Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ψητά Μανιτάρια Πλευρώτους με Μοτσαρέλα και Vinaigrette

Οι σαλάτες τώρα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους! Νόστιμες, χορταστικές, με ποικίλα υλικά είναι πάντα λαχταριστές.
Είναι πανεύκολες, έχουν ελκυστικά χρώματα και υψηλή διατροφική αξία.

Η σαλάτα που σας προτείνω δεν είναι μόνο χορταστική αλλά και υγιεινή, με πλούσια θρεπτικά συστατικά, ένας υπέροχος συνδυασμός φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών, με πολλά πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δοκιμάστε τη!



Τα Υλικά
(Για 4-5 άτομα)

2 πακέτα μανιτάρια πλευρώτους των 500γραμ.
Τριμμένο θαλασσινό αλάτι
2 μπαλίτσες μοτσαρέλα (200γραμ. περίπου)
1 κουταλάκι κόκκοι κόκκινου πιπεριού

Για τη Vinaigrette

⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
⅓ του φλιτζανιού ξύδι βαλσάμικο ξίδι (ή και περισσότερο)
5 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και λιωμένες στην πρέσα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι θυμάρι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.







Τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο θαλασσινό αλάτι. Τα αφήνουμε να περιμένουν δέκα περίπου λεπτά.









Κατόπιν τα ψήνουμε στο γκριλ ή πάνω σε καλά ζεσταμένη μαντεμένια πλάκα. Τα γυρίζουμε μόνο μία φορά, μόλις πάρουν χρώμα, και δεν τα παραψήνουμε,
Όταν ψηθούν τα βάζουμε μέσα σε μία πιατέλα.






Ετοιμάζουμε τη Vinaigrette

Ρίχνουμε μέσα σε ένα μικρό μπολ το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, το λιωμένο σκόρδο, τα αρωματικά και τα χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
Κόβουμε λεπτά φετάκια τη μοτσαρέλα και την τοποθετούμε πάνω από τα μανιτάρια.
Περιχύνουμε με το μείγμα λαδιού, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κόκκους κόκκινου πιπεριού και ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.



Καλή όρεξη!

25 σχόλια:

  1. υπεροχη!λατρεμενα τα πλευρώτους,μόνη ένστση η μοτσαρέλα,που δε μου αρέσει....θα βάλω ταλαγάνι από την πατρίδα :) καλημέρα helen!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Cook, υπάρχει και ελληνική μοτσαρέλα αλλά τη βρίσκεις σε ειδικά μαγαζιά!
      Πάντως δεν έχω καμία αντίρρηση για το ταλαγάνι!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  2. Ένα υπέροχο πιάτο ,που προσωπικά το προτιμώ για το μεσημεριανό μου γεύμα,ειδικά τώρα το καλοκαίρι!
    Λατρεύω τα πλευρώτους,που θυμίζουν έντονα τη γεύση του κρέατος,ειδικά όταν ψήνονται στα κάρβουνα!Μ ε την καταπληκτική vinegrette που μας τα προτείνεις,τα άφθονα μυρωδικά στοιχεία και την ουδετερότητα της γεύσης της μοτσαρέλας,είναι ένα πιάτο που μάλλον δεν θα ήθελα να μοιραστώ με άλλους σαν σαλάτα...ο καθένας το δικό του!
    Στις ωραίες γεύσεις γίνομαι άπληστη...κακό δεν είναι?
    Καλή σου μέρα γλυκιά Ελένη!!!Στέλνω πολλά καλοκαιρινά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή μου, όπως πάντα, με γεμίζεις επαίνους! Σε ευχαριστώωωωωω!
      Να είσαι καλά, καλή μου, και να απολαμβάνεις απλές αλλά υπέροχες γεύσεις!
      Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!

      Διαγραφή
  3. Ελένη μου κι εγώ το καλοκαίρι πεθαίνω για σαλάτες και η δική σου είναι υπέροχη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Λίλα μου!
      Κι εμείς λατρεύουμε τις σαλάτες, τις τρώμε κάθε μέρα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Καταρχήν είναι υπέροχη εμφανισιακά η σαλάτα σου!
    Από εκεί και πέρα είναι πληρέστατη, νόστιμη και χορταστική!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ απλή και πολύ νόστιμη, θα πρόσθετα!
      Φιλάκια πολλά, Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  5. Και μόνο που έχει μανιτάρια και μοτσαρέλα, την λάτρεψα την σαλάτα σου!
    Φιλιά Ελενάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς τη λατρεύουμε, Έλενά μου!
      Καλό σου βράδυ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Τι όμορφο και νόστιμο μαξιλάρι βρήκε να ακουμπήσει η μοτσαρέλα!;!
    Εξαιρετική η καλοκαιρινή σου πρόταση Ελένη μου!

    Φιλιά πολλά πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ζαμπία μου!
      Το καλοκαίρι με τα πολλά ψητά που κάνουμε, είναι πολύ εύκολο να τη φτιάξουμε και να την ευχαριστηθούμε. Και μία παγωμένη μπιρίτσα ταιριάζει υπέροχα!

      Να είσαι καλά, καλή μου φίλη!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  7. Πραγματικά πολύ καλή η σαλάτα σου Ελένη. Και ο συνδυασμός των υλικών της σως πρέπει να ταιριάζει τέλεια με τα μανιτάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σως αυτή Βαγγελιώ μου ταιριάζει πολύ και με τις πράσινες σαλάτες!
      Προτείνω να τη δοκιμάσεις.
      Καλό σου βράδυ!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Λατρεμένη νοστιμιά! Πολύ ωραία γεύση και ελαφριά!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαίνονται καταπληκτικά,δεν έχω δοκιμασει να ψήσω πλευρωτους πιο πολύ χρησιμοποιω τα άλλα μανιτάρια τα ασπρα,δεν ξερω και πως τα λενε ,εκείνα γίνονται πολυ ωραία ψητά ,θα δοκιμάσω και αυτά,καλό βράδυ καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πλευρώτους, Νέλη μου, είναι ιδανικά για ψητά!
      Δοκίμασέ τα την επόμένη φορά που θα χρησιμοποιήσεις μανιτάρια και πες μου!
      Καλό σου βράδυ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Τώρα το καλοκαιράκι, οι σαλάτες είναι ιδανικές για κυρίως γεύμα! Και η δική σου είναι γεμάτη νοστιμιά και θρεπτικά συστατικά! Και πολύ ευπαρουσίαστη! Εύγε, Ελενάκι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Ελενάκι μου τι μου κάνεις κοριτσάκι?Απίστευτη light και πεντανόστιμη όπως φαίνεται η συνταγή σου με τα μανιτάρια πλευρώτους και την μοτσαρέλα ιδανική για το καλοκαίρι!!και όντως έχει δίκιο κ΄'αποιος σε σχόλιο που λέει οτι αυτη τη σαλάτα δεν είναι να την μοιραστείς!!για κύριο πιάτο θα την έλεγα!!μπράβο σου κοριτσάκι!!άπειρα φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Kate, είμαι καλά και ήρθα στην Ελλάδα!
      Η σαλατούλα γίνεται νοστιμότατη και αρέσει σε όλους.
      Κι εγώ την τρώω σαν κύριο πιάτο και ...δεν τη μοιράζομαι!
      Φιλλάκια πολλά πολλά!

      Διαγραφή