Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Γλυκό Κουταλιού με Κολοκύθα - Pumpkin Spoon Sweet (Pumpkin Preserve)

 Το γλυκό αυτό ήθελα να το φτιάξω από καιρό αλλά αντιμετώπιζα δύο δυσκολίες. Η πρώτη ότι δεν έβρισκα πραγματικό ασβέστη, δηλαδή την πέτρα, για να τον κατασβήσω μόνη μου. Ο ασβέστης του εμπορίου δεν είναι καθαρός, σχεδόν δεν έχει ¨και τη χαρακτηριστική μυρωδιά!

Επίσης ήθελα να βρω και μια κατάλληλη κολοκύθα με αρκετή, χρυσαφένια, σφιχτή σάρκα.

Περιμένοντας όλα αυτά είπα να δοκιμάσω να το φτιάξω χωρίς ασβέστη και με μια βιολογική κολοκύθα, χάρισμα της αδελφής μου.΄



Το γλυκό έγινε καλό αλλά όχι τόσο τραγανό, όπως με τον ασβέστη. Στο τελικό στάδιο, για να μην λιώσει η κολοκύθα, έβρασα το σιρόπι μόνο του και μετά την πρόσθεσα και τελείωσα το γλυκό.



Νομίζω ότι οι δοκιμές και η εμπειρία φανερώνουν μικρά μυστικά που βελτιώνουν το αποτέλεσμα!



 

Τα Υλικά

 

500γραμ. κολοκύθα καθαρισμένη

400γραμ. ζάχαρη

2 ξυλάκια κανέλας

2 αστεράκια γλυκάνισου ή 3 φύλλα αρμπαρόριζας ή βανίλια

1 κ. σ. χυμός λεμονιού

 

Για την προετοιμασία 

1 κ. σ. ξινό (σκόνη)

Ο χυμός ενός ζουμερού λεμονιού

 

Οδηγίες 




Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και την καθαρίζουμε από την φλοίδα και τους σπόρους. 






Κάθε κομμάτι το κόβουμε σε χοντρά μπαστουνάκια, όπως τις πατάτες ή με την αρίδα, ένα ειδικό εργαλείο που έχει μια δυσκολία στη χρήση του, σχηματίζουμε "βίδες". (Αυτά τα χαριτωμένα στριφτά κομμάτια είναι πολύ ευαίσθητα στο βράσιμο και χρειάζονται οπωσδήποτε ασβεστόνερο!) Μπορούμε όμως να κόψουμε και στρογγυλές μπαλίτσες, χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο για τις πατάτες.



 

Βάζουμε όλα τα κομμάτια της κολοκύθας μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό, προσθέτοντας 1 κ. σ. ξινό και το χυμό ενός πολύ ζουμερού λεμονιού.Αφήνουμε την κολοκύθα μέσα στο μπολ για 4-5 ώρες.

Κατόπιν τη στραγγίζουμε από το νερό με το ξινό και το λεμόνι  και την ξεπλένουμε με άφθονο νερό βρύσης. Αφήνουμε να στραγγίσει από τα νερά πολύ καλά.




 




Βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε μια κατσαρόλα κι από πάνω ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και τα αστεράκια του γλυκάνισου.









Βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα, για να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια του γλυκού.





 

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας και αφήνουμε το γλυκό να περιμένει 12 ή και περισσότερες ώρες, σκεπασμένο με μία πετσέτα, όχι με το καπάκι, για να μην πέσουν μέσα οι υγροποιημένοι υδρατμοί.


 




Την επομένη βγάζουμε πολύ προσεκτικά τα κομμάτια της κολοκύθας με μία τρυπητή κουτάλα και βράζουμε το σιρόπι μόνο του, μέχρι ν΄αρχίσει να δένει .








Τότε προσθέτουμε την κολοκύθα και δένουμε κανονικά το γλυκό. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.





Μοιράζουμε το γλυκό μέσα σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.

Τα σκεπάζουμε με τα επίσης αποστειρωμένα καπάκια τους, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.



Είναι έτοιμα προς φύλαξη.


Καλή επιτυχία!

  

Παρατηρήσεις

  • Στο γλυκό δεν έβαλα καθόλου νερό, διότι δεν χρειάστηκε, αφού η κολοκύθα έβγαλε αρκετά υγρά. 
  • Εάν θέλετε να κόψετε το γλυκό με την αρίδα για να είναι πιο εμφανίσιμο, τότε πρέπει να διαλέξετε μία κολοκύθα με αρκετή σάρκα. Πάντως θα σας  περισσεύσουν αρκετά μικρά κομμάτια της που κάνουν μόνο για κολοκυθόπιτα ή κολοκυθοκεφτέδες.
  • Εάν δεν σας αρέσει το άρωμα από την κανέλα και τα αστεράκια του γλυκάνισου, μπορείτε να αρωματίσετε το γλυκό με φύλλα αρμπαρόριζας ή βανίλια.
  • Εάν βρείτε ασβέστη ετοιμάστε ασβεστόνερο: μέσα σ' ένα μπολ ρίχνουμε ένα λίτρο νερό και διαλύουμε του φλιτζανιού ασβέστη, ανακατεύοντας πολύ καλά.
  • Αφήνουμε τον ασβέστη να κατακαθίσει και παίρνουμε το καθαρό νερό.  Μέσα σ' αυτό το νερό βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνουμε για ένα βράδυ. Ανακατεύουμε προσεκτικά κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Σουρώνουμε την κολοκύθα, πριν τη βράσουμε και την ξεπλένουμε με καθαρό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου