Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Καλοκαίρι στην Αραβική Χερσόνησο

Η μεγάλη Ασιατική χερσόνησος της Αραβίας ή Αραβική Χερσόνησος είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο οροπέδιο. Περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αμμώδεις ερημικές περιοχές του Κόσμου, όπως το «al Khali» (Empty Quarter) ή Μεγάλη Αραβική έρημος,νότια που είναι μια άλλη Σαχάρα, και το Nafud στα βόρεια.
Η Αραβία δεν έχει καμία λίμνη ή μόνιμο ποταμό, μόνο wadis (ρέματα), τα οποία είναι ξερά και αποκτούν λίγο νερό κατά τη σύντομη περίοδο των βροχών. Οι δρόμοι όμως του νερού παραμένουν χαραγμένοι στην επιφάνεια της γης και προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα, αν τους δεις από ψηλά.
Το κλίμα είναι εξαιρετικά ζεστό και ξηρό, εκτός από τις παραλιακές περιοχές που επηρεάζεται κάπως από τη θάλασσα. Έτσι το καλοκαίρι στην Αραβική Χερσόνησο είναι πολύ ζεστό, ιδιαίτερα τον Αύγουστο, διότι η θερμοκρασία καθημερινά ξεπερνά τους 45° C και πολλές φορές φτάνει και τους 55º!
Οι άνθρωποι στις πόλεις, αν και είναι καταπράσινες, ζουν και εργάζονται μέσα σε κλιματιζόμενους χώρους: σπίτια, αυτοκίνητα, καταστήματα, εστιατόρια. Αρκετοί άνθρωποι βέβαια εργάζονται έξω σε δύσκολες συνθήκες!

Στη χερσόνησο υπάρχουν και αρκετές ορεινές περιοχές, όπως η περιοχή του Asir στη Σαουδική Αραβία με υψόμετρο 2200 μέτρα, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη. Στην περιοχή αυτή υπάρχει το Εθνικό Πάρκο του Asir, ένα από τα μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα του Κόσμου με μεγάλη οικολογική σημασία και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το Πάρκο καλύπτει πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα και εκεί βρίσκεται το υψηλότερο βουνό της χώρας, το Jebel Sawdah, με υψόμετρο περίπου 3000 μέτρα.
Από τις κορυφές και τις πλαγιές του η θέα των φαραγγιών και των κοιλάδων είναι καταπληκτική.



Η περιοχή είναι αρκετά εύφορη με νερά και καλλιέργειες.
Πρωτεύουσα της επαρχίας του Asir είναι η μικρή πόλη Abha (Αραβικά: أبها), ένα όμορφο, φυσικό μέρος με ήπιο και δροσερό κλίμα, δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους ντόπιους. Αξιοθέατο της Abha είναι τα σπίτια της που είναι κατασκευασμένα από πέτρα και λάσπη. Μερικά από αυτά είναι 300σίων ετών και άνω και εξακολουθούν να κατοικούνται ακόμα.
Τα θεμέλιά τους είναι πέτρινα. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει στον επισκέπτη η εξωτερική κατασκευή τους: οι τοίχοι συγκλίνουν προς την κορυφή και δίνουν την εντύπωση πυραμίδας και πλάκες που είναι τοποθετημένες κάθετα, δημιουργούν βαθμίδες και λειτουργούν ως οδηγοί βροχής.


Ένα άλλο επίσης μοναδικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το χωριό Habalah, «το κρεμασμένο χωριό», χτισμένο πριν 350 χρόνια από πέτρα μέσα σε μια χαράδρα βάθους 300μ για την προστασία των κατοίκων από τους Οθωμανούς.


Ονομάστηκε έτσι, γιατί ήταν προσβάσιμο μόνο με ανεμόσκαλες. Λένε ότι και τα άλογα ανεβοκατέβαζαν με αυτόν τον τρόπο!
Σήμερα ένα σύγχρονο τελεφερίκ μεταφέρει τους επισκέπτες στο χωριό που είναι ένα οργανωμένο τουριστικό αξιοθέατο.
Η θέα της χαράδρας στην κάθοδο και την άνοδο προκαλεί δέος αλλά είναι ταυτόχρονα μαγευτική.


Στους ανατολικούς πρόποδες των βουνών Asir, στην τοποθεσία Bir Hima, υπάρχουν λαξευμένα στο βράχο έργα προ-ισλαμικής τέχνης της Αραβίας που χρονολογούνται γύρω στο 5500 π.Χ. Δυστυχώς δεν ήταν εύκολο να επισκεφθούμε την περιοχή. Όσοι θέλετε μπορείτε να διαβάστε και να δείτε περισσότερα για την περιοχή πατώντας εδώ.


Στην Αραβική χερσόνησο υπάρχουν και μέρη όμορφα και δροσερά, μέσα στην έρημο, τα οποία δημιούργησε ο άνθρωπος, επεμβαίνοντας στη Φύση. Χάραξε δρόμους, μετέτρεψε ψαροχώρια σε τουριστικά θέρετρα, έσκαψε λιμάνια, δημιούργησε νησιά.
Ένα από αυτά τα μέρη βρίσκεται βόρεια της παραλιακής πόλης της Σαουδικής Αραβίας Τζέντα και ονομάζεται Durrat Al Arus, που σημαίνει «δώρο της νύφης», δηλαδή κάτι πολύτιμο και ξεχωριστό. Οι ντόπιοι το λένε «ένα χωριό μέσα σε μια πόλη» κι έτσι είναι πραγματικά.
Το Durrat είναι ένα καταπράσινο μέρος, δίπλα στην έρημο. Είναι χωρισμένο σε πολλές κατοικημένες περιοχές, με πολυτελή ξενοδοχεία, βίλες και διαμερίσματα, ιδιωτικές παραλίες, πισίνες κλπ.

Το περισσότερο δημοφιλές μέρος είναι το τεχνητό λιμάνι του, μια μαρίνα που θυμίζει πολύ Ελληνικό κοσμοπολίτικο νησί. Από εκεί με καραβάκι ανοίγεσαι στη θάλασσα και κάνεις οργανωμένη κατάδυση, φυσικά μόνο οι άνδρες! Οι γυναίκες πηγαίνουν μόνο στις πισίνες και σε διαφορετικές ώρες από τους άνδρες!


Από το απόγευμα και μετά το μέρος γίνεται πολυσύχναστο, τα μαγαζιά ανοίγουν και σερβίρουν ντόπια και Αμερικάνικα φαγητά.

Τέτοια μέρη σαν το Durrat έχουν δημιουργηθεί σε πολλά άλλα κρατίδια της Αραβικής Χερσονήσου, όπως στο Dubai και στο Oman (κάτω).

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ξενάγηση! Την καλημέρα μας από τη Σάμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα κι από μένα και πολλά φιλιά στη Σάμο. Πριν από λίγο μίλαγα με την αδελφή μου που έχει έρθει εκεί για διακοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέσα από την δική σου ματιά Ελένη μου, είδαμε μέρη που ίσως δύσκολα θα επιλέγαμε για τουριστικό ταξίδι (και μιλάω για μας, μιας και με μικρό παιδί εύκολα δεν το παίρνεις απόφαση κάτι τέτοιο).
    Να σαι καλά και πάντα όμορφα ταξίδια και εμπειρίες εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να είσαι κι εσύ καλά, Πηνελόπη μου, και να απολαύσεις πολλά ονειρεμένα ταξίδια. Στη Σαουδ. Αραβία δεν έρχεται κανένας για τουρισμό, μόνο για εργασία και προσκύνημα στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεντίνα. Αν δε μένεις στη χώρα, είναι δύσκολο να τα δεις αυτά. Κι εγώ θέλω να τα θυμάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή