Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Ψωμί χωρίς Ζύμωμα - No-Knead Bread

 Σας αρέσει το φρέσκο ψωμί και έχετε στο σπίτι σας αλεύρι και μαγιά; Τότε μη διστάζετε να φτιάξετε ένα υπέροχο ψωμί, χωρίς κόπο, χωρίς ζύμωμα που καταπονεί τον αγκώνα και τον ώμο σας.

Θα έχετε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο ένα ροδοψημένο ψωμί με τραγανή κόρα και αφράτο εσωτερικό που θα το απολαύσει φρέσκο όλη η οικογένεια!

 


Αυτό το πανεύκολο ψωμί, αφράτο και πολύ νόστιμο,  είναι ιδανικό για αρχάριες που θεωρούν το ζύμωμα του ψωμιού είναι πολύ δύσκολο έργο. Θα εκπλαγούν από την ευκολία της παρασκευής του και από το εκπληκτικό αποτέλεσμα.


Τολμήστε, μια δοκιμή θα σας πείσει για την ευκολία του!

 



Τα Υλικά

(εδώ ένα φλιτζάνι/μετρική κούπα = 200 ml)

 

3 ½ φλιτζάνια αλεύρι

1 ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό

1 φακελάκι βιολογική μαγιά

1 κ. γλ. ζάχαρη  

20 ml ελαιόλαδο

 

(Τα υλικά σε γραμμάρια)

750γραμ. αλεύρι

500γραμ. χλιαρό νερό

1 ½ φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ. γλ. Ζάχαρη

20 ml ελαιόλαδο

 

Επί πλέον λίγο αλεύρι για το πλάσιμο

 

Οδηγίες


 





Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη.










Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. 









Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και θα κολλάει. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.








Λαδώνουμε τα δάκτυλά μας και διπλώνουμε τη ζύμη μερικές φορές με κινήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο άλλες δύο φορές. 

Μετά το τρίτο δίπλωμα σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει. (Ο χρόνος που απαιτείται εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος).






Αλευρώνοντας τα τοιχώματα του μπολ, μεταφέρουμε τη φουσκωμένη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια 












και τη δουλεύουμε απλώνοντας και τυλίγοντας.










Χωρίζουμε τη ζύμη σε όσα μέρη θέλουμε, πλάθουμε μία ή δύο φρατζόλες και χαράσσουμε την επιφάνειά της/τους  με ένα κοφτερό μαχαίρι.







Ψήνουμε το ψωμί  σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στον αέρα για 30-40 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου.



Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε συρμάτινη βάση.






Καλή επιτυχία!

Παρατηρήσεις 

  • Το ζυμάρι πρέπει να είναι πιο μαλακό από αυτό του κανονικού ψωμιού, γι' αυτό το δουλεύουμε με τη σπάτουλα.
  • Χρησιμοποίησα αλεύρι ΚΟΥΛΑ για όλες τις χρήσεις και ένα μέρος αλεύρι Ζέας. Κάθε αλεύρι συμπεριφέρεται διαφορετικά και απαιτεί λιγότερο ή περισσότερο νερό.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στο αλεύρι κ. γλ. αλάτι, τριμμένους και κοσκινισμένους σπόρους γλυκάνισου ή μάραθου. Το ψωμί θα αποκτήσει εξαιρετικό άρωμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου