Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019

Ζυμαρικά με Κίτρινη Κολοκύθα - Pasta with Butternut Squash


Η Ελληνική κουζίνα αγαπάει πολύ τη μεγάλη στρογγυλή γλυκοκολοκύθα (Κολοκύθα Γίγαντας, Atlantic Giant) που από τη γλυκιά της σάρκα φτιάχνονται υπέροχες κολοκυθόπιτες και κολοκυθοκεφτέδες.
Εκτός από αυτή υπάρχουν και άλλες πολλές ακόμα ποικιλίες κολοκύθας που διαφοροποιούνται ως προς το χρώμα του εξωτερικού φλοιού, το σχήμα και το μέγεθός τους.




Στη Τζέντα γνώρισα πολλά είδη της που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Όμως η  ποικιλία Butternut με κέρδισε διότι έχει αρκετή, γλυκιά και αρωματική σάρκα, χωρίς πολλές ίνες. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται κι εδώ και πλέον τη χρησιμοποιώ στις συνταγές μου. Είναι εξαιρετική για πίτες και για σούπες και συνδυάζεται εξαιρετική με γλυκοπατάτες στο φούρνο.

Πρόσφατα τη δοκίμασα με ζυμαρικά και έδωσε ένα γευστικότατο αποτέλεσμα!

Τα Υλικά
(Για τέσσερες μερίδες)

500γραμ. ζυμαρικά, βίδες ή πέννες
500γραμ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
2 ξηρά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσα
1 κ. γλ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
½ κ. γλ. σκόνη κουρκουμά
½ κ. γλ. αποξηραμένο τσίλι σε νιφάδες (προαιρετικά)
5 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού
100 λευκό κρασί

Σερβίρισμα

½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα
Λίγα φυλλαράκια κόλιανδρο ή μαϊντανού


Οδηγίες

Βράζουμε τα ζυμαρικά μέσα σε αλατισμένο νερό στο χρόνο που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία τους.
Όταν βράσουν, τα στραγγίζουμε, κρατώντας ένα  φλιτζάνι από το νερό τους.







Μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ. 












Όταν γυαλίσουν, προσθέτουμε την κολοκύθα και τον κουρκουμά, ανακατεύουμε και σοτάρουμε, μέχρι αυτή ν’  αρχίσει να ροδίζει.










Τότε σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε λίγο για να εξατμισθεί. 

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε. Βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι ότου η κολοκύθα μαλακώσει αλλά προσέχουμε να μην λιώσει.
Πασπαλίζουμε με νιφάδες τσίλι και ανακατεύουμε.








Τέλος προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά και το ψιλοκομμένο κόλιανδρο, λίγο από το νερό των ζυμαρικών και ανακατεύουμε.







Σερβίρουμε αμέσως μέσα σε ζεστά πιάτα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί,, στολίζουμε με φυλλαράκια κόλιανδρου ή μαϊντανού και συνοδεύουμε με το υπόλοιπο κρασί που χρησιμοποιήσαμε.



(Χρησιμοποίησα ένα αρωματικό, παλαιωμένο κρασί από το Κτήμα Μερκούρη που έδεσε καταπληκτικά γευστικά με την κολοκύθα).


Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου