Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Καλτσόνε με Παστουρμά

Το Καλτσόνε είναι μία πίτσα από αφράτο ζυμάρι που διπλώνεται στη μέση, για να κλείσει και να προστατεύσει τη γέμισή της κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Είναι ιδιαίτερα αγαπητά σε όλους, μικρούς και μεγάλους!
Τα μεγάλα είναι χορταστικά και ιδανικά για όλη την οικογένεια, ενώ τα μικρά κι ατομικά γίνονται ανάρπαστα σε έναν μπουφέ ή σερβιρισμένα σαν μεζεδάκι και συνοδευμένα από κρασί ή μπίρα.
Η γέμιση που σας προτείνω είναι απλή αλλά ιδιαίτερη, νόστιμη, λίγο ανατολίτισσα και μερακλίδικη!
Η ζύμη τους είναι πανεύκολη, αφράτη και αρωματική.
Ένα εξαιρετικό κολατσιό ή μεζεδάκι που θα σας ενθουσιάσει!
Δοκιμάστε τα!





Τα Υλικά
(Για 4-5 μέτρια καλτσόνε)

Για τη Ζύμη

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη ή αποξηραμένο βασιλικό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη Γέμιση

150γραμ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
250γραμ. φέτα
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά αποξηραμένη ρίγανη
15-20 φέτες παστουρμάς Καραμανλίδικος
Ελάχιστο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τελείωμα
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
1 κουταλιά σουσάμι

Οδηγίες

Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και δύο κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να ενεργοποιηθεί. Όταν στην επιφάνειά της δημιουργηθούν φυσαλίδες είναι έτοιμη.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το αλάτι, τη ρίγανη ή το βασιλικό και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αποκτήσουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο της κουζίνας και το πιέζουμε, διπλώνοντάς το συνεχώς για μερικά λεπτά.
(Φωτογραφίες με τη διαδικασία παρασκευής της ζύμης θα βρείτε εδώ).

Ενώ πλάθουμε το ζυμάρι, το ραντίζουμε με λίγο χλιαρό νερό.
Το βάζουμε πάλι μέσα στο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει.

Εν τω μεταξύ, τρίβουμε τα τυριά και καθαρίζουμε τον παστουρμά από το τσιμένι (την κρούστα που τον περιβάλλει).

Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι, το πιέζουμε, να ξεφουσκώσει, και το ζυμώνουμε ελάχιστα. Το χωρίζουμε σε 4-5 ίσες μπαλίτσες.






Παίρνουμε κάθε μία μπαλίτσα ζύμης και την ανοίγουμε σχεδόν στρογγυλή με ένα πλάστη ή με το χέρι μας, πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, όχι όμως πολύ λεπτή.










Λαδώνουμε στο κέντρο τη ζύμη με ένα πινελάκι, με ένα κουτάλι απλώνουμε λίγο πελτέ ντομάτας, πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι, βάζουμε 4 φέτες παστουρμά και από πάνω ισομοιράζουμε τα τυριά. 





Με τα δάχτυλά μας βρέχουμε την περιφέρεια του καλτόνε, το διπλώνουμε στη μέση, ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες να κολλήσουν. Αν θέλουμε, μπορούμε να πατήσουμε τις άκρες της ζύμης με ένα πιρούνι.



Τοποθετούμε τα καλτσόνε μέσα σ’ ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τα αφήνουμε για λίγο σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200º C στις αντιστάσεις και τα ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας, ή μέχρι να ροδοψηθεί η ζύμη.


Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα απολαμβάνουμε ζεστά.


 Καλή επιτυχία!

14 σχόλια:

  1. Δεν έχω λόγια!
    Η ώρα είναι περασμένη και έχω μείνει να κοιτώ την οθόνη!
    Πραγματικά φαίνεται υπέροχη η πρόταση σου Ελένη, μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Όπως έχεις καταλάβει, έχω μία αγάπη για τις διάφορες ζύμες!
      Ειδικά αυτή είναι καταπληκτική! Σ' ευχαριστώ!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  2. Λάτρεψα την λεπτή και τραγανή ζύμη,η οποία κατόρθωσε και έκρυψε με απόλυτη επιτυχία την λαχταριστή γέμιση.Λεπτή, τόσο όσο πρέπει,ικανή να χαρίσει με το αγκάλιασμα της ,την γευστική εναρμόνιση με τα πλούσια εσωτερικά υλικά.
    Προσωπικά, μιας που δεν συμπαθώ τον παστουρμά,θα προτιμήσω ένα καλό προσούτο ή ένα πικάντικο ζαμπόν.Τα υπόλοιπα ως έχουν...και καλή μας απόλαυση!!!!!
    Φιλιά πολλά Ελένη μου!!!!!!Να είσαι καλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Φωτεινή μου, πάντα τα σχόλια σου μου δίνουν χαρά!

      Η ζύμη που σας προτείνω είναι καταπληκτική! Όσο για τη γέμιση, σου επιτρέπω να προσθέσεις ό τι αλλαντικό
      σου αρέσει πολύ, αρκεί να είναι πικάντικο, γιατί τα υλικά είναι λίγα και χρειαζόμαστε έντονη γεύση.
      Καλό σου βράδυ, φίλη μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Αχ, παστουρμά δώσε μου και την ψυχή μου πάρε! Και σε καλτσόνε - απίθανος συνδυασμός! πόσο πιο τέλεια μπορεί να είναι μια συνταγή;!

    Eleanna - www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν, Ελεάννα μου!
      Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Εμείς οικογενειακώς είμαστε λάτρεις των "αρτοποιημάτων" οπότε όπως καλώς καταλαβαίνεις Ελένη μου, στη σημερινή σου πρόταση, που είναι άκρως "λιγουρευτική" και λαχταριστή, δεν θα μπορούσαμε να αντισταθούμε.
    Καλό απόγευμα και πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού η πρότασή μου, Πηνελόπη μου, είναι "άκρως λιγουρευτική" περιμένω εντυπώσεις από τη δοκιμή της!
      Προ πάντων με ενδιαφέρει η γνώμη του Θ!
      Φιλάκια σε όλους!

      Διαγραφή
  5. Παστουρμάς forever!!!!
    Και η ζύμη σπέσιαλ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Πέπη μου, που τολμάς! Πολύ μου αρέσει αυτό!
      Καλό σου βράδυ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Ζύμη υπέροχη, γέμιση υπέροχη, δεν έχω λόγια Ελενάκι μου!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έλενα!
      Η ζύμη όντως είναι καταπληκτική και τη δοκίμασα πολλές φορές με επιτυχία.
      Σ' ευχαριστώ και σε φιλώ!

      Διαγραφή
  7. Μερακλίδικο το καλτσονε που μας έφτιαξες σήμερα Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, όταν μπορέσεις, δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!
      Φιλάκια

      Διαγραφή