Τα ριγωτά κυδώνια (venus verrucosa) είναι τα αγαπημένα μου όστρακα. Αλιεύονται σε αμμώδεις βυθούς και
θεωρούνται, όχι άδικα, νοστιμότατα. Η σάρκα τους είναι εξαιρετικά
νόστιμη, γλυκιά και τραγανή, γεμάτη θαλασσινή νοστιμιά.
Στο σπίτι μας υπήρχαν πάντα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, παράδοση που συνεχίζω κι εγώ.
Συνήθως τρώγονται ωμά, πάντοτε ζωντανά, με ελάχιστο λεμόνι!
Όταν κινηθούν αντιδρώντας στο λεμόνι, θα είμαστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα
και ζωντανά.
Μπορούμε ακόμη να τα αχνίσουμε σκεπασμένα για μερικά λεπτά και κατόπιν να τους
προσθέσουμε λευκό κρασί ή ούζο. Έτσι όμως χάνουν ένα μέρος από τη νοστιμιά τους
και γίνονται λίγο σκληρά, όπως ισχυρίζονται όσοι τα προτιμούν ωμά.
Τα Υλικά
1 κιλό κυδώνια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο
2 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 πιπερίτσα τσίλι (προαιρετικά)
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τα κυδώνια λίγα-λίγα με νερό βρύσης, για να αφαιρέσουμε την
άμμο, και τα στραγγίζουμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο
και ανακατεύουμε, μέχρι να μοσχομυρίσει.
Τότε ρίχνουμε και τα κυδώνια, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και περιμένουμε λίγα
λεπτά, έως ότου ανοίξουν τα όστρακα.
(Όσα όστρακα δεν ανοίξουν, τα αφαιρούμε διότι έχουν πεθάνει και δεν πρέπει
να τα καταναλώσουμε).
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι το ούζο και το ψιλοκομμένο τσίλι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό.
Απομακρύνουμε τα κυδώνια από τη φωτιά και τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με τη
σάλτσα τους.
Τα συνοδεύουμε με ούζο. Εις υγείαν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου