Η κίτρινη κολοκύθα είναι το απόλυτα φθινοπωρινό κηπευτικό, έχει λίγες
θερμίδες και την κατατάσσουμε στα υγιεινά τρόφιμα, αφού είναι πλούσια σε
πολύτιμες βιταμίνες (A, C), μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο) και
άλλα θρεπτικά συστατικά, είτε αναφερόμαστε στη σάρκα της, είτε στους σπόρους
της.
Το έντονο πορτοκαλί χρώμα της οφείλεται στην υψηλή ποσότητα καροτενοειδών
που περιέχει, που βοηθούν μεταξύ άλλων στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης,
καρδιαγγειακών νοσημάτων και τον σχηματισμό καταρράκτη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για άλλους ακόμη, που δεν
χρειάζεται να αναφέρουμε αναλυτικά, καλό είναι να τη βάλουμε όσο πιο συχνά
μπορούμε στο τραπέζι μας.
Τα Υλικά
(Για μία φόρμα 28 εκ.)
(Για μία φόρμα 28 εκ.)
Για τη Βάση
250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο και λίγο ακόμα
1 ½ κ.γλ. baking powder
1 αυγό
50γραμ. ζάχαρη
¼ κ.γλ. αλάτι
150γραμ. φρέσκο βούτυρο, σε κομματάκια
3-4 κ.σ. κρύο νερό
1 φύλλο λαδόκολλας
Για τη Γέμιση
500γραμ. πουρές κολοκύθας
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
100γραμ. ζάχαρη
1 ½ κ.γλ. κανέλα
150γραμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τριμμένα
Για το Τελείωμα
1 ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο
2 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε το μπισκότο της βάσης.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη, το αλάτι και το baking powder.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, το αυγό, ολόκληρο ή ελαφρά χτυπημένο, 3-4 κ.σ.
κρύο νερό και αναμειγνύουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας.
Ζυμώνουμε, πιέζοντας με τις παλάμες μας τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί μια
απαλή και λεία ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για
μία ώρα στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Μέσα σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον πουρέ κολοκύθας, τα τριμμένα αμύγδαλα, την τριμμένη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο.
Η Τάρτα
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, κρατάμε το ⅓ της και με την υπόλοιπη ανοίγουμε με τον πλάστη ένα χονδρό φύλλο πάνω στην αλευρωμένη λαδόκολλα.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας γυρίζουμε το φύλλο της ζύμης μέσα στην ταρτιέρα, φροντίζοντας να καθίσει καλά και να καλύψει και τα πλαϊνά της. Αφαιρούμε τη ζύμη που εξέχει.
Με το υπόλοιπο ⅓ της ζύμης φτιάχνουμε κορδονάκια, τα κόβουμε με ροδάκι και τα τοποθετούμε διαγωνίως πάνω από τη γέμιση.
Τα πιέζουμε λίγο για να «καθίσουν» καλά.
Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι αυγού και με ένα πινελάκι το απλώνουμε πάνω στα κορδόνια της ζύμης. Πασπαλίζουμε τα τετράγωνα της ζύμης με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε την τάρτα στους 160° C στον αέρα για περίπου
30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνουμε για λίγο μέσα στη φόρμα και
μετά τη βγάζουμε να κρυώσει πάνω σε συρμάτινη βάση.
Καλή επιτυχία!
¨Οπου και να μπει η κολοκύθα δίνει ωραίο αποτέλεσμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τις τάρτες που μου αρέσουν.
Φιλιά :)
Καλημέρα, Marion!
ΔιαγραφήΚι εγώ τη χρησιμοποιώ πολύ την κολοκύθα. Όπου κι αν την προσθέσουμε, χαρίζει γεύση!