Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Πελοπόννησος, αρχαία Μεσσήνη - Peloponnese, Ancient Messene

Πολύ Ελλάδα είχε το φετινό μας καλοκαίρι! Περάσαμε μεγάλο μέρος των διακοπών στην Πελοπόννησο, με πολλές εξορμήσεις που μας αποκάλυψαν ομορφιές που δεν είχαμε γνωρίσει. Γραφικές ακρογιαλιές, αρχοντικές πόλεις και καστροπολιτείες με μεγάλη ιστορία, φυσικές ομορφιές, ποτάμια και λίμνες, μικρά προσκυνήματα κρυμμένα μέσα σε απόκρημνες χαράδρες. 
Συναντήσαμε και φίλους μας αγαπημένους που η απόσταση τους είχε κρατήσει μακριά μας. Μα νοιώσαμε πάλι όμορφα και ανανεώσαμε τη φιλία μας.
Επίσης, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε και τόπους που σε μαγεύουν με το μεγαλείο τους, όπως η αρχαία Μεσσήνη, και σε ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο.






Ελάτε μαζί μου, να βαδίσουμε στους δρόμους της και να ξεχαστούμε μέσα στις στοές και στους περιβόλους των ναών της, να δροσιστούμε με το νερό της κρήνης της που ακόμα τρέχει!

Η αρχαία Μεσσήνη συνδυάζει το μεγαλείο των Δελφών και τη γαλήνη της Ολυμπίας. Έχει ένα τέλειο πολεοδομικό σύστημα που είναι γνωστό ως ιπποδάμειο, από τον αρχικό εμπνευστή και δημιουργό του αρχιτέκτονα, πολεοδόμο, γεωμέτρη και αστρονόμο του 5ου αιώνα π.Χ., τον Ιππόδαμο από τη Μίλητο.
Εκτείνεται Βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα, γεμάτη ελαιόδεντρα, και  σκιάζεται από τον ορεινό όγκο της Ιθώμης. 

Η πόλη στην αρχαιότητα ήταν μία από τις σπουδαιότερες της Μεσσηνίας.
Ο αρχαιολογικός της χώρος είναι επιβλητικός και η αρχαιολογική σκαπάνη συνεχώς φέρνει στο φως νέα οικοδομήματα που αποδεικνύουν το μέγεθος και τη δύναμη της πόλης. Με την καθημερινή επίβλεψη του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας κ. Π. Θέμελη η πόλη συνεχώς αποκαλύπτεται και ταυτόχρονα συντηρείται. Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο χώρο είναι φιλικότατοι.


Η πόλη ιδρύθηκε το 369πΧ. από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα και τους Αργείους συμμάχους του, ως πρωτεύουσα της αυτόνομης Μεσσηνίας, που οφείλει το όνομα της στην πρώτη μυθική προδωρική βασίλισσα της χώρας, τη Μεσσήνη, κόρη του Αργείου βασιλιά Τριόπα και σύζυγο του Λάκωνα Πολυκάονα. Ήκμασε επί έξι αιώνες, μέχρι που την κατέστρεψαν οι Γαλάτες.


Επιβλητικά τείχη περιέβαλαν την πόλη, τμήματα των οποίων είναι και σήμερα ορατά πάνω στους γύρω λόφους. Εκπλήσσει η τειχοδομία τους και το μέγεθος των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή τους.
Εντυπωσιακή είναι σήμερα η σωζόμενη κυκλική Αρκαδικά Πύλη με δύο εισόδους, από την οποία χωράει να περάσει αυτοκίνητο. 



Το πρώτο εντυπωσιακό οικοδόμημα που συναντά κάποιος μέσα στον αρχαιολογικό χώρο είναι το Θέατρο, κτισμένο σε φρουριακό σύστημα δόμησης με οξυκόρυφες μικρές πύλες και κλιμακοστάσια.

Αριστερά του θεάτρου εκτείνεται η Αγορά της, το κέντρο κάθε αρχαίας πόλης. Σήμερα σώζονται μερικές στοές και η Κρήνη της Αρσινόης, ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα.

Στο κέντρο της Αγοράς δεσπόζει ο ναός της Μεσσήνης, «βασιλική» την ονομάζουν οι αρχαιολόγοι που συνεχίζουν τις ανασκαφές, αφιερωμένος στην προδωρική θεοποιημένη βασίλισσα της Μεσσηνίας που έδωσε το όνομά της στην περιοχή και στην πόλη. 
Ο εντυπωσιακότερος ναός της πόλης ήταν το Ασκληπείο, το λαμπρότερο ιερό της Μεσσήνης. Ο ναός ήταν δωρικού ρυθμού, με βωμό, επιβλητικό Πρόπυλο, θεατροειδές Εκκλησιαστήριο, Βουλευτήριο και αίθουσα του Αρχείου του Γραμματέως των Συνέδρων.

Τη δυτική πλευρά της αυλής κοσμούσαν τα αγάλματα του Επαμεινώνδα, ιδρυτή της πόλης, του Απόλλωνα, της Αρτέμιδος και της Τύχης.
Σε ενεπίγραφο κίονα της αυλής σώζονται ψηφίσματα που τιμούν το μεγάλο Μεσσήνιο γλύπτη Δαμοφώντα για την κατασκευή αγαλμάτων στις πόλεις τους. 

Στη συνέχεια του χώρου έχει αποκαλυφθεί το Στάδιο και το Γυμνάσιο που εφάπτονται του οχυρωματικού περιβόλου.


 Εντυπωσιακές, ακόμα και σήμερα είναι οι στοές του Γυμνασίου.





Στη δυτική στοά υπήρχαν τα τεμένη του Ηρακλή και του Ερμή και στο νότιο μέρος του στίβου προβάλλει ένα οικοδόμημα σε μορφή πρόστυλου δωρικού ναού, Μαυσωλείο μελών μιας ισχυρής πολιτικά και οικονομικά Μεσσηνιακής οικογένειας.


Από εκεί η θέα προς τον Μεσσηνιακό κάμπο είναι μαγευτική!

Το Μουσείο ευρίσκεται έξω από τον αρχαιολογικό χώρο και είναι πολύ μικρό. Δεν επαρκεί για να αναδείξει το πλήθος των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως.
Περιλαμβάνει τρείς αίθουσες, Α, Β και Γ.
Στην αίθουσα Α εκτίθενται έργα γλυπτικής, ρωμαϊκά αντίγραφα της σχολής του Πολυκλείτου, όπως ο Ερμής.

Στο κέντρο της αίθουσας Β υπάρχει μια μακέτα του Ασκληπιείου και γλυπτά του Δαμοφώντα.


Στην αίθουσα Γ δεσπόζει το άγαλμα της Αρτέμιδος Λαφρίας, ρωμαϊκό αντίγραφο ίσως προτύπου του περίφημου γλύπτη Πραξιτέλη.


Το Μουσείο, αν και μικρό, αξίζει να το επισκεφθείτε, για να δείτε την εξέλιξη της Ελληνικής γλυπτικής τους τελευταίους κλασικούς χρόνους και τη Ρωμαϊκή εποχή.


4 σχόλια:

  1. Πόσο μ' αρέσει η Πελοπόννησος και οι αρχαιολογικοί της χώροι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έχει πολλούς που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές!
      Εγώ μαγεύομαι!

      Διαγραφή
  2. Δεν εχω πάει προς τα εκει!
    Ελπίζω να τα καταφερω κάποτε
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου το εύχομαι, Αριάδνη μου!
    Η Πελοπόννησος είναι υπέροχη, όχι μόνο η Μεσσηνία! Δρόμους μόνο δεν έχει καλούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή