Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ρεβιθοκεφτέδες - Falafel or Ta'amia

Οι Falafel (Φαλάφελ) γνωστές και ως ta'amia είναι ένα νόστιμο και πολύ δημοφιλές  γρήγορο  φαγητό (snack) της Μέσης Ανατολής που μπορείς να το αγοράσεις στα μικρά μαγαζάκια που υπάρχουν σε κάθε κεντρικό δρόμο.
Σερβίρονται σαν σάντουιτς μέσα σε λεπτή Αραβική πίτα με σαλάτα μαρούλι και ντομάτα και σάλτσα ταχινιού.
Σαν κύριο πιάτο συνοδεύονται από πράσινη σαλάτα, χούμους και πάντα με άφθονη σάλτσα ταχινιού.


Πριν αρκετό καιρό είχα δημοσιεύσει μια αρκετά εύκολη συνταγή για Falafel, στην οποία δεν είχα χρησιμοποιήσει ρεβίθια, όπως απαιτεί η κλασική συνταγή, αλλά αλεύρι ρεβιθιών. Είχαν ομολογουμένως γίνει νοστιμότατοι.

 
Σήμερα σας προτείνω την original συνταγή κι εσείς κάνετε την επιλογή σας. Έτσι ή αλλιώς θα έχετε νοστιμότατους ρεβιθοκεφτέδες, ροδοκόκκινους και τραγανούς για να σας ταξιδεύσουν γευστικά στη Μέση Ανατολή! Δοκιμάστε τους!



Τα Υλικά

2 φλιτζάνια μουλιασμένα ρεβίθια
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. γλ. τριμμένοι σπόροι κύμινου
3 κουταλιές σουσάμι
4 κ. σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ φλιτζάνι μουλιασμένο πλιγούρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επί πλέον
⅔ φλιτζανιού αλεύρι
Ελαιόλαδο ή άλλο ελαφρύ λάδι για τηγάνισμα

Οδηγίες


 




Αλέθουμε στο μπλέντερ τα μουλιασμένα ρεβίθια και βάζουμε μέσα σ΄ένα μπολ.














Κόβουμε επίσης στο μπλέντερ το σκόρδο, το ξηρό κρεμμύδι, το μαϊντανό και το κόλιανδρο, το σκόρδο και το ξηρό κρεμμύδι. 













Ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε στα ρεβίθια. 
















Προσθέτουμε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά.














Πλάθουμε τους κεφτέδες στρογγυλούς και τους αλευρώνουμε.


















Ρίχνουμε το ελαιόλαδο μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε.
Όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε λίγους-λίγους τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
Όταν τηγανιστούν, τους βγάζουμε να στραγγίσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.






Τους σερβίρουμε ζεστούς και τους συνοδεύουμε με ψημένες Αραβικές πίτες και διάφορα λαχανικά τουρσί.



Οι Φαλάφελ γίνονται και εξαιρετικά σάντουιτς, όπως τους σερβίρουν στις Αραβικές χώρες. 


Δικοί σας και καλή όρεξη! 

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη και καλή εβδομάδα, έστειλα αμέσως την συνταγή σου σε φίλη που ετοιμάζει μενού χορτοφαγικό και έχει στο πρόγραμμα της φαλάφελ. Αποφεύγω τα τηγανιτά, αλλά πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω λίγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ, πως μου αρέσουν...αλλά πρέπει να πω, ότι αποφεύγω όσο μου επιτρέπεται το τηγάνι, Ελένη μου.
    Θυμάμαι ότι πρωτοδοκίμασα ρεβυθοκεφτέδς χρόνια πριν σε ταξίδι μου στην Κύπρο...αποκάλυψη!
    Και μετά τους ξανά συνάντησα σε ταξίδι μας στο Παρίσι, όπου δίνει και παίρνει η έθνικ κουζίνα!
    Στην Αθήνα πάντως που έχω δοκιμάσει δεν μου άφησαν καθόλου καλή εντύπωση Ελένη μου, οπότε δεν μου μένει παρά να το πάρω απόφαση και να κάτσω να τους φτιάξω κάποια στιγμή :-))
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή