Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ψωμί Μπύρας – Beer Bread

Σας τελείωσε το ψωμί στο σπίτι και ξεχάσατε να αγοράσετε φρέσκο;
Εάν έχετε απλό αλεύρι και μπύρα, τότε ετοιμάστε αυτό το πανεύκολο και νόστιμο ψωμάκι που θα το ψήσετε αμέσως, χωρίς να περιμένετε να φουσκώσει, όπως τα άλλα ψωμιά με προζύμι ή μαγιά!
Σε λίγο θα έχετε ένα φρεσκοψημένο καρβελάκι με την υφή του ψωμιού με προζύμι. Φρέσκο τρώγεται ακόμα και στο πρωινό!

Είναι ιδανικό για αρχάριες, που θα εκπλαγούν από την επιτυχία του.







Τα Υλικά

400γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ. γλ. Baking powder
½ κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. σπόροι μάραθου, τριμμένοι
50γραμ. βούτυρο
330ml μπύρα

Έξτρα
⅓ φλιτζανιού αλεύρι
½ κ.γλ. σπόροι μάραθου άτριφτοι
Λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για το ταψί


Οδηγίες



Μέσα σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking, το αλάτι, τη ζάχαρη και τους τριμμένους σπόρους μάραθου.

Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτι και το αναμειγνύουμε με το αλεύρι, τρίβοντάς τα ώστε να σχηματιστούν χονδρά ψίχουλα.





Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τη μπύρα. Ανακατεύουμε γρήγορα τα υλικά και ζυμώνουμε για λίγο πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ώστε να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Σχηματίζουμε με τη ζύμη μια μικρή μπάλα.




Βουτυρώνουμε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι. Βάζουμε μέσα τη ζύμη, βρέχουμε με νερό την επιφάνειά της και πασπαλίζουμε με τους σπόρους μάραθου. Χαράσσουμε με μαχαίρι δύο παράλληλες γραμμές.


Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στου; 170 C στον αέρα για 50 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας.
Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί, το αναποδογυρίζουμε και χτυπάμε τη βάση του με την παλάμη μας. Εάν ακουστεί ένας κούφιος ήχος, τότε είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε συρμάτινη βάση.




Φρέσκο τρώγεται ακόμα και για πρωινό!



Καλή επιτυχία!

6 σχόλια:

  1. Φαίνεται υπέροχο και πολύ εύκολο Ελένη μου, γεια στα χέρια σου, θα το έχω στα υπ όψιν! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Ζουζού μου!
      Όντως είναι εύκολο αλλά χρειάζεται να το ψήσουμε καλά, ώστε να στραγγίσει.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Ελεν πολύ ωραίο κι ευκολο.
    Φαίνεται αφράτο κι ο μαραθόσπορος δίνει υπέροχη γεύση.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Μάριον!
      Ο μαραθόσπορος είναι καταπληκτικός, δίνει υπέροχο άρωμα στα ψωμιά.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Είναι από τα πιο νόστιμα ψωμάκια. Εγώ το φτιάχνω τακτικά γιατί αρέσει πολύ στον καλό μου, θα δοκιμάσω και την δική σου συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερίνα!
      Χαίρομαι που το γνωρίζετε και το εκτιμάτε. Είναι ψωμάκι γρήγορο, ομοιάζει με αυτό που γίνεται με προζύμι, δηλαδή όχι τόσο αφράτο, όπως τα ψωμιά με μαγιά.
      Πολύ θα ήθελα να μάθω και τη δική σου εκδοχή,
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή