Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Τηγανίτες με Πουρέ Κολοκύθας - Pumpkin Pancakes

Η χρυσή κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα έχει φυλακίσει τον ήλιο του καλοκαιριού που έχει γλυκάνει τη σάρκα της και της έχει χαρίσει ξεχωριστό άρωμα!
Αυτή την εποχή στις αγορές αλλά και δίπλα στους επαρχιακούς δρόμους πωλούνται φρέσκες, πολύ όμορφες κολοκύθες με υπέροχα χρώματα και σχήματα! Ας αγοράσουμε μερικές που να μην είναι μαλακές ή χτυπημένες, διατηρούνται για αρκετό καιρό.

Παλιότερα τις κολοκύθες τις χρησιμοποιούσα μόνο για να φτιάξω γλυκιά κολοκυθόπιτα ή παραδοσιακούς κολοκυθοκεφτέδες της περιοχής μου. Αργότερα πειραματίστηκα με μερικές Αμερικάνικες συνταγές και τις πρόσθεσα σε κέικ και τάρτες ακόμα και σε φαγητό (τα links ανοίγουν στο blog). Τότε στην κυριολεξία τις λάτρεψα!

Τέτοια εποχή, πριν χρόνια, όταν έμενα εκτός Ελλάδος, μία φίλη από το άλλο ημισφαίριο μου είχε προσφέρει αρωματικές και πολύ χορταστικές τηγανίτες με πουρέ κολοκύθας. Τις βρήκα πολύ καλές σε γεύση, αν και είχε χρησιμοποιήσει πουρέ από κονσέρβα.
Στο σπίτι μου τις δοκίμασα με φρέσκια κολοκύθα και έγιναν εξαιρετικές  σε υφή και αρώματα.







Τα Υλικά

300ml γάλα φρέσκο
300γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια baking powder
⅓ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
½ κουταλάκι τριμμένη κανέλα
¼ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο αγελάδος
200γραμ. πουρές κολοκύθας, φρέσκος ή κονσέρβα
1 αυγό
2 κουταλιές κονιάκ
Ελαιόλαδο ή βούτυρο για το τηγάνισμα

Για το Σερβίρισμα
Μέλι ανθέων ή πορτοκαλιάς
Χονδροκομμένα καρύδια
Τριμμένη κανέλα




Οδηγίες

Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, τα μπαχαρικά και το αλάτι σε μέσα σ΄ένα μπολ.






Μέσα σ΄ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το ανακατεύουμε με τον πουρέ κολοκύθας, το βούτυρο, το κονιάκ και το γάλα.










Αναμειγνύουμε τα υγρά και τα στερεά υλικά, ανακατεύουμε καλά, ώστε να έχουμε έναν ομοιογενή χυλό.









Ζεσταίνετε ένα βουτυρωμένο ή λαδωμένο τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε ¼ φλιτζανιού χυλό και γέρνουμε το τηγάνι, για να απλωθεί σε όλη τη βάση του.
Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσει ο χυλός.




Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές με ένα κομματάκι βούτυρο (προαιρετικά), μέλι και καρύδια. Πασπαλίζουμε με λίγη έξτρα κανέλα.




Καλή επιτυχία!

6 σχόλια:

  1. Λατρεμένες!! Ωραία που τις σέρβιρες με καρύδι! Αχ, κάτι παθαίνω όταν αντικρίζω το βουνό με τις τηγανίτες κάθε φορά!
    Καλημέρα Ελένη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
      Σε όλους μας αρέσουν οι τηγανίτες, είναι όντως λατρεμένες!
      Μα και εσύ είσαι μοναδική στην παρουσίαση, πίστεψέ με.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Πανέμορφες Ελένη μου.
    Πρόσφατα τους έκανα κι' εγώ με ώριμα αχλάδια και καρύδι και φυσικά περιμένουν την επανάληψη :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάθε ώριμο φρούτο. Εγώ τις έχω φτιάξει με ώριμες μπανάνες και λωτούς. Εξαρτάται ποια φρούτα αρέσουν.
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  3. Ωραιότατεςςςς!!!!! Λατρεύω την κολοκύθα!!!
    Γεια στα χέρια σου Ελένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κολοκύθα είναι ένα υπέροχο υλικό, λατρεμένο θα έλεγα!
      Μακα΄ρι να μπορούσα να σε κεράσω, Κική μου!
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή