Το Σαλάχι ή Σελάχι είναι η κοινή ονομασία των χονδριχθύων που ανήκουν στην
υπέρταξη βατοειδή. Τα βατοειδή περιλαμβάνουν 500 είδη σε 13 οικογένειες και
είναι συγγενικά με τους καρχαρίες.
Χαρακτηρίζονται από τα μεγάλα θωρακικά πτερύγιά τους.
Είναι πεπιεσμένα στην κοιλιά και ο σκελετός τους είναι χόνδρινος. Το άκρο του σώματός του καταλήγει σε μακριά ουρά
που μοιάζει με μαστίγιο, η άκρη της οποίας σε αρκετά είδη έχει δηλητήριο και σε
μερικά ηλεκτρισμό. Αποτελεί ισχυρό όπλο αλλά και όργανο αναπαραγωγής.
Τα σαλάχια ψαρεύονται για τη σάρκα των πτερυγίων τους , που είναι
εξαιρετικά εύγευστη, αλλά και για το δέρμα τους, ενώ από το συκώτι τους
εξάγεται έλαιο πλούσιο σε βιταμίνη D.
Το σαλάχι συνήθως το μαγειρεύουμε, όπως το γαλέο, τηγανητό, και το
συνοδεύουμε με σκορδαλιά.
Σας προτείνω όμως κι αυτή την εκδοχή που είναι αρωματική και συνοδεύεται
από τις πιο νόστιμες, καλοψημένες και τραγανές πατάτες που έχετε φάει! Δική σας,
δοκιμάστε τη!
Τα Υλικά
4 μέτρια κομμάτια από πτερύγια σαλαχιού, χωρίς το δέρμα
5-6 μέτριες πατάτες, βρασμένες
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαρινάδα
100 ml ελαιόλαδο
1 κ. σ. λιωμένο σκόρδο
1 κ. σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλοίδα μέσα σε αλατισμένο
νερό, μέχρι ν΄αρχίζουν να μαλακώνουν.
Καλύπτουμε το σαλάχι με μεμβράνη και το διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να
βράσουν οι πατάτες.
Όταν οι πατάτες μαλακώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε χονδρά
κομμάτια.
Την υπόλοιπη μαρινάδα την προσθέτουμε στις πατάτες και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε
με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις βάζουμε δίπλα στο σαλάχι.
Ψήνουμε στους 170 º C στον αέρα μέχρι να
ροδίσουν τα υλικά μας.
Γυρίζουμε μία φορά το ψάρι από την άλλη πλευρά και ανακατεύουμε προσεκτικά τις
πατάτες.
( Οι πατάτες θα ροδίσουν αρκετά αλλά το σαλάχι όχι πολύ. Προσοχή να μην το
κάψουμε! Εάν ο φούρνος είναι δυνατός, μόλις ροδίσει το ψάρι το σκεπάζουμε με
ένα κομμάτι βρεγμένης λαδόκολλας).
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύουμε με βραστά χόρτα ή πράσινη
σαλάτα εποχής!
Καλή όρεξη!
πολύ καλόόό :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Ξανθή! Το προτιμώ έτσι από το τηγανητό. Γίνεται πιο ελαφρύ και νόστιμο!
Διαγραφή