Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Αμυγδαλόπιτα – Almond Pie

τα αμύγδαλα είναι οι αγαπημένοι μου ξηροί καρποί! 
Τα λατρεύω για τη λεπτή τους γεύση αλλά τα έχω συνειρμικά δέσει με ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας: ο αμυγδαλένιος μπακλαβάς της Πρωτοχρονιάς, τα αμυγδαλωτά που έφτιαχνε η μητέρα μου για την ονομαστική εορτή του πατέρα μου και ο παραδοσιακός ρυζοχαλβάς, της περιοχής μου, πασπαλισμένος πάντα με αρκετό ασπρισμένο αμύγδαλο που ανακοίνωνε πάντα χαρούμενα γεγονότα, γεννήσεις ή αρραβώνες! Γλυκά που εμείς τα παιδιά περιμέναμε και τα τιμούσαμε πολύ!
Τα αμύγδαλα πάντα ήταν ασπρισμένα, “για το καλό”, για ευτυχία και τύχη, ποτέ με τη φλοίδα! Αναμεμειγμένα πότε με τα αρώματα της κανέλας και πότε με του ανθόνερου, γίνονταν ένα μαγικό υλικό που μας έκανε ανυπόμονους για να γευτούμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το λαχταριστό αποτέλεσμα!

Με ασπρισμένα αμύγδαλα σας έφτιαξα κι εγώ αυτό το υπέροχο σιροπιαστό γλυκό, με τη γεμάτη υφή και την εορταστική εμφάνιση.
Είναι κέρασμα για την ονομαστική μου εορτή!





Τα Υλικά
(Ταψί 24Χ30cm)

200γραμ. αμύγδαλα, ασπρισμένα και τριμμένα
60γραμ. ψιλό σιμιγδάλι
150γραμ. φρυγανιά τριμμένη
6 αυγά
100γραμ. φρέσκο βούτυρο, λιωμένο
150γραμ. ζάχαρη, καστανή ή λευκή
1 φακελάκι βανίλια (από τα βιολογικά)
1 σφηνάκι λικέρ Amaretto ή κουαντρό
2 κουταλάκια baking powder
1 τσιμπιά αλάτι

Για το Σιρόπι
350γραμ. ζάχαρη
600 mL νερό
Ο χυμός ½ λεμονιού
1 φακελάκι βανίλια

Οδηγίες





Βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Το γυρίζουμε ανάποδα και το χτυπάμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας για να αφαιρέσουμε το περίσσευμα.












Μέσα σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, το αμύγδαλο, τη βανίλια, το αλάτι και το baking powder.











Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά, έως ότου γίνουν αφράτα.
Εν συνεχεία, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το λικέρ και τη βανίλια, συνεχίζοντας για πολύ λίγο το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.









Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα της φρυγανιάς, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα με απαλές κινήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο.









Αδειάζουμε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψάκι, ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 40 περίπου λεπτά.












Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.










Για το σιρόπι, βράζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μερικές βράσεις. Δεν το αφήνουμε να συμπυκνωθεί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τη χλιαρή αμυγδαλόπιτα με το ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε με τριμμένο και ελαφρά ψημένο αμύγδαλο.







Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία! 

13 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελένη!! Χρόνια πολλά κι από δω! Να είσαι καλά και του χρόνου με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά Ελένη μου με υγεία,πάντα χαρούμενη και γλυκαμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, Κατερίνα μου!

      Διαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα! Υπέροχο κέρασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ευχηθώ κι' από εδώ Χρόνια Πολλά Ελένη μου.
    Υγεία και Δύναμη σε όλα και πάνω απ' όλα.

    Τέλειο κεκάκι. Σιροπιαστό και με λατρεμένο αμύγδαλο (τουλάχιστον για μένα) το καλύτερο κέρασμα για πρωϊνο και απογευματινό ρόφημα.

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υγεία, η καλύτερη ευχή, Πηνελόπη μου!
      Αυτή η αμυγδαλόπιτα είναι . . . παντός καιρού, με ή χωρίς καφεδάκι!
      Γίνεται αμέσως εθιστική!
      Εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  5. χρονια πολλα με υγεια και νοστιμια!!!!!
    δεχομαι το κερασμα με μεγαλη χαρα καθως και μενα τα αμυγδαλα ειναι οι αγαπημενοι μου ξηροι καρποι!!!
    φιλια και καλο σ/κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφες ευχές! Να είσαι καλά, πολλά πολλά ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Σε ταψί παραλληλόγραμμο 24Χ30 εκ. καλά βουτυρωμένο.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή