Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Κέικ με Πετιμέζι, Σταφίδες και Καρύδια - Cake with Molasses, Raisins and Walnuts

Ένα ακόμα νηστίσιμο, νοστιμότατο και προ πάντων πανεύκολο κέικ με πετιμέζι, υλικό που αγαπώ πάρα πολύ για την υπέροχη γεύση του, τη διατροφική του αξία (δείτε εδώ) και το υπέροχο χρώμα που χαρίζει στα γλυκά. Είναι ενισχυμένο γευστικά και διατροφικά με σταφίδες, ένα άλλο ελληνικό super food, καρύδια, κανέλα και γαρίφαλα.

Όλα τα υλικά του αναμειγνύονται μέσα στο ίδιο μπολ, χωρίς τη χρήση μίξερ. Είναι πολύ μαλακό, ιδανικό για πρωινό και, εάν το πετιμέζι είναι καλά δεμένο, μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς η ζάχαρη. 
Δικό σας, να το δοκιμάσετε!






Τα Υλικά
(Για μια φόρμα 26 εκ.)

450γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
3 κ. γλ. baking powder
2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
½ κ. γλ. τριμμένα γαρίφαλα
50 ml πετιμέζι
50 ml νερό
50 ml μπράντυ
200 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού ή μανταρινιού
150 ml ελαιόλαδο
100γραμ. καστανή ζάχαρη
100γραμ. σταφίδες μαύρες
100γραμ. χονδροκομμένη καρυδόψιχα

Επί πλέον
Ένα σφηνάκι πετιμέζι 


Οδηγίες

Χονδροκόβουμε τα καρύδια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.








Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το πετιμέζι, το νερό, το χυμό, το μπράντυ, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
Χτυπάμε τα υλικά με το σύρμα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνουν όλα σαν κρέμα.  













Προσθέτουμε στο μείγμα του ελαιόλαδου τη σόδα και ανακατεύουμε με προσοχή, γιατί το μείγμα μας φουσκώνει.
















Προσθέτουμε στο μείγμα των υγρών υλικών τμηματικά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. 

















Τελευταία προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.






Λαδώνουμε ελαφρώς μία φόρμα για κέικ διαμέτρου 28 εκ. και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τη γυρίζουμε ανάποδα και τη χτυπάμε για να πέσει το επί πλέον αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και τη χτυπάμε λίγο πάνω στον πάγκο της κουζίνας, για να μην μείνουν εσωτερικά κενά.

Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160º C στον αέρα για 50 - 60 λεπτά. Ελέγχουμε, αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή, τότε το κέικ έχει ψηθεί.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 5 λεπτά, να κρυώσει, μέσα στη φόρμα. 
Μετά το ξεφορμάρουμε, το περιχύνουμε ζεστό με ένα σφηνάκι πετιμέζι και περιμένουμε να κρυώσει αρκετά.

Κατόπιν το κόβουμε και το απολαμβάνουμε!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου