Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Το σουσάμι και τα προϊόντα του

Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα μεγάλης διατροφικής αξίας, διότι περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη.
Το σουσάμι είναι ένα προϊόν που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τη θεραπευτική του χρήση από τα αρχαία κιόλας χρόνια.

Από την Αρχαία Ελλάδα ως την Κίνα, εκχυλίσματα σουσαμιού χρησιμοποιούσαν ως βότανα για την καταπολέμηση της υπέρτασης και για παραγωγή φαρμάκων.




Ο σησαμόσπορος, καρπός του φυτού σησάμι, αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του ταχινιού και του χαλβά.

Ας μάθουμε περισσότερα για το σουσάμι και τα προϊόντα του, χαλβά και ταχίνι, και πώς αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.


Περισσότερα για τη διατροφική τους αξία

1. Το ταχίνι αποτελεί σημαντική πρωτεϊνική πηγή. Συνδυαζόμενο με ψωμί ή με όσπρια (βλέπε χούμους) η βιολογική του αξία αναβαθμίζεται, συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη των πρωτεϊνικών μας αναγκών.

2. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα.

3. Αποτελεί ένα ιδανικό σύμμαχο για την καλή υγεία των οστών, διότι δίνει ασβέστιο και μαγνήσιο, που μαζί συμμετέχουν στην ισχυρή δομή των οστών.
4. Παράλληλα μας δίνει και ένα άλλο πολύτιμο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας συστατικό, τον σίδηρο.

5. Περιέχει και μικρές ποσότητες από τις πολύτιμες ουσίες που ονομάζονται φυτοστερόλες και, όπως έχει αποδειχθεί πλέον σήμερα, μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

6. Συμβάλλει και στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα λιπαρά που αποτελούν και τη βάση της σύνθεσής του, είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, ενώ τα επικίνδυνα κορεσμένα είναι ελάχιστα. 


Πώς αξιοποιείται το ταχίνι στη μαγειρική

1. Στα νηστίσιμα (και μη) γλυκά μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο, όπως στα μπισκότα ή στα κέικ.
2. Το λάδι του αντικαθιστά το ελαιόλαδο στην αυστηρή νηστεία, σύμφωνα με τη Μοναστηριακή μαγειρική.
3. Μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό νόστιμης σάλτας κρέατος, ψαριού ή λαχανικών.
4. Συνδυάζεται καταπληκτικά με ασιατικά υλικά, όπως soy souse, χυμό lime, ginger, φρέσκο coriander/κόλιαντρο, lemongrass.

Nομίζω, λοιπόν, ότι το σουσάμι και τα προϊόντα του αξίζουν να κερδίσουν τη θέση τους στο καθημερινό μας τραπέζι και να μην τα θυμόμαστε μόνο κατά την περίοδο της νηστείας.

Λόγω της μεγάλης τους διατροφικής αξίας θα έπρεπε να τα καταναλώνουμε συχνότερα και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Δεν συμφωνείτε;

(Οι περισσότερες πληροφορίες από http://www.iatronet.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου