Η χρυσή κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα έχει φυλακίσει τον ήλιο του καλοκαιριού
που έχει γλυκάνει τη σάρκα της και της έχει χαρίσει ξεχωριστό άρωμα!
Αυτή την εποχή στις αγορές αλλά και δίπλα στους επαρχιακούς δρόμους
πωλούνται φρέσκες, πολύ όμορφες κολοκύθες με υπέροχα χρώματα και σχήματα! Ας αγοράσουμε
μερικές που να μην είναι μαλακές ή χτυπημένες, διατηρούνται για αρκετό καιρό.
Παλιότερα τις κολοκύθες τις χρησιμοποιούσα μόνο για να φτιάξω γλυκιά κολοκυθόπιτα
ή παραδοσιακούς κολοκυθοκεφτέδες
της περιοχής μου. Αργότερα πειραματίστηκα με μερικές Αμερικάνικες συνταγές
και τις πρόσθεσα σε κέικ
και τάρτες ακόμα και σε φαγητό (τα
links ανοίγουν στο blog). Τότε στην κυριολεξία τις λάτρεψα!
Τέτοια εποχή, πριν χρόνια, όταν έμενα εκτός Ελλάδος, μία φίλη από το άλλο
ημισφαίριο μου είχε προσφέρει αρωματικές και πολύ χορταστικές τηγανίτες με πουρέ
κολοκύθας. Τις βρήκα πολύ καλές σε γεύση, αν και είχε χρησιμοποιήσει πουρέ από
κονσέρβα.
Στο σπίτι μου τις δοκίμασα με φρέσκια κολοκύθα και έγιναν εξαιρετικές σε υφή και αρώματα.
Τα Υλικά
300ml γάλα φρέσκο
300γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια baking powder
⅓ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
½ κουταλάκι τριμμένη κανέλα
¼ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο αγελάδος
200γραμ. πουρές κολοκύθας, φρέσκος ή κονσέρβα
1 αυγό
2 κουταλιές κονιάκ
Ελαιόλαδο ή βούτυρο για το τηγάνισμα
Για το Σερβίρισμα
Μέλι ανθέων ή πορτοκαλιάς
Χονδροκομμένα καρύδια
Οδηγίες
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, τα μπαχαρικά και το αλάτι σε μέσα σ΄ένα μπολ.
Μέσα σ΄ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το ανακατεύουμε με τον πουρέ κολοκύθας, το βούτυρο, το κονιάκ και το γάλα.
Ζεσταίνετε ένα βουτυρωμένο ή λαδωμένο τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε ¼ φλιτζανιού χυλό και γέρνουμε το τηγάνι, για να απλωθεί σε όλη τη βάση του.
Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές με ένα κομματάκι βούτυρο (προαιρετικά), μέλι
και καρύδια. Πασπαλίζουμε με λίγη έξτρα κανέλα.
Καλή επιτυχία!
Λατρεμένες!! Ωραία που τις σέρβιρες με καρύδι! Αχ, κάτι παθαίνω όταν αντικρίζω το βουνό με τις τηγανίτες κάθε φορά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελένη μου!!
Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΣε όλους μας αρέσουν οι τηγανίτες, είναι όντως λατρεμένες!
Μα και εσύ είσαι μοναδική στην παρουσίαση, πίστεψέ με.
Φιλιά πολλά!
Πανέμορφες Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσφατα τους έκανα κι' εγώ με ώριμα αχλάδια και καρύδι και φυσικά περιμένουν την επανάληψη :-))
Πηνελόπη μου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάθε ώριμο φρούτο. Εγώ τις έχω φτιάξει με ώριμες μπανάνες και λωτούς. Εξαρτάται ποια φρούτα αρέσουν.
ΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα!
Ωραιότατεςςςς!!!!! Λατρεύω την κολοκύθα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Ελένη!
Η κολοκύθα είναι ένα υπέροχο υλικό, λατρεμένο θα έλεγα!
ΔιαγραφήΜακα΄ρι να μπορούσα να σε κεράσω, Κική μου!
Καλό σου απόγευμα!