Τα Ma'amoul, (αραβικά: معمول), είναι μικρά, γεμιστά
μπισκότα, πολύ δημοφιλή στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο.
Το Ma'amoul οι Χριστιανοί τα ετοιμάζουν πριν το Πάσχα και οι Μουσουλμάνοι
πριν το Eid. Φυλάσσονται για να σερβιριστούν στους επισκέπτες τους την ημέρα
της εορτής, μαζί με Αραβικό καφέ, αρωματισμένο με κάρδαμο, και πολλά σοκολατάκια.
Εξαιρετικό κέρασμα!
Από την προηγούμενη ημέρα ετοιμάζουμε μόνες μας τους χουρμάδες, εάν δεν
έχουμε βρει έτοιμη πάστα.
Με τις παλάμες μας φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια πάστας και τα σκεπάζουμε με
μεμβράνη τροφίμων.
Τρίβουμε την καρυδόψιχα και την αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και
το ροδόνερο. Πιέζοντας με τα δάχτυλά μας
φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια που τα
σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Μέσα σ΄ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μαχλέπι
και τη μαγιά.
Προσθέτουμε ζεστό το βούτυρο, το ροδόνερο και ανακατεύουμε με μία
σπάτουλα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και περιμένουμε να κρυώσει λίγο το
μείγμα.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και δημιουργούμε μία λακκούβα.
Προσθέτουμε ένα μπαλάκι πάστας χουρμά ή μείγματος καρυδόψιχας και το κλείνουμε
μέσα στη ζύμη.
Πιέζουμε το γεμιστό κομμάτι ζύμης μέσα στο φορμάκι, το βγάζουμε και το
τοποθετούμε μέσα σε ρηχό ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C
στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.
Όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε μέσα
σε δίσκο και τα ψεκάζουμε ζεστά με ανθόνερο. Όταν κρυώσουν λίγο, τα πασπαλίζουμε
με ζάχαρη άχνη.
Έχουν ένα ιδιαίτερο σχήμα, χάρις στα παραδοσιακά, ξύλινα καλούπια, μέσα στα
οποία φορμάρονται.
Γεμίζονται κυρίως με πάστα χουρμά, καρύδια ή φυστίκια Αιγίνης.
Η ζύμη γίνεται από σιμιγδάλι ή αλεύρι, βούτυρο, αρωματίζεται με ροδόνερο, ξεκουράζεται κάποιες ώρες και μετά πλάθεται.
( Εγώ δεν περίμενα πολύ!)
Τα πρωτοδοκίμασα στη Τζέντα και μάλιστα σπιτικά και ενθουσιάστηκα.
Η πολύ καλή μου φίλη Amal από τη Συρία
συνήθιζε να τα φτιάχνει, πριν το Πάσχα, χρησιμοποιώντας διαφορετική γέμιση και διαφορετικά
σχήματα. Χάρμα οφθαλμών και γεύσεις!
Δική της είναι και αυτή η αυθεντική συνταγή
που μου παραχώρησε με αγάπη. Την ευχαριστώ πολύ από καρδιάς!
Τα Υλικά
Για τη ζύμη
4 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400γραμ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
½ φλιτζάνι ροδόνερο (εγώ έβαλα ⅔ φλιτζανιού)
1 κ. σ. τριμμένο μαχλέπι
½ κ. γλ.
μαγιά σκόνη
Για τη γέμιση
400γραμ. ώριμοι χουρμάδες, χωρίς φλοίδες και κουκούτσια
½ κ. γλ. τριμμένο κάρδαμο
1 κ. σ. λιωμένο βούτυρο
2 κ. σ.
ροδόνερο
1 φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα
2 κ. σ. ζάχαρη άχνη
1 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
2 κ. σ. ροδόνερο
Επί πλέον
Γάντια μιας χρήσεως
2 λαδόκολλες
1 ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
Ανθόνερο για ψέκασμα
Οδηγίες
Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις φλοίδες, τους ψιλοκόβουμε και τους βάζουμε
μέσα σ΄ένα μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο, το κάρδαμο και το ροδόνερο και τους
ζυμώνουμε.
Κατόπιν ζυμώνουμε το μείγμα, πιέζοντάς το με τις παλάμες μας.
(Στα ξύλινα φορμάκια έβαλα ένα κομμάτι μεμβράνης).
Διατηρούνται αρκετό καιρό μέσα σε μεταλλικό κουτί μπισκότων.
Καλή επιτυχία!
Διαβάζοντας τα υλικά τους, πιστεύω ότι θα έχουν πραγματικά συγκλονιστική μυρωδιά και γεύση Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί και να καταπιαστώ κάποια στιγμή να τα σκαρώσω καθώς με ξεσήκωσες με τα όσα διάβασα.
Θα σου αρέσουν Πηνελόπη μου και δεν είναι δύσκολα! Άσε που είναι πολύ εμφανίσιμα!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Ελένη,αν δεν έχεις αυτά τα καλούπια υπάρχει πρόταση;; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα μικρά φορμάκια για σιμιγδαλένιο χαλβά. Αρκεί να να είναι μεταλλικά για να μπορείς να φορμάρεις τα γλυκάκια. Καλή επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφή