Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ζεματιστή Τυρόπιτα ή Προβιόρα

Μια πανεύκολη, παραδοσιακή πίτα από τη Λοκρίδα, κάτι μεταξύ Λαδόψωμου (εδώ) και Κουρκουτόπιτας (εδώ) αλλά χωρίς μαγιά ή σόδα, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι: αλεύρι, ελαιόλαδο και φέτα.
Η διαφορά της από τις άλλες αλευρόπιτες είναι ότι το αλεύρι ζεματίζεται με βραστό νερό, αλλάζει υφή και γεύση και γίνεται μια αφράτη ζύμη, σαν αυτή της πίτσας.

Συνηθίζεται πολύ στις κωμοπόλεις της Λοκρίδας, Μαλεσσίνα και Μαρτίνο, και στα Αρβανίτικα ονομάζεται Προβιόρα.
Είναι πολύ νόστιμη και υγιεινή και ιδανική για πρωινό.  Ζεματιστή τυρόπιτα http://greekcook.gr/images/recipes/h.jpg 3.2 90 5



Τα Υλικά

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml /1 φλιτζάνι βραστό νερό
1 ½ φλιτζάνια φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι, αν το τυρί δεν είναι αλμυρό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες





Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε το καυτό νερό. Ανακατεύουμε ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου το αλεύρι απορροφήσει το νερό.






Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο, συνεχίζοντας να ζυμώνουμε με τα χέρια, για δύο λεπτά, έως ότου η ζύμη μας γίνει ελαστική.








Απλώνουμε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Την ξαναζυμώνουμε, όπως όλες τις ζύμες, ή την τυλίγουμε σε ρολό, την πιέζουμε να καθίσει και την ξαναζυμώνουμε για ένα λεπτό. 





Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μία περίπου ώρα.




Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, περίπου με τον ίδιο
τρόπο που απλώνουμε τη ζύμη για πίτσα. Πιέζουμε με τις παλάμες μας για να πλατύνει. Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, βυθίζοντας τα δάχτυλά μας στην επιφάνειά της.

Αν θέλουμε, την χαράσσουμε σε κομμάτια.




Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.
Όταν ψηθεί, την κόβουμε ζεστή και γίνεται ανάρπαστη!


(Όχι πως δεν τη φάγαμε, όταν κρύωσε!)
Καλή επιτυχία!

Δείτε εδώ την κα Αθηνά από την Αταλάντη να φτιάχνει μία Ζεματιστή!
Μια και μιλάμε για μια Αρβανίτικη πίτα διαβάστε εδώ κι εδώ για να μάθετε, όσοι δεν γνωρίζετε, ότι άλλο Αρβανίτες και άλλο Αλβανοί! Η γνώση είναι δύναμη!

Η πιτούλα της φίλης μου Αγγέλικας που έχει κι αυτή ρίζες από τη λοκρίδα! Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη φωτογραφία!


26 σχόλια:

  1. Τόσο εύκολη και φαίνεται τόσο νόστιμη!
    Νομίζω ότι θα την έτρωγα καυτή και ας πονάω, δύσκολα θα περίμενα να κρυώσει :)
    Την καλημέρα μου Ελένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως πολύ εύκολη είναι, σαν ένα τυρόψωμο.
      Και ζεστή είναι ακαταμάχητη, λεπτή και τραγανή, απίθανη!
      Καλό σου βράδυ, Ερμιόνη μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Βυθίζουμε τα δόντια μας στην Προβιόρα και ηχούν επιφωνήματα ευχαρίστησης!

    Καλημέρα Ελένη μου! :)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ δικαιολογημένα θα ήταν, Ζαμπία μου, τα επιφωνήματα! Εξαφανίζεται σε χρόνο μηδέν!
      Τ'οσο απλή αλλά τόσο νόστιμη, γεμάτη τυράκι!

      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα! Γίνε μέλος στο blog μου irenesolo.blogspot.gr please! Είμαι ήδη μέλος στο δικό σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες, Ειρήνη!
      Ευχαριστώ για την επίσκεψη, θα περάσω κι από εσένα.
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Ελένη αυτή δεν τη ήξερα, παρόμοια στο χωριό τη λένε προζυμόπιτα.
    Καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ζανθή!
      Αυτή, όπως είδες, δεν έχει προζύμι ούτε σόδα. Γίνεται μόνο με ζυμάρι αλλά ζεματιστό.
      Είναι παραδοσιακή τοποική και έχει καθαρά Αρβανίτικη προέλευση.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Αυτές οι γρήγορες πίτες πολύ μου αρέσουν! Είναι ό,τι πρέπει για τις ξαφνικές λιγούρες. Αυτό με το ζεμάτισμα δεν το ήξερα αλλά θα το δοκιμάσω! Είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα με ικανοποιήσει απόλυτα...
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή μάλλον, Αναστασία μου, είναι τυρόψωμο αλλά την λένε πίτα, γιατί απλώνεται σε ταψί.Ετοιμάζεις το ζυμάρι, το αφήνεις να κρυώσει και την ψήνεις όποτε θέλεις.
      Γίνεται πολύ τραγανή αλλά πρέπει να είναι λεπτή.
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Ελενάκι μου εγώ φτιάχνω εδώ και χρόνια ζεματιστά τυροπιτάκια και μας αρέσουν πολύ, είμαι σίγουρη ότι το ίδιο θα μας αρέσει και η ζεματιστή πίτα σου.
    Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας αυτήν την ενδιαφέρουσα συνταγή!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά έκανες και μου είπες για τα τυροπιτάκια τα ζεματιστά, Έλενά μου.
      Θα ψάξω στο blog σου να τα βρω και να τα δοκιμάσω.
      Κι εγώ ευχαριστώ πολύ!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  7. Άκρως ενδιαφέρουσα η τεχνική της ζύμης, Ελένη μου.
    Και μου δίνει αρκετή "τροφή' για σκέψη και ψάξιμο σε άλλους πιθανούς συνδυασμούς υλικών...
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου κι εσύ με έβαλες σε σκέψεις! Λες να γίνεται και γεμιστή με κάτι άλλο;
      Παραδοσιακά ψήνεται μόνο με λάδι και τυρί.
      Περιμένω τους πειραματισμούς σου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Ζεστή, ζεστή!!! Εγώ την θέλω ζεστή!!
    Ταπεινή μεν, καταπληκτική δε!

    Καλό βράδυ Ελενίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζεστή είναι καταπληκτική, Χρυσαυγή μου! Νόστιμη και τραγανή!
      Σ' ευχαριστώ και για το υποκοριστικό που με συγκίνησε!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  9. Μου'βγαλες τα μάτια, μου'σπασες και τη μύτη, τι κατάλαβες τώρα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ντε; Είπα να σου στείλω αλλά η απόσταση είναι αρκετή!
      Δοκίμασέ τη, Μάρθα μου, είναι πανεύκολη!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Κάθε φορά που διαβάζω μια ανάρτησή σου εντυπωσιάζομαι! Έχει εκτός από την συνταγή και ένα σωρό άλλα που με ενδιαφέρουν!
    Πολύ πρωτότυπη για μένα συνταγή! Ελένη μου δεν την ήξερα! Θα την δοκιμάσω το συντομότερο! Δείχνει λαχταριστή
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Αγγελική μου!
      Μου αρέσει να συμπεριλαμβάνω στην ανάρτηση και άλλες πληροφορίες ή να επισυνάπτω παραπομπές.
      Αυτό βέβαια δεν γίνεται σε κάθε ανάρτηση.
      Η συνταγή είναι παραδοσιακή τοπική, απλή αλλά νόστιμη.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  11. Τώρα τη βλέπω αυτή την ανάρτηση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!
    Πόσο εύκολη και γρήγορη και σίγουρα πεντανόστιμη!!!!!
    Ζυμάρι και φέτα..τι τέλειος συνδυασμός!!!!
    Ευχαριστώ και για τις πληροφορίες περί Προβιόρας και Αρβανιτών...Στέλνω την ανάρτηση στο πατέρα μου και στη θεία μου!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου, πολλές φορές κι εγώ δεν προλαβαίνω τις αναρτήσεις όλων των φιλικών blogs λόγω χρόνου!
      Αυτή την ανάρτηση ήθελα να την κάνω από καιρό και χαίρομαι που σου άρεσε.
      Χαιρετισμούς στον πατέρα σου και τη θεία σου!
      Φιλάκια πολλά σ' εσένα!

      Διαγραφή
  12. Η Ζεματιστή γινεται αποκλειστικά στα χωριά Προσκυνά ,Τραγάνα και Κυπαρίσι ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ,κι από αυτά τα χωριά το έμαθαν οι διπλανές κοινότητες να το κάνουν ...μιας και ο πιο παλιός οικισμός της περιοχής είναι το Προσκυνά και το Κυπαρίσσι και απ αυτά τα δύο δημιουργήθηκε στην συνέχεια η Τραγάνα. Προσφέρονταν συνήθως στο χωράφι στα μικρά διαλείμματα που γίνονταν και μιας και εργατικό προσωπικό ήταν κυρίως από Μαλεσσίνα και Μαρτίνο που ήταν πολυπληθέστερα διαδόθηκε και σ΄αυτά τα χωριά.. η ζεματιστή όσο πιο λεπτη είναι και περισσότερο λάδι έχει τόσο νοστιμότερη είναι ...η δε ονομασία Προβιόρα είναι άγνωστη στους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής του δήμου Λοκρών.Αυτά για την πραγματική ιστορία της πίτας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ, Αργύρη, για τις πληροφορίες τις σχετικές με αυτή την απλή αλλά νόστιμη πιτούλα. Ομολογώ ότι δεν τις γνώριζα.
      Πάντως η ονομασία της παραπέμπει σε Αρβαντικη διάλεκτο.
      Και πάλι σ ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  13. Υπαρχει κι αλλη παραλαγη με το ελαιολαδο ζεματιστο και το νερο σε θερμοκρασια δωματιου. Γινεται και χωρις τυρι η αλλη γεμιση. Το ονομαζουμε οι αρβανιτες πλατετσι. Κοινως λαδοπιτα και ειναι τοπικη λιχουδια της Κουλουρης.Κοινως Σαλαμινας με την υπεροχη τοπικη φορεσια (κουλουριωτικο μαλαμα) και τους ανοιχτοκαρδους γελαστους ανθρωπους. Με πολλα φιλια και αγαπη . Μαριω . Ελατε να σας φιλεψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ, Μαρία, για τις πληροφορίες και την πρόσκληση!
      Το εκτιμώ ππαρα πολύ.
      Να είσαι καλά και να τα λέμε!

      Διαγραφή