Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Μια Καραβέλα για πολλά Ταξίδια!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

Ελπίζω να μην σας κούρασα πολύ με τις πολλές δοκιμές που έκανα, μέχρι να καταλήξω στη νέα εμφάνιση της σελίδας μου! Περισσότερο όμως προβληματίστηκα με τη φωτογραφία του τίτλου. Δοκίμασα αρκετές από τα ταξίδια μου, εικόνες από χώρες που επισκέφτηκα, πρόσφατα ή παλιότερα, πόλεις που με εντυπωσίασαν και με κέρδισαν με την ξεχωριστή τους προσωπικότητα, την Ιστορία και την Παράδοσή τους. Κάποιες από αυτές τις θυμάμαι ακόμα με νοσταλγία!
(Άποψη της πόλης από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου)

Μια από αυτές τις πόλεις είναι και η όμορφη και γραφική Λισσαβόνα, με τους φιλικούς κατοίκους,τα πλακόστρωτα και τα "azulejos", η πόλη από την οποία ξεκίνησαν για τις εξερευνήσεις τους οι θαλασσοπόροι. Ιδιαίτερα μαγευτική είναι η παλιά πόλη που είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Τάγου(στα Πορτογαλικά Tejo = Τέζου), του μεγαλύτερου ποταμού της Ιβηρικής Χερσονήσου, που πηγάζει από τα όρη Αλμπαραθίν (Albarracín) της ανατολικής Ισπανίας και εκβάλλει στον Ατλαντικό  Ωκεανό. Δείτε φωτογραφίες της πόλης εδώ.
(Το Μνημείο των Ανακαλύψεων)


Για τους Πορτογάλους θαλασσοπόρους της εποχής των Ανακαλύψεων,  τους τολμηρούς εξερευνητές του 15ου και 16ου αιώνα, το 1960 κτίστηκε στις εκβολές του ποταμού Τάγου το Μνημείο των Ανακαλύψεων (Πορτογαλικά Padrão dos Descobrimentos), στη συνοικία Μπελέμ (Belém).
Το μνημείο είναι ένα τεράστιο γλυπτό, ύψους 52 μέτρων και έχει το σχήμα μιας καραβέλας!
(Το όνομα "καραβέλα", Ιταλικά caravella και Πορτογαλικά "caraveia", μάλλον είναι υποκοριστικό του αρχαίου Ελληνικού όρου "κάραβος" που σημαίνει μεγάλο πλοίο).

Η Καραβέλα ήταν ένα ιστιοφόρο πλοίο του 13ου αι., ακτοπλοϊκό στην αρχή που στη συνέχεια έγινε εξερευνητικό, με εκτόπισμα περίπου 70 τόνων που στους επόμενους δύο αιώνες εξελίχθηκε σε 200 τόνους.
Είχε συνήθως τρεις ιστούς, με τον μεσαίο μεγαλύτερο, στους οποίους έφερε τρία τετράγωνα ιστία, είτε λατίνια (τριγωνικά), είτε ανάμικτα, καθώς επίσης και ένα τετράγωνο ιστίο, το λεγόμενο "τσιβαδέρα".
Οι Καραβέλες ήταν σχετικά πλατιά σκάφη, είχαν πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και έφεραν λίγα πανιά, τα οποία μπορούσε να τα χειριστεί ακόμα και ολιγομελές πλήρωμα. Γι’ αυτούς τους λόγους τα προτίμησαν οι μεγάλοι θαλασσοπόροι στις εξερευνήσεις τους, όπως ο Βάσκο ντε Γάμα, ο Ζαν Κορτιέ αλλά και ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Το Μνημείο των Ανακαλύψεων, που μοιάζει με πλώρη μιας Καραβέλας, είναι αρκετά εντυπωσιακό. Πρώτος στέκει τιμητικά ο βασιλιάς Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος (1394 – 1460) κρατώντας μία καραβέλα στα χέρια του. Είναι αυτός που πίστεψε τους εξερευνητές και τους «άνοιξε τις θαλάσσιες», χρηματοδοτώντας τις αποστολές τους. Πάντα τα όνειρα χρειάζονται και ρεαλιστικά μέσα για να πραγματοποιηθούν!
Στις δύο πλευρές του Μνημείου έχουν σκαλιστεί 33 πέτρινα αγάλματα Πορτογάλων εξερευνητών, χαρτογράφων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και ιεραποστόλων, που συνδέονται με την Εποχή των Ανακαλύψεων.


Στη δυτική πλευρά του μνημείου εικονίζονται ο βασιλιάς Εμμανουήλ Α΄ , που κρατά στα χέρια μια δακτυλιοειδή σφαίρα που χρησιμοποιούσαν οι θαλασσοπόροι για να υπολογίζουν τη θέση των άστρων, ο εθνικός ποιητής της Πορτογαλίας Λουίς δε Καμόες (1524 – 1580), κρατώντας ένα αντίτυπο του έπους του «Λουσιτανοί» (Os Lusiadas), ο ζωγράφος Νούνο Γκονσάλβες (15ος αι ), ο εξερευνητής Πέντρο Εσκομπάρ, ο μαθηματικός και κοσμογράφος Πέντρο Νούνες και άλλοι.

Στην ανατολική όψη του μνημείου, εκτός από τον Ερρίκο τον Θαλασσοπόρο, υπάρχουν τα αγάλματα του βασιλιά Αλφόνσου Ε΄ της Πορτογαλίας (1432 – 1481), του θαλασσοπόρου Βάσκο ντε Γκάμα (1460 – 1524), ο οποίος περιέπλευσε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ανοίγοντας το θαλάσσιο δρόμο προς την Ινδία, του Πέντρο Αλβάρες Καμπράλ (1467 – 1520), που ανακάλυψε τη Βραζιλία, του Μαγγελάνου (1480 – 1521), που έκανε τον πρώτο περίπλου της Γης, διασχίζοντας τον Ειρηνικό στα 1520 -21, του Ντιόγκου Κάουν, ο οποίος έφτασε στο Κονγκό το 1482, ανεγείροντας μονολιθικά πέτρινα μνημεία (παντράουν) σε κάθε νέο σταθμό των εξερευνήσεών του.

Το πλακόστρωτο δάπεδο, μπροστά στο Μνημείο των Ανακαλύψεων, είναι διακοσμημένο με ένα μωσαϊκό, στο οποίο σχηματίζεται μία τεράστια πυξίδα, δώρο της Νότιας Αφρικής το 1960, που απεικονίζει την πορεία που ακολούθησαν οι θαλασσοπόροι κατά το 15ο και 16ο αιώνα.
Μέσα στο μνημείο, ένας ανελκυστήρας και μερικά σκαλιά μεταφέρουν τους επισκέπτες στην κορυφή του. Από εκεί πάνω η θέα είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα προς τον ποταμό Τάγο που σμίγει με τον ωκεανό.

(Ό ήλιος δύει στον Ατλαντικό Ωκεανό)
Δυτικότερα του Μνημείου, στη βόρεια όχθη του ποταμού Τάγου, κοντά στις εκβολές, βρίσκεται ο Πύργος του Μπελέμ (Torre de Belém), έξι χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της πόλης και δύο χιλιόμετρα από την Γέφυρα της 25ης Απριλίου (Ponte 25 de Abril ).

(Η Γέφυρα της 25ης Απριλίου)

Ο Πύργος του Μπελέμ είναι ένας οχυρωματικός, εξαγωνικός  πύργος, μέρος της οχύρωσης της νότιας όχθης του ποταμού (οχυρό Cascais και Torre Velho), χτισμένος στις αρχές του 16ου αιώνα από το βασιλιά Manuel.
(Ο Πύργος του Μπελέμ)
Ο Πύργος αυτός εκτός από την Ιστορική και Αρχιτεκτονική του αξία, έχει και συναισθηματική: είναι το τελευταίο κτήριο της Λισσαβόνας που έβλεπαν οι θαλασσοπόροι, πριν ανοιχθούν στο άγνωστο. Αυτόν εύχονταν και ονειρεύονταν να ξαναδούν επιστρέφοντας!
Σήμερα, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προστατεύεται από την UNESCO.
 
Στην περιοχή του Μπελέμ υπάρχει και το παλιό Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών (Monastery of St Jeronimos), μπροστά από δύο ωραιότατα πάρκα. Χτίστηκε το 1502, κατόπιν εντολής του βασιλιά Manuel 1ου, για να τιμήσει το Vasco da Gama για την επιτυχή επιστροφή του από την Ινδία.

Το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών (Monastery of St Jeronimos)

Κι επειδή μιλήσαμε για ταξίδια αλλά και για τη νοσταλγία της επιστροφής στην πατρίδα, σας αφήνω με την προτροπή ενός στίχου από ένα τραγούδι Fado Português, τα παραδοσιακά τραγούδια της Πορτογαλίας, που τα έκανε γνωστά σε όλο τον Κόσμο η μεγάλη Amália Rodrigues:
"για ό τι κι αν είσαι λυπημένος, τραγούδησε!"
   (que, estando triste, cantava)

Πατείστε εδώ για να ακούσετε να το τραγουδάει!

25 σχόλια:

  1. Άκουσα και το υπέροχο Fado, Ελένη μου.
    Σου εύχομαι να περνάς όμορφα όπου κι αν βρίσκεσαι.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Στέλλα μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι κι εγώ να έχεις υγεία και να αξιωθείς πολλά ταξίδια, γνωρίζοντας όλα τα μέρη που ονειρεύεσαι να πας!
      Χαρά μου να σας ταξιδεύω με τα φτερά της μουσικής που αγαπώ!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  2. Μια πόλη που φέτος θέλαμε να την δούμε από κοντά, αλλά ο προγραμματισμός τελικά άλλαξε λόγω των οικονομικών μας συγκυριών. Ελπίζουμε πάντα στο μέλλον και σ' ευχαριστούμε που μας "ταξίδεψες" Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Πηνελόπη μου, και να γνωρίσεις από κοντά τη Λισσαβόνα που μου άρεσε πολύ! Λέω ότι πάλι "θα γυρίσει ο τροχός", δεν μπορεί!
      Σ' ευχαριστώ πολύ κι εγώ.
      Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα να έχουμε.

      Διαγραφή
  3. Ελένη μου ευχαριστώ πολύ για την υπέροχηηηηηη ανάρτησή σου και την απάντηση στην ερώτησή μου. Έμαθα τόσες πληροφορίες που δεν ήξερα και είδα τόσα μνημεία που δεν έχω ξαναδεί... Σ' ευχαριστώ για το εκπαιδευτικό ταξίδι ...ήταν πράγματι υπέροχο.
    Φιλιά - καλή σου μέρα και καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. Κι εγώ σε ευχαριστώ, Κική μου, για την εξαιρετική ευκαιρία που μου έδωσες. Ήθελα να σας παρουσιάσω την καραβέλα - σημείο αναχώρησης για ταξίδι ονείρου αλλά και υπενθύμιση όλων των αγωνιών και των απογοητεύσεων ενός ταξιδιού - κι έτσι κι έγινε.
      Χαρά μου, αν ταξιδεύσαυε μαζί μου!

      Φιλάκια, καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  4. Δικαιολογημένα επέλεξες την συγκεκριμένη,υπέροχη φωτογραφία Ελένη μου...και πολύ καλά έκανες!!Εντυπωσιακό γλυπτό,εξαίσιες φωτογραφίες..ταξιδιάρικες και ονειροπλασμένες,συναρπαστικές πληροφορίες για τόπους που ελπίζω κάποια μέρα όλοι να αξιωθούμε να περπατήσουμε..προς το παρόν η πλούσια φαντασία βοηθά,με αρωγό βεβαίως τις κατευθυντήριες νοσταλγικές περιγραφές σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Φωτεινή μου!

      Δανείζομαι τους στίχους του ποιητή της Ιθάκης για να σου ευχηθώ
      "πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
      που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά
      θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους
      . . . . και τες ΚΑΛΕΣ πραμάτειες ν' αποκτήσεις"

      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  5. Πάρα πολύ εντυπωσιακό γλυπτό Ελένη!
    Χαίρομαι τόσο για τις πληροφορίες που μας παρέθεσες όσο και για το ότι το επέλεξες για να στολίζει το blog σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Όντως είναι εντυπωσιακό το γλυπτό και έχει και το συμβολισμό του.
      Χαίρομαι κι εγώ που σου άρεσε η επιλογή μου.

      Φιλάκια πολλά και καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  6. τι ωραίο ταξιδιωτικό ποστ είναι αυτό Λενάκι μου ! όπως σου είπα και πριν - παμε μαζί ενα ταξιδάκι ???? χιχιχιιχ!!!

    παντα να μας ταξιδεύεις έτσι όμορφα !!!!!!!!!!!!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Μαράκι!
      Τα ταξίδια αφήνουν ωραίες αναμνήσεις και πολύ νοσταλγία.
      Όσο για το ταξιδάκι, όποτε θέλεις, φύγαμε!!!
      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Ελένη, υπέροχο το ταξείδι που μας πρόσφερες. Φαίνεται καθαρά ότι περάσατε πολύ καλά και την αγάπησες την Πορτογαλία. Καταλαβαίνω απολύτως τον λόγο επιλογής της συγκεκριμένης φωτογραφίας. Να είστε καλά πάτε και πάλι. Η fado, είναι από τα είδη της μουσικής που αγαπω ιδιαίτερα. Μιλάει κατ' ευθείαν στην ψυχή. Καταπληκτική η Αμάλια Ροντρίγκεζ, αλλά υπάρχουν και νέες τραγουδίστριες που τραγουδούν πολύ καλά fado. Εξαιρετική η σημερινή ανάρτηση.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ειρήνη.
      Πράγματι μου άρεσε πολύ η Πορτογαλία και οι άνθρωποι. Περάσαμε πολύ όμορφα και, αν είμαστε καλά, λέμε να ξαναπάμε.
      Τα fado τα άκουγαπολλά χρόνια πριν από το ραδιόφωνο και είχα αγαπήσει την Ροντρίγκεζ με την υπέροχη φωνή. Πάρα πολύ αγωνίστηκε να αποκαταστήσει, γιατί το θεωρούσαν περιθωριακό, αυτό το είδος μουσικής και να το κάνει γνωστό σε όλο τον Κόσμο.

      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  8. Ελενάκι μου όσο ευχαριστιέμαι τα γευστικά ταξίδια σου, άλλο τόσο ευχαριστιέμαι και τα ταξίδια σου σε πόλεις και χώρες που επισκέφτηκες!
    Να είσαι πάντα καλά να μας ταξιδεύεις τόσο όμορφα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά.
      Δεν είναι όμορφο να μοιραζόμαστε και ταξιδιωτικές εντυπώσεις;
      Εύχομαι και σ' εσάς να πραγματοποιείται τα ταξίδια που ονειρεύεστε.

      Φιλάκια, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  9. Ελενάκι λατρεύω τα ταξίδια σου, μας μεταφέρεις συνεχώς πολλές μα σημαντικές πληροφορίες και όχι μόνο!Φοβερές εικόνες και συναισθήματα, σε ευχαριστούμε πολύ!
    Το Fado υπέροχο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι, καλή σου μέρα!
      Ταξίδια σας υπόσχομαι αλλά όχι μόνο γευστικά! Χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν. Ας είναι τα δικά μαου ταξίδια η αφορμή να σχεδιάσετε και να πραγματοποιήσετε τα δικά σας, που ονειρεύστε!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  10. Όμορφη πόλη η Λισσαβόνα!
    Απίστευτα όμορφο και εντυπωσιακό γλυπτό με αναφοράς σε τόσα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα!
    Να σε ρωτήσω Ελένη μου, το γλυπτό αυτό είναι κομμάτι του πυλώνα της γέφυρας ή απλά η προοπτική της φωτογράφισης το δείχνει έτσι;

    Μ΄αρέσουν οι αλλαγές σου, ομόρφυνε η σελίδα, πολύ!
    Ο τίτλος σου σήμερα μου θύμισε το: "Η Ισαβέλλα, τρεις καραβέλες και ένας παραμυθάς".

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ζαμπία μου!

      Χαίρομαι που σας άρεσε το ταξίδι στη Λισσαβόνα που είναι πράγματι υπέροχη. Ειδικά η παλιά πόλη είναι ένα Μουσείο Ιστορίας και Αρχιτεκτονικής αλλά και Μουσικής.
      Όταν την επισκέφθηκα ένοιωσα σαν να γύριζα πίσω στην Ιστορία: έμαθα για το πέρασμα του Οδυσσέα από εκεί, για το αμυντικό κάτοπτρο του Ντα Βίντσι, που αντέγραψε βέβαια τον Αρχιμήδη, περπάτησα πάνω στα βήματα των θαλασσοπόρων και το βλέμμα μου σταμάτησε σε μέρη, όπου είχαν κρεμάσει τις ελπίδες τους!
      Με συγκίνησε πολύ!
      Όσο για το γλυπτό των Ανακαλύψεων: είναι πολύ ωραία σύνθεση και εντελώς αυτόνομη. Η γέφυρα είναι πολύ πίσω του, απλά φαίνεται κοντά λόγω προοπτικής.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν οι αλλαγές στη σελίδα. Ήθελα να είναι πιο "ήπια"και να προσθέσω και κάποιον συμβολισμό!
      Την Ισαβέλλα τη σκέφτηκα κι εγώ, λόγω καραβέλας αλλά την άφησα για την Ισπανία. Ελπίζω σε ένα δεύτερο ταξίδι με ψηφιακή κάμερα μαζί μου!!!

      Φιλάκια πολλά πολλά.

      Διαγραφή
  11. Εντυπωσιακό γλυπτό, υπέροχο ταξίδι και συναρπαστικό τραγούδι και ερμηνεία.
    Να είσαι καλά και να μας ταξιδεύεις. Μακαρι να μπορέσουμε να κάνουμε τα ταξίδια που ονειρευτήκαμε΄.
    Φιλιά καληνύχτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. Να είσαι καλά, Σωσώ μου!
      Πολύ όμορφο είναι να ταξιδεύεις με τη μουσική, βοηθάει να αποκρυπτογραφήσεις τις εικόνες με ένα υπέροχο τρόπο.
      Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις όλα τα ταξίδια που ονειρεύεσαι!

      Φιλάκια πολλά και καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  12. Ελένη μου, σε ακολούθησα στο ταξίδι σου! Όταν πήγα στην Λισσαβόνα είχα τόσο απορροφηθεί από την πόλη, που δεν είχα εστιάσει τόσο στο γλυπτό των Ανακαλύψεων! Ήταν μια ευκαιρία να του δώσω την σημασία που του αξίζει! Σ ευχαριστώ!
    Θέλω να συμπληρώσω ότι, περπατώντας στην Λισσαβόνα κάνεις ένα ταξίδι και στην ιστορία της πολεοδομίας, με τις διαφορετικές περιοχές αναπτυγμένες ή σχεδιασμένες σύμφωνα με τις ανάγκες, την οικονομική κατάσταση ή τις μόδες διαφορετικών ιστορικών περιόδων.
    Το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, o Πύργος του Μπελέμ, το βασιλικό παλάτι στην Σίντρα, αρκετές εκκλησίες και μοναστήρια στην περιοχή είναι χτισμένα σε στυλ Manueline, έναν ύστερο γοτθικό ρυθμό, επηρεασμένο από στοιχεία αρχιτεκτονικής Μαυριτανών, Ισπανών, Ιταλών, με θέματα που έχουν αντληθεί από την θάλασσα, την μυθολογία και τα ταξίδια των θαλασσοπόρων!
    Το μόνο που δεν περιγράφεται στο ταξίδι στην Λισσαβόνα είναι η μελαγχολική, γλυκιά ατμόσφαιρα του χώρου! Μόνο τα fado είναι αντίστοιχα με αυτήν! Με είχε μαγέψει! Όπως με μάγεψαν και οι τρυφερές ταρτούλες Pasteis de Nata...:))

    Υπέροχη η αναφορά σου στο ταξίδι αυτό!

    Μου αρέσει πολύ η αλλαγή στην σελίδα σου! Η αισθητική και ο συμβολισμός έχουν ποιότητα!
    Φιλάκια
    Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εκανες πολύ καλή επιλογή Ελένη στη φωτο.
    Υπέροχη.
    Και το ταξίδι και οι πληροφορίες σου.

    Νασαι καλά

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. υπεροχη ιστοσελιδα ειλικρινα εντυπωσιαστικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή