσθέτουμε τον κιμά για να τσιγαριστεί κι αυτός, ανακατεύοντας και πατώντας τον συνέχεια μ’ ένα πιρούνι.
Μετά βάζουμε το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο, μία κουταλιά πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι
και τα μυρωδικά, δηλαδή το μαϊντανό και το δυόσμο.
Γεμίζουμε κατά τα 2/3 τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα, τους βάζουμε τα καπάκια τους (τις φέτες που κόψαμε) και τις τοποθετούμε ανάποδα σε ένα ταψί ή πυρέξ, διότι έτσι προστατεύεται η γέμιση και δεν καίγεται.
Έχουμε κόψει και αλατοπιπερώσει τις πατάτες και να τις βάλουμε ολόγυρα στο ταψί, γεμίζοντας τα κενά. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό και ζεστό νερό, ώστε να έχουμε στο ταψί 2 φλιτζάνια υγρά συνολικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατίζουμε ελαφρά την κορυφή κάθε γεμιστού.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μία με μιάμιση ώρα, ανάλογα με το φούρνο. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό).
Πριν τα σερβίρουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
TIPS
Μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να γεμίσουμε πολύχρωμες πιπεριές, κολοκυθάκια ή μελιτζάνες, τα οποία όμως κατά τη διάρκεια του ψησίματος πρέπει να τα γυρίσουμε μια φορά, για να βράσουν καλά.
Με τα γεμιστά ταιριάζει πολύ και ο φρέσκος βασιλικός αντί του δυόσμου.
Αχ... εσεις τρώτε και πείνετε και μας μας τρωνε τα κωλοβακτηρίδια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα απο Βερολίνο.
Καλησπέρα, υπέροχα τα γεμιστά..Έφαγα εχτές με κιμά και πραγματικά όπως και να είναι με κιμά ή με ρύζι τρελαίνομαι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα στο Βερολίνο. Να προσέχετε. γιατί όλα αυτά τα μικρόβια λένε ότι είναι επικίνδυνα. Όσο για μας . . . τρώμε για να προλάβουμε μην τελειώσουν όλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Εύα. κι εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ, όπως και να είναι. Καθαρά καλοκαιρινό φαγάκι και πολύ νόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε κιμά τα φτιάχνω κι εγώ, γιατί έτσι μου τα ζητάνε όλοι, αν και να σου πω την αμαρτία μου εμένα μου αρέσουν πιο πολύ τα "ορφανά", τα οποία όμως δεν τα τρώνε οι υπόλοιποι, κι έτσι περιμένω πότε θα τα κάνει η μανούλα μου να μου στείλει ταπεράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάνω την δύσκολη στα γεμιστά με κιμά, γεμιστ΄να ναι κι όπως να ναι!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Μοσχοβόλησε καλοκαίρι! Η μυρωδιά τους μας θυμίζει όμορφα οικογενειακά ζεστά μεσημέρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμο καλοκαιρινό φαγητό τα γεμιστά.Με κιμά ή ορφανά, έξ ίσου νόστιμα και τα δυο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλήμέρα Έλενα. Κι εμείς τα φτιάχνουμε ορφανά αλλά με λίγο τραχανά γλυκό-έχω δημοσιεύσει παλιότερα συνταγή-όπως στο χωριό μου. Αλλά και σε λίγο κρεατάκι δεν λέμε όχι! Μου άρεσε πολύ η σχέση σου με τη μητέρα σου. Να την αγαπάς και να της το λες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκαιο, Θεανώ, είναι πολύ καλοκαιρινό και μάλλον θυμίζει και επιστροφή από παραλία! Καλή σου μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήPara-Kelsoscooks, χαίρομαι που όλοι ψηφίζουμε γεμιστά. Είναι πράγματι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγάκι. Καλημέρα και καλή Κυριακή.
ΑπάντησηΔιαγραφήέξοχα. τήρηση ευλαβικά τισ οδηγίες, τα φούρνισα και τώρα περιμένω τα αποτελέσματα. καταπληκτική η συνταγή και προπάντων λεπτομερέστατη περιγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω να τα ευχαριστήθηκες. Εύχομαι να τα λέμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήPragmati ta gemista opos kai na ta fas einai.teloia,filia apo tin omorfi rodo!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικη συνταγη. Εγινε πολυ νοστιμο το φαγητο. Ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφή