Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Monkey Βread, ένα διαφορετικό Γλυκό Ψωμί


Ένα ιδιαίτερο, αφράτο, πολύ νόστιμο ψωμί με καραμελωμένες σταφίδες και άρωμα κανέλας.
Είναι ένα κλασικό γλυκό ψωμί της Β. Αμερικής που συνηθίζεται πολύ για πρωινό. Λόγω της εξωτερικής του όψης ονομάζεται και “monkey puzzle bread”, επειδή θυμίζει το “monkey puzzle tree”.
Το ψωμί αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα περιοδικά “American Women” στη δεκαετία του 1950. Φτιάχνεται με κομμάτια γλυκιάς ζύμης, τα οποία πρώτα μεμονωμένα καλύπτονται με λιωμένο βούτυρο, κανέλα, ζάχαρη και σταφίδες ή χονδροκομμένα καρύδια πεκάν και μετά τοποθετούνται σε σειρές μέσα σε μία βαθιά φόρμα του κέικ.
Παραδοσιακά το ψωμί αυτό σερβίρεται ζεστό έτσι, ώστε τα ψημένα τμήματά του να μπορούν εύκολα να αποσπασθούν με τα δάκτυλα και να φαγωθούν με το χέρι!
Αξίζει να το δοκιμάσετε και να το σερβίρετε ζεστό μια μέρα γιορτής, μυρωδάτο και ξεχωριστό πρωινό για όλη την οικογένεια!

 


(Η συνταγή μεταφρασμένη από το βιβλίο Bread and Buns των εκδόσεων Murdoch Books).


Τα Υλικά


Για τη μαγιά
14γραμ. ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ φλιτζάνι χλιαρό νερό


Για τη ζύμη
1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
60γραμ. φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
½ φλιτζάνι καστανή, μαλακή ζάχαρη
5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
½ κουταλάκι αλάτι


Για τη συναρμολόγηση
100γραμ. φρέσκο βούτυρο
½ φλιτζάνι σταφίδες
4 κουταλιές κρυσταλλική καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι τριμμένη κανέλα



Οδηγίες




Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη  στο χλιαρό νερό, καλύπτουμε το σκεύος με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να αφρίσει.







Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.








Κοσκινίζουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ 4 φλιτζάνια αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου στο αλεύρι, το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, προσθέτουμε και τη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.





Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τοποθετούμε μέσα σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ. Λαδώνουμε επίσης την επιφάνειά της, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.








Εν τω μεταξύ, λιώνουμε το επί πλέον βούτυρο, μαζί με τη ζάχαρη, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες.










Βουτυρώνουμε καλά μια βαθιά φόρμα για κέικ.
Πιέζουμε τη ζύμη με τις παλάμες μας να ξεφουσκώσει και την απλώνουμε πάνω σε ένα φύλλο σιλικόνης. Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε στρογγυλά.










Βυθίζουμε τα κομμάτια ζύμης μέσα στο βούτυρο και τα τοποθετούμε στη φόρμα σε σειρές. Γεμίζουμε τη φόρμα μέχρι τη μέση, διότι φουσκώνει αρκετά! 






Καλύπτουμε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πάλι η ζύμη.


Ψήνουμε το Monkey Bread σε προθερμασμένο φούρνο στους 200º C για δέκα λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180º C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά.

Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για δέκα λεπτά μέσα στη φόρμα.


Μετά το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και αφήνουμε να κατέβη λίγο η θερμοκρασία του. Το σερβίρουμε ζεστό και συνοδεύουμε τον πρωινό καφέ ή το απογευματινό μας τσάι και το απολαμβάνουμε!
Είναι υπέροχο, καραμελένιο και μυρωδάτο! 

25 σχόλια:

  1. Τι φοβερό πράγμα είναι αυτό το, πώς να το πώ; Το ψομογλυκό που μοιάζει με πουτίγκα; Πολύ ιδιαίτερο και πολύ γοητευτικό. Σταμάτησα και το χάζευα΄Ελένη μου! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μάρθα!
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Είχα πάρα πολύ καιρό να το φτιάξω και μάλλον ήταν η ώρα του!
      Είναι ένα γλυκό ψωμάκι, ιδανικό για πρωινό. Τρώγεται και τις επόμενες μέρες, αρκεί να ζεσταθεί για να αποσπώνται εύκολα τα κομμάτια του.
      Δοκίμασέ το!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Υπέροχοοοοοο! Νοστιμότατο πρέπει να σου έγινε!!!! Τέλειο και οι φωτό σου Ελένη μου υπέροχες!!!
    Καλή σου μέρα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο, Κική μου! Τρώγεται πάρα πολύ ευχάριστα, ακόμα και τις επόμενες ημέρες. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, το εκτιμώ.
      Καλή σου μέρα και φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Ελενάκι έχω μείνει να το χαζεύω!
    Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο ψωμάκι φταιαγμένο με αυτόν τον τρόπο, και μου άρεσε πολύ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, αυτό το ψωμάκι το γνώρισα εδώ, πριν 20 και βάλε χρόνια, όταν ακόμα υπήρχαν πολλοί ξένοι στον οικισμό. Είπα να σας το προτείνω αντί του κλασικού τσουρεκιού για τις γιορτές. Χαίρομαι που σου άρεσε.
      Καλή σου μέρα, φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  4. Καιρό τώρα το έχω "χαζέψει" σε διάφορα sites και bloggs που έχουν "ειδικότητα" τις ζύμες και όλο έλεγα πως κάποια στιγμή θα καταπιαστώ μαζί του.

    Τώρα Ελένη μου, με έκανες να ζηλέψω και μάλλον θα το φτιάξω κατά τις μέρες Χριστουγέννων που θα είμαι και αδειούχος για να το ευχαριστηθούμε όλοι μαζί με το πρωϊνό μας.

    Φιλιά πολλά και καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, καλή μου Πηνελόπη!
      Είπα να σας κάνω την έκπληξη αλλά λες ότι το έχεις δει σε blogs με ειδικότητα! Εγώ πάντως δεν το έχω δει, από το βιβλίο το πρωτογνώρισα πριν πολλά χρόνια από από μια φίλη που έμενε εδώ. Μου άρεσε πολύ και το είχα τολμήσει μερικές φορές. Δεν νομίζω ότι είναι άγνωστο αυτό το γλυκό ψωμάκι, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ζήσει στις ΗΠΑ.
      Να το φτιάξεις, φιλενάδα, και να το χαρείτε ξεστό οικογενειακά!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο!Φαίνεται θεσπέσιο!Κρατώ τη συνταγή να το δοκιμάσω!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Σπυριδούλα!
      Καλή επιτυχία, όταν το φτιάξεις! Περιμένω εντυπώσεις.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Περιττό να πω ότι δείχνει τέλειο! Έτσι φουσκωτό-φουσκωτό που είναι και με τις καραμελωμένες σταφίδες να σου κλείνουν πονηρά το μάτι! Μούρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά που το βρήκες να κλείνει πονηρά το μάτι!
      Πάντως είναι πολύ νόστιμο αλλά τρώγεται ζεστό, λόγω του βουτύρου.
      Να είσαι καλά, Sunday!
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή

  7. Καραμελένια και μυρωδάτα να είναι τα ταξίδια σας
    στον κόσμο των αισθήσεων και παραισθήσεων των
    γεύσεων φυσικά.

    Παύλος ο καλός ο μαθητής.......

    http://dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον Παύλο, τον καλό το μαθητή!
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και αντεύχομαι για σένα όλα τα καλά!
      Θα κάνω κι εγώ επίσκεψη στο blog σου.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  8. Μας ταξίδεψες πάλι Ελένη μου...μας έσυρες,μας ταρακούνησες και μας ισοπέδωσες!!Μοναδικής και απαράμιλλης ομορφιάς το γλυκό,ροδοκόκκινο,καραμελωμένο ψωμάκι!!!Για την ακρίβεια πολλά μικρά ψωμάκια ενωμένα σε μία γλυκειά αγκαλιά,αφράτα και στρουμπουλά,συναδελφωμένα με κοινό στόχο ...αυτόν της απόλυτης αποπλάνησης!Μαυροσταφιδωμένο,αρωματικό, απόλυτα και ολοκληρωμένα καραμελένιο,θα στολίσει το χριστουγεννιάτικο πρωϊνό μας τραπέζι με χάρη και φινέτσα,με ωραιότητα και αρχοντιά,με μπόλικα ψίχουλα και στάλες σιροπιού,με κρυφούς ή και φανερούς αναστεναγμούς απόλαυσης!!Μπράβο Ελένη ,νομίζω ότι ήταν η ωραιότερη ανάρτηση της ημέρας!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου, Φωτεινή, πάντα τα λες πολύ όμορφα και με συγκινείς!
      Θα χαρώ η πρότασή μου να υλοποιηθεί και να στολίσει το Χριστουγεννιάτικο πρωινό σας τραπέζι. Θα είναι για σας μια ακόμα εορταστική απόλαυση.
      Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ.
      Καλή σου μέρα και πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  9. εντάξει, απ' τη φωτό και μόνο μας ξετρέλανες!delicious!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Λίλα!
      Να έχεις μια όμορφη μέρα!

      Διαγραφή
  10. Ελένη μου φανταστικό, το έχω βάλει στο μάτι απο καιρό αλλά δε το προσπάθησα!Πραγματικά βγαίνει καταπληκτικό, μπράβο και πάλι μπράβο!Τέλειο σου βγήκε!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. Ο/Η Helen Grείπε...
      Καλησπέρα, Ελένη!
      Αφού σου αρέσει, πρέπει να δοκιμάσεις να το φτιάξεις. Η συνταγή που σας προτείνω είναι η παραδοσιακή, όπως λέει το βιβλίο, και πολλές φορές δοκιμασμένη από μένα.
      Δεν γνωρίζω, εκεί που το είδες, τι πρότειναν.
      Στις ΗΠΑ πάντως κυκλοφορεί και κατεψυγμένη ζύμη στα ΣΜ! Είναι πολύ αγαπητό ψωμί.
      Καλό βράδυ.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  11. Μα τι όμορφο και πορτοκαραμελένιο που σου έγινε! Και οι σταφίδες με την κανέλα θα του έδωσαν υπέροχο άρωμα.

    Το έχω εντοπίσει και εγώ σε μαγειρικά sites και όλο υπήρχε στο μυαλό μου αλλά τώρα που το βλέπω φτιαγμένο από εσένα, Ελένη μου, τόσο τέλεια δεν θα μου ξεφύγει!

    Φιλιά και το γλυκοψωμί σου να ξέρεις χόρτασε τις αισθήσεις μου.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλός συνδυασμός οι σταφίδες, το βούτυρο και η κανέλα και σχηματίζουν ένα καραμελένιο περιτύλιγμα γύρω από κάθε κομμάτι ζύμης.
      Εγώ πάντως δεν το έχω δει σε άλλα sites, ίσως γιατί δεν το έχω ψάξει.
      Να το φτιάξεις, καλή μου φίλη, και να το απολαύσεις με τον Π.
      Σε ευχαριστώ πολύ πολύ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  12. Τι όμορφο και τι ωραία τεχνική. Σκέτη γλύκα το ψωμί σου και γεμάτο αρρώματα.

    Μπράβο Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
      Χαίρομαι που άρεσε και σ΄εσένα το ψωμάκι. Να το φτιάξεις τώρα τις γιορτές και να το απολαύσετε οικογενειακά. Μπορείς να το ζεστάνεις και θα είναι εξίσου νόστιμο. Στις ΗΠΑ προσθέτουν επιπλέον βούτυρο την επόμενη μέρα αλλά σ΄εμένα αυτό φαίνεται υπερβολικό.

      Φιλάκια, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  13. Ελένη, πολύ ιδιαίτερη πρόταση, αυτό το γλυκό ψωμάκι! Ζεστό ζεστό, μαζί με τον καφέ ή το τσάι μας, αυτές τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες, είναι ότι καλύτερο!! Πολύ δελεαστικό!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή