Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Αγκινάρες και Κουκιά με Nτομάτα

Οι αγκινάρες και τα κουκιά, τα αγκιναροκούκια, είναι ένα πολύ δημοφιλές φαγητό στην Ηλεία και το πρωτομαγειρεύουν, με φρέσκα υλικά, κομμένα από τα περιβόλια τους τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στο χωριό του συζύγου μου είναι το κατ’ εξοχήν φαγητό της Μεγάλης Πέμπτης. Το προτιμούν κοκκινιστό και το αρωματίζουν με φρέσκο μάραθο. Κι εγώ έτσι έμαθα να το μαγειρεύω!
Νομίζω ότι, μετά την υπερβολική κατανάλωση κρέατος που κάναμε, επιβάλλεται να μαγειρεύσουμε φρέσκα κι ανοιξιάτικα χορταρικά, με όποιον τρόπο μας αρέσει!







Τα Υλικά

1 κιλό κουκιά φρέσκα, ξεσπυρισμένα
(Αν είναι τρυφερά, χρησιμοποιούμε και το περίβλημά τους)
10 αγκινάρες καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθος ή μάραθος
3 πολύ ώριμες ντομάτες ή ντοματάκια κονσέρβα
φλιτζανιού ελαιόλαδο
Ο χυμός δύο λεμονιών
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες




Καθαρίζουμε ή ξεσπυρίζουμε τα κουκιά, τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε. Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και τα ζεματίζουμε για 2-3  λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.








Καθαρίζουμε τις φρέσκες αγκινάρες, αφαιρώντας όλα τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κρατώντας την καρδιά. Τις αφήνουμε να περιμένουν μέσα σε ένα μπολ, καλυμμένες με νερό και χυμό λεμονιού.
Καθαρίζουμε και χονδροκόβουμε τα κρεμμυδάκια.



Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα κουκιά, τις αγκινάρες, τον άνηθο ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για μερικά ακόμα λεπτά.






Μετά προσθέτουμε τις ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να καλύπτονται τα λαχανικά και βράζουμε το φαγητό πάνω σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.





Ανακατεύουμε, κινώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα και δεν χρησιμοποιούμε κουτάλι, γιατί θα λιώσουν οι αγκινάρες. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό, αν χρειαστεί.


Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν μαλακώσουν τα κουκιά και η σάλτσα έχει πήξει.
Καλή όρεξη!

TIPS
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγκινάρες και κουκιά κατεψυγμένα που δεν θέλουν καθάρισμα.
Το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και λεμονάτο. Όταν μαλακώσουν τα κουκιά προσθέτουμε στο χυμό δύο λεμονιών δύο κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και την ανακινούμε να πάει παντού. Μαγειρεύουμε το φαγητό για 10 περίπου λεπτά και είναι έτοιμο!

24 σχόλια:

  1. Δεν εχω δοκιμασει ποτε κουκια.. η μαμα μου δεν τα φτιαχνει αι ο καλος μου ειναι αλεργικος οποτε ουτε η πεθερα τα φτιαχνει ουτε κι εγω εχω δοκιμασει να φτιαξω μονη μου. Φιανεται ομως πολύ νοστημο πιατο!
    Χρονια Πολλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελπινίκη και Χριστός ανέστη!

      Όποιος έχεις πρόβλημα με τα κουκιά και το ξέρει-αυτό είναι ασφάλεια για τον ίδιο -δεν πρέπει να τα δοκιμάζει. Καλά κάνει ο καλός σου.
      Τώρα εσύ, αν δεν είσαι αλεργική, όταν βρεις τέτοιο φαγάκι να το δοκιμάσεις, είναι απλό αλλά νόστιμο, ειδικά με τον μάραθο!
      Διαφορετικά να το αποφεύγεις κι εσύ.

      Διαγραφή
  2. Αγκινάρες και κουκιά 2 πεντάρες η οκά λέγανε οι μανάβηδες στην δεκαετία του 50.Είναι ωραίο φαγητό ειδικά αν βάλεις μάραθο...και ντοματούλα.Παίρνω το καρβέλι μου και έρχομαι για μακροβούτιαααααααα
    Φιλιάαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά!
      Να είσαι καλά, Μάρα μου, που μου θύμισες το παλιό τραγουδάκι!
      Κι εμένα μου αρέσει περισσότερο με το μάραθο, τώρα που είναι φρέσκος.
      Έλα εσύ και μη φέρνεις τίποτα μαζί σου. Υπάρχαι φράσκο ψωμάκι!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Ελένη μου και Χρόνια Πολλά!
    Ελπίζω να περάσατε όμορφα αυτές τις μέρες και να ξεκουραστήκατε!
    Το συγκεκριμένο φαγάκι το έχω συνηθίσει λεμονάτο, χωρίς ντομάτα. Νομίζω όμως ότι και με ντοματούλα και μάραθο θα είναι σούπερ! Και ειδικά μετά το Πάσχα, ο οργανισμός ζητά κάτι σε λαχανικό και όσπριο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά Ερμιόνη μου!
      Καλά περάσαμε, ήσυχα, με εκκλησία από την τηλεόραση! Εδώ δεν υπάρχει! Κάναμε όμως βόλτες και είδαμε καλούς φίλους. Το τραπέζι όμως στρώθηκε παραδοσιακά Ελληνικά! Για να καταλάβουμε το Πάσχα, διότι οι ημέρες, γιορτινές και καθημερινές, δεν έχουν μεγάλη διαφορά.
      Αυτό το φαγάκι το έμαθα από την πεθερά μου που το μαγείρευε με ντομάτα. Το έχω φάει και με λεμονάκι και είναι ωραίο. Πολύ σωστά ο μάραθος κάνει τη διαφορά.
      Φιλάκια, καλή υπόλοιπη μέρα!

      Διαγραφή
  4. Το αγαπημένο φαγητό του άντρα μου! Καλά που μου το θύμησες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός ανέστη, Λίλα, χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!

      Αφού αρέσει στο σύζυγο να το μαγειρεύσεις, εσύ που έχεις και φρέσκα λαχανικά από τον κήπο σου. Θα γίνει εξαιρετικά νόστιμο!

      Διαγραφή
  5. Ελενάκι μου θα το πιστέψεις ότι δεν έχω μαγειρέψει ποτέ φρέσκα κουκιά??
    Οχι, δεν είμαι αλλεργική, απλά δεν έτυχε!
    Από το χωριουδάκι μου όμως επέστρεψα με μια μεγάλη σακούλα φρέσκα κουκιά που με φίλεψαν και τα οποία έβλεπα με απελπισία, γιατί δεν ήξερα πως να τα κάνω.
    Τα έδωσα στην μανούλα μου να τα μαγειρέψει και να μου στείλει πιατάκι, μου είπε θα τα κάνει λεμονάτα με αγκινάρες!
    Θα τις πω να φυλάξει λίγα να τα κάνουμε και κοκκινιστά, τώρα που έχω και την συνταγή σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά, Ελενά μου!
      Στο χωριό πρέπει να πέρασες πολύ όμορφα, έφερες και καλούδια, τυχερή!
      Τα φρέσκα κουκιά που είναι τις εποχής είναι πιο τρυφερά και νόστιμα τα ξερά αλλά θέλουν καθάρισμα. Με αγκινάρες γίνονται νόστιμα, άσπρα ή κόκκινα.
      Όταν η μαμα΄α σου σου στείλει κόκκινα, πες μου εντυπώσεις. Να βάλει όμως και μάραθο, ελπίζω να έφερες από το χωριό.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά Ελένη μου Χριστός Ανέστη!!!Ελπίζω να περάσατε όμορφα!!!
    Ιδανικότατο μετά απο τέτοιο φαγοπότι το Πάσχα, μου έχουν λείψει τέτοιου είδους φαγητά!Μπαίνουμε σιγά σιγά ξανά στους ρυθμούς μας!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς ανέστη, Ελένη μου, και του χρόνου με υγεία!
      Εμείς εδώ δεν έχουμε πολλές εναλλαγές αλλά περάσαμε ήσυχα και παραδοσιακά, όσο μπορούσαμε!
      Καιρός είναι να βάλουμε στο καθημερινό μας μενού πάλι τα λαδερά, μετά τόσα κρεατικά!
      Σιγά-σιγά όλα θα πάρουν το δρόμος τους.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα ελένη μου, χρόναι πολλά!
    Μα τι υπέροχο φαγάκι ειναι αυτό, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στην ζωή μου κουκιά!
    Τις αγκινάρες τις λατρεύω και μόλις χθες έκανα μια σαλάτα.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός ανέστη, Έρη μου και χρόνια πολλά!
      Αν δεν έχεις δοκιμάσει πάλι κουκιά, πρέπει να είσαι΄απολύτως σίγουρη ότι δεν έχεις αλλεργία. Χρειάζεται προσοχή.
      Οι αγκινάρες μας αρέσουν πολύ κι εμάς.
      Πολλά φιλιά, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Ελένη μου.
    Τη στιγμή που δημοσίευα το σχόλιό κόπηκε η σύνδεσή μου, οπότε δεν ξέρω αν έφυγε ή όχι.
    Αν το δεις απλά σβήνεις αυτό το δεύτερο σχόλιο...

    Φιλί
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά, Ζαμπία μου!
      Ελπίζω να περάσατε όμορφα και να ξεκουραστήκατε. Και του χρόνου με υγεία.

      Δεν βρήκα άλλο σχόλιο, μόνο αυτό, το άλλο μάλλον χάθηκε! Συνβαίνουν αυτά. Το πρωί εγώ δεν μπορούσα καθόλου να ανεβάσω σχόλια!
      Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Από τα αγαπημένα μου φαγητά αυτή την εποχή! Κόκκινα ή λευκά είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο φαγητό. Εμείς βάζουμε και χοχλιούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά!
      Έχεις απόλυτο δίκαιο, Vita μου, είναι καθαρά ανοιξιάτικο φαγάκι. Τους κοχλιούς εμείς τους μαγειρεύουμε με κρεμμυδάκια και κρασάκι, κοκκινιστούς. Δεν βάζουμε άλλα χορταρικά.
      Κάθε τόπος έχει τις συνταγές του!
      Κοχλιούς έχω φάει με μάραθο και μου άρεσαν.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Χρόνια πολλά! Οι συνταγές σας είναι από τις πιο αγαπημένες μας! Κάθε φορά μας ξεσηκώνετε να κάνουμε μια συνταγή που έχουμε αγαπήσει ή να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο! Την καλησπέρα μας από τη βροχερή Σάμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά!
      Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Να είστε καλά και να περνάτε όμορφα στην καταπληκτική Σάμο, ακόμα και με βροχή! Πού θα πάει, θα έρθει το καλοκαίρι!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Χρόνια Πολλά Ελένη μου, και του χρόνου ακόμα καλύτερα!

    Το φαγητό σου το έτρωγαν κάποτε οι ξωμάχοι, ως το απόλυτο, Ανοιξιάτικο, λαδερό φαγητό καμωμένο με προϊόντα από τους κήπους και τα περιβόλια τους.
    Το συνήθιζαν οι δικοί μου λεμονάτο με μάραθο, αλλά και κοκκινιστό είναι τέλειο!

    Φιλιά πολλά
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Ζαμπία μου, και του χρόνου με υγεία!
      Σε ευχαριστώ για την όμορφη πληροφορία που μου έδωσες. Τότε τα φαγητά ήταν πιο φτωχά αλλά πάρα πολύ νόστιμα, αφού φτιάχνονταν με αγνά υλικά.
      Φιλάκια πολλά και καλό Σ/Β!

      Διαγραφή
  12. Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη ...μα πόσες λιχουδιές βλέπω ;; μου άνοιξε η όρεξη ..καλώς βρεθήκαμε ...φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες, Μαρία, και χρόνια πολλά!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα είναι χαρά μου να τα λέμε συχνά!
      Φιλιά, καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή