Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Indian Carrot Halva or Gajar Ka Halwa

Ο Χαλβάς Καρότου είναι ένα αρκετά ασυνήθιστο Ινδικό γλυκό.
Τα συστατικά του είναι τριμμένα καρότα, βρασμένα μέσα σε πλήρες γάλα και ζάχαρη, που διατηρούν το λαμπερό τους χρώμα, μέχρι το τέλος.
Η υφή του και η γεύση του ενισχύεται από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Παραδοσιακά ετοιμάζεται στα σπίτια και σερβίρεται στους ναούς κατά την Ινδική εορτή Diwali, την εορτή των φώτων που είναι ένα από πιο γνωστά Ινδικά φεστιβάλ.


Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο αναφέρεται στον ινδουιστικό Θεό Ράμα, που σύμφωνα με τους Ινδουιστικούς μύθους εξορίστηκε από τη ζηλόφθονη  γυναίκα του πατέρα του μαζί με τη σύζυγό του και τον αδελφό του.
Κατά τη διάρκεια της εξορίας του, η σύζυγός του, Σίτα, απήχθη από το βασιλιά Ραβάνα, και ο Ράμα διεξήγαγε μια επική μάχη για να την απελευθερώσει.


Ο Ράμα, μετά από δεκατέσσερα χρόνια  εξορίας, επέστρεψε στη γενέτειρά του, Ayodhya. Οι άνθρωποι της πόλης βγήκαν στους δρόμους με λάμπες πετρελαίου και φώτισαν τους δρόμους, για να εορτάσουν την επιστροφή του.




Τα Υλικά

4 φλιτζάνια καθαρισμένα και τριμμένα καρότα
3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα, πλήρες
1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
4 κ. σ. φρέσκο βούτυρο
⅛ κ. γλ. τριμμένοι σπόροι  κάρδαμου
1/2 φλιτζάνι ασπρισμένα και χονδροκομμένα αμύγδαλα ή άψητα κάσιους

Οδηγίες

Καθαρίζουμε, τρίβουμε και μετράμε τα καρότα.







Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο 












και σοτάρουμε για λίγο τα καρότα ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφήσουν το βούτυρο.










Κατόπιν προσθέτουμε το γάλα και βράζουμε με μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Τα καρότα πρέπει να μαλακώσουν εντελώς και το γάλα να απορροφηθεί. Εξακολουθούμε να ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.









Όταν το γάλα απορροφηθεί, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να πήξει εντελώς και να διαλύεται σε χονδρά ψίχουλα.












Τότε προσθέτουμε το κάρδαμο και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά για ένα με δύο λεπτά. Ο χαλβάς είναι έτοιμος!





Τον σερβίρουμε ζεστό σε πιατάκια ή τον βάζουμε μέσα σε φορμάκια.
Όταν κρυώσουν, τα ξεφορμάρουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγα τριμμένα αμύγδαλα.



Καλή επιτυχία!


Σημείωση
  • Εάν χρησιμοποιήσουμε κάσιους αντί για αμύγδαλα , τα καβουρντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο, πριν τα βάλουμε στο χαλβά.
  • Σε μερικές περιοχές της Ινδίας σήμερα αντικαθιστούν το φρέσκο γάλα με γάλα σε σκόνη. Αυτό όμως δεν διαλύεται εντελώς και μαζί με το Ινδικό βούτυρο ( Ghee) δημιουργεί λευκές μικρές ψηφίδες, όπως βλέπετε και στην παρακάτω φωτογραφία. Η γεύση πάντως είναι η ίδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου