Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Fusilli με Μελιτζάνες και Γλυκόξινη Σάλτσα

Πώς ένα απλό πιάτο ζυμαρικών μπορεί να γίνει ξεχωριστό, χωρίς να προσθέσουμε αλλαντικά ή τυριά; Φτιάχνουμε μια πικάντικη και πολύ αρωματική σάλτσα, με έντονη γεύση κύμινου, προσθέτουμε κυβάκια τηγανητής μελιτζάνας και έχουμε ένα υπέροχο συνδυασμό! 
Ένα πιάτο νόστιμο, χορταστικό, με πολύ χρώμα και άρωμα που θα το λατρεύσουν όλοι!
Την οξύτητα ή γλυκύτητα της σάλτσας την αποφασίζουμε εμείς, δοκιμάζοντας και αυξομειώνοντας ανάλογα τα υλικά!



Τα Υλικά
(Για 4 άτομα)

1 πακέτο ζυμαρικά Fusili (500γραμ.)
3 μεσαίες μελιτζάνες φλάσκες, πλυμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
1 κουταλιά αποξηραμένος βασιλικός

Για τη σάλτσα

30 ml ελαιόλαδο
1 μεσαίο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
2 φλιτζάνια χυμός ντομάτας, ελαφρά συμπυκνωμένος
1 κουταλιά κάπαρη, πλυμένη και καλά στυμμένη
½ κουταλιά θαλασσινό αλάτι
⅓ φλιτζανιού ξίδι από λευκό κρασί
½ φλιτζάνι σκούρα καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
1 ξυλάκι κανέλας
3 κόκκους μπαχάρι

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες




Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια. Τις βάζουμε μέσα σε τρυπητό, ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε για μία ώρα. Κατόπιν τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.










Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσουν.
Τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το επί πλέον ελαιόλαδο.





Ετοιμάζουμε τη σάλτσα

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σ’ ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην ροδίσουν.

Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, την κάπαρη και μπαχαρικά και βράζουμε τη σάλτσα πάνω σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά.
Προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη και βράζουμε για άλλα δέκα λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πήζει. 
Τότε προσθέτουμε και τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε με προσοχή, για να μην διαλυθούν και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για ακόμα πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά.



(Αν η σάλτσα μας έχει δέσει πολύ, την αραιώνουμε με μερικές κουταλιές ζεστό νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια).
Δοκιμάζουμε στο αλάτι και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.



Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τα Fusili μέσα σε αρκετό αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία.
Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε.
(Κρατάμε ½ φλιτζάνι από το νερό των μακαρονιών, μήπως χρειαστεί να το προσθέσουμε στη σάλτσα).





Ρίχνουμε τα ζεστά μακαρόνια μέσα σε μια ζεστή, βαθιά πιατέλα και επάνω τους απλώνουμε την πικάντικη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με αποξηραμένο βασιλικό. Σερβίρουμε αμέσως.



Καλή όρεξη!

24 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο πικάντικη και νόστιμη χορτοφαγική πρόταση για ζυμαρικά!!!!!Η σάλτσα, τολμώ να πω, ότι τρώγεται και μόνη της!!!Αποτελούμενη από εκλεκτές πρώτες ύλες και μυρωδάτα μπαχαρικά δίνει ανατολίτικες νότες στο ζυμαρικό,κάνοντάς το να διαφέρει από τις κοινές μακαρονάδες που συνήθως καταναλώνουμε.
    Ψηφίζω και υιοθετώ τα γλυκόξινα στοιχεία της και υποκλίνομαι στην αψεγάδιαστη εμφάνιση του πιάτου!!!
    Καλό σου βράδυ Ελένη μου!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς το βρήκες, Φωτεινή μου! Τη σάλτσα με τις μελιτζάνες την τρώγαμε το καλοκαίρι, χωρίς ζυμαρικό, μαζί με άλλα μεζεδάκια! Ταιριάζει υπέροχα με ουζάκι αλλά θέλει περισσότερο σκόρδο.
      Να είσαι καλά, φίλη μου! Κι εγώ υποκλίνομαι στο εξαιρετικό και γλαφυρό στυλ γραφής σου!
      Καλό σου απόγευμα!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Γουάου!!! Μου αρέσει !!!
    Το ότι τηγάνισες τις μελιτζάνες πριν τις ρίξεις στην σάλτσα έδωσε φοβερή γλύκα.
    Εντάξει... σίγουρα έδωσε θερμίδες και έκανε πιο βαριά τη σάλτσα, αλλά ποιός νοιάζεται???
    Εδώ μιλάμε για γεύση!!!
    Πολύ πολύ καλό το πιάτο σου! Χορτοφαγικό και πεντανόστιμο!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μπράβο σου Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, Χρυσαυγή μου! Την επομένη φορά που θα ξαναφτιάξω αυτή τη σαλτσούλα θα σε καλέσω!
      Όσο για τις θερμίδες, δεν είναι πολλές, διότι το λάδι μπαίνει μετρημένο.
      Δοκίμασε τη σάλτσα και με κρεατικά, ταιριάζει πολύ.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Ελένη μου αυτό είναι.... η Μεσόγειος στο πιάτο σας! Υπέροχο! Μελιτζάνα, βασιλικός, ντομάτα πάνω σε πάστα είναι όνειρο!
    Πολλά φιλιά και σε ευχαριστώ για αυτά που μου έγραψες! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως το λες, Αγγελική μου, είναι ένα εντελώς Μεσογειακό πιάτο.
      Πολύ γευστικό και με πολλά αρώματα.
      Όλα να έρθουν, όπως τα θέλεις, ήρεμα και χαρούμενα, χωρίς απρόοπτα.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  4. Νομίζω ότι η μελιτζάνα είναι από τα πολύ αγαπημένα σου υλικά Ελένη και τη χειρίζεσαι με μεγάλη μαεστρία!
    Το σίγουρο είναι ότι μολονότι δεν είμαι φίλη του συγκεκριμένου υλικού, το πιάτο σου φαίνεται τόσο γευστικό που με χαρά θα το δοκίμαζα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Ερμιόνη μου, τη συνηθίζαμε πολύ στο σπίτι μας. Αλλά είναι και ένα υλικό που μπορεί να συνδυαστεί πολύ εύκολα και να ταιριάξει απόλυτα με άλλα υλικά.
      Με αυτή τη σάλτσα θα σου αρέσει η μελιτζάνα γιατί αποκτά άλλη γεύση.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Πολυ ωραια σαλτσα Ελενη μου! Ολα τα υλικα της ειναι απο τα πολυ αγαπημενα μου, θα την δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Μαρίνα μου!
      Θα σου θυμίσει λίγο Ιταλική σάλτσα! Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου.
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  6. Yπέροχη σάλτσα, λατρεύω το συνδυασμό μελιτζάνα - ζυμαρικά!!!!!!!!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου, όντως είναι εξαιρετικός συνδυασμός αλλά όχι πολύ συνηθισμένος!
      Τον δοκιμάζεις με την πρώτη ευκαιρία.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Όντως πολύ ωραία σάλτσα! Μπαίνω σε πειρασμό να τη δοκιμάσω!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όταν τη δοκιμάσεις, αν θέλεις, μου λες τις εντυπώσεις σου!
      Καλό σου απόγευμα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Η πικάντικη σαλτσούλα σου και η προσθήκη της μελιτζάνας, θα απογειώνουν τα ζυμαρικά!
    Καλή σου μέρα Ελένη μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, το γνωρίζω ότι σου αρέσουν οι μελιτζάνες, οπότε θα σου αρέσει η σαλτσούλα που τούς ταιριάζει πολύ!
      Αν προσθέσεις και ζυμαρικά, τότε ο συνδυασμός θα είναι τέλειος!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  9. Και μόνο που έχει μελιτζάνα, το θέλω! Άσε αυτή η πικάντικη σαλτσούλα πώς με προκαλεί! Τέλειος συνδυασμός υλικών και ένα πιάτο που σίγουρα κλέβει την παράσταση με τη νοστιμιά του! Μπράβο!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα μου, βλέπω ότι η μελιτζάνα είναι πολύ αγαπημένο υλικό!
      Στην Ελλάδα δεν τη συνδυάζουμε πολύ με ζυμαρικό, αν και της ταιριάζει πολύ.
      Αν βάλουμε και τη σάλτσα, τότε θα έχουμε ένα σούπερ νόστιμο πιάτο!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Πολύ όμορφη σάλτσα Ελένη μου και πρέπει να ταιριάζει με πολλά ζυμαρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κατερίνα!
      Η σάλτσα αυτή ταιριάζει με τα πλατιά ζυμαρικά! Την έχω φτιάξει και με φαρφάλες
      και έγιναν νοστιμότατες!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  11. Ελένη, με τέτοια πλούσια και αρωματική σάλτσα, τι να το κάνουμε το κρεατικό;; Δεν μας χρειάζεται!! Επιπλέον, είμαστε σε περίοδο νηστείας και η σημερινή σου πρόταση είναι μια πολύ ωραία ιδέα!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Ειρήνη μου, είναι πολύ πλόυσια και δεν ζητάς να έχει κρεατικό!
      Ωραίος συνδυασμός υλικών και εξαιρετικά νόστιμος.
      Καλό βράδυ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Γεια στα χεράκια σου Ελένη μου.
    Πεντανόστιμη διαβάζεται η σάλτσα σου και είμαι σχεδόν βέβαιη για το 100% του ωραίου της γεύσης της.
    Φιλιά πολλά και καλό βράδυ εκεί στα ξένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ καλή μου Πηνελόπη, που με εμπιστεύεσαι!
      Ακούγεται λίγο διαφορετική αλλά είναι πολύ νόστιμη!
      Καλό σας βράδυ!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή