Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Μελομακάρονα Γεμιστά με Νιφάδες Σοκολάταs – Melomakarona, Christmas Cookies with Chocolate Nibs

Τα Μελομακάρονα είναι γλυκά που σερβίρονται πριν τα Χριστούγεννα αλλά και κατά τη διάρκεια των εορτών. 
Όλοι τα φτιάχνουμε, για να μοσχομυρίσει το σπίτι μας κανέλα και γαρίφαλο. 
Είναι υπέροχα, μπισκοτένια ή  μελωμένα, πάντα πασπαλισμένα με αρκετή καρυδόψιχα κλέβουν τις εντυπώσεις. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μόνο στο ένα!





Ήδη έχω δημοσιεύσει δύο συνταγές για κλασικά μελομακάρονα με σίγουρη επιτυχία ( Εδώ). 
Φέτος νεωτέρισα λίγο και πρόσθεσα ένα αγαπημένο υλικό, τη σοκολάτα, και χρησιμοποίησα βιολογικό αλεύρι Ζέας! Τα λατρεύσαμε κι εμείς αλλά και οι φίλοι που τα δοκίμασαν! Ο συνδυασμός κανέλας και σοκολάτας αποδείχτηκε πολύ επιτυχής!




Εάν κι εσείς θέλετε αυτό το παραδοσιακό γλυκό να έχει μια σοκολατένια πινελιά κι όχι να καλύπτεται, τότε δοκιμάστε τα. Περιμένω τις εντυπώσεις σας!




Τα Υλικά
(Για 50 περίπου )

300γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
500γραμ.βιολογικό αλεύρι Ζέας 
40γραμ. σκόνη κακάο, άγλυκο
200γραμ. κρυσταλλική καστανή ζάχαρη
200ml ελαιόλαδο
200 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
150 ml μπράντι
2 κ. γλ. κοφτά μαγειρική σόδα
2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 ½ κ. γλ. τριμμένη κανέλα
½ κ. γλ. τριμμένο γαρίφαλο
1 ½ σακουλάκι (150γραμ.) νιφάδες κουβερτούρας

Για το Γαρνίρισμα
½ φλιτζάνι τριμμένη καρυδόψιχα

Για το Σιρόπι
3 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι μέλι ανθέων ή πορτοκαλιάς
2 ξυλάκια κανέλας

Οδηγίες




Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κρατάμε στην άκρη τα 100γραμ. κοσκινίζουμε και το κακάο και ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, εκτός της σόδας.










Σ΄ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό, το ξύσμα, το μπράντι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με το χέρι ή ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.









Προσθέτουμε τη σόδα στα υγρά και ανακατεύουμε. Το μείγμα θα φουσκώσει λίγο.














Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών τμηματικά το αλεύρι και ανακατεύουμε. Η ζύμη θα είναι μαλακή και εύπλαστη και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε το αλεύρι που κρατήσαμε. Εάν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ζέας η ζύμη χρειάζεται και τα 100γραμ.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη στην άκρη, να ξεκουραστεί, για 10 λεπτά.
Κατόπιν παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης, τα πλαταίνουμε με την παλάμη μας.











Τα γεμίζουμε με 1 κ. γλ. νιφάδες σοκολάτας.
Κλείνουμε τη γέμιση και πλάθουμε στρογγυλά τα μελομακάρονα.










Τα τοποθετούμε σε ρηχά ταψιά, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί. Τα διακοσμούμε τρυπώντας τα με ένα πιρουνάκι ή τα πιέζουμε με αυτό.









Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα για 20 λεπτά προσέχοντας, να μην τα παραψήσουμε.
Τα αφήνουμε μέσα στο ταψί, να κρυώσουν.








Εν τω μεταξύ, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας περίπου δέκα λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα, προσθέτουμε το ένα φλιτζάνι μέλι και ανακατεύουμε.









Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι μέσα στο ταψί με τα κρύα μελομακάρονα. Τα γυρίζουμε προσεκτικά μετά από δύο λεπτά από την άλλη πλευρά, μέχρι να απορροφήσουν αρκετό σιρόπι. (Δύο λεπτά από κάθε πλευρά είναι αρκετά. Εάν τα προτιμάμε με λιγότερο σιρόπι, ελαττώστε το χρόνο).




Ζεσταίνουμε το μισό φλιτζάνι μέλι, για να γίνει πιο ρευστό.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε σειρές μέσα σε πιατέλα, τα ραντίζουμε με το ρευστό μέλι και τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.



Είναι έτοιμα για να τα απολαύσουμε!



Και του χρόνου με υγεία!

2 σχόλια:

  1. Και του χρονου.ειναι πολυ καλη ιδεα η σοκολατα και θα την ακολουθησω καθωςο εγγονος μου δεν τα παει καθολου μα τα καρυδια.και γενικα με τους ξηρους καρπους.σας εχω γραψει πολλες φορες σχολια αλλα δεν τα βλεπω.μηπως συμβαινει κατι;Σας ευχαριστω και να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Λίτσα, για το σχόλιό σου! Σου απαντώ τώρα, έστω και αργά.
      Ο blogger είχε κάνει πολλές αλλαγές και δεν μπορούσα να βρω τα σχόλια.
      Καλές γιορτές να έχει με την οικογένειά σου, με υγεία!

      Διαγραφή