Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

Χαλβάς με Νισεστέ

Τι είναι ο νισεστές;
Από το On Line Λεξικό του Κόμβου διαβάζουμε ότι είναι « αμυλάλευρο που το χρησιμοποιούν στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική για να πήζουν σάλτσες, κρέμες κτλ. ή στη βιομηχανία για να κατασκευάζουν κόλλες».
Σε άλλα Λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη νισεστές είναι Περσικής προέλευσης και σημαίνει πολύ λεπτό αλεύρι από την καρδιά του σπόρου του καλαμποκιού.
Από καιρό ήθελα να δημοσιεύσω αυτή την απλή, εύκολη και παραδοσιακή συνταγή για έναν νηστίσιμο χαλβά με νισεστέ. Μπορεί να μην αρέσει σε όλους η γεύση του, γιατί δεν συνηθίζεται παντού. Αν, όμως, μας αρέσουν οι κρέμες, πρέπει να δοκιμάσουμε αυτό το νόστιμο και ελαφρύ γλυκάκι με τα πολύ απλά υλικά. Ας δούμε τι χρειαζόμαστε.





Τ α  Υ λ ι κ ά

4 κουταλιές (σούπας) ελαιόλαδο ή 3 φυτίνη
1 ποτήρι του νερού νισεστές
1 ποτήρι καστανή ζάχαρη (αν θέλετε βάζετε επιπλέον ½ φλιτζάνι )
2 ½ ποτήρια κρύο νερό
½ φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
½ αποξηραμένα κεράσια
2 κουταλιές ανθόνερο
8 κερασάκια μαρασκίνο
Κανέλλα για το τελείωμα (προαιρετικά)

Ο δ η γ ί ε ς






Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νισεστέ, τη ζάχαρη, το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.











Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι ή το βούτυρο και, όταν κάψει, προσθέτουμε το μείγμα του νισεστέ και της ζάχαρης, τα αμύγδαλα και τα κεράσια.












Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα, για να μην μας κολλήσει η κρέμα.
Όταν αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε γρήγορα να απορροφηθεί.












Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει εντελώς και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε το γλυκό σε μια φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει.







Όταν κρυώσει εντελώς, το ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με κερασάκια μαρασκίνο και κανέλλα.

TIP
Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα προσθέσουμε στο τέλος.

4 σχόλια:

  1. Πρωτότυπος!
    Κι επειδή μου αρέσει ο χαλβάς γενικώς, δεν θα αρνηθώ το κέρασμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ευχαρίστως, Μπέτυ, να σε κεράσω συνοδευτικά και καφεδάκι που του ταιριάζει πολύ!
    Ο χαλβάς αυτός έχει μια ιδιαίτερη γεύση λόγω του νισεστέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νοστιμότατος!!! Την ειχα δει στα αγγλικά την συνταγή και προσπαθούσα να κανω μεταφραση. Τωρα ομως δεν την χρειάζομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις τόν έφτιαξα.Νοστιμότατος! Έβαλα ένα ποτήρι και δύο δάχτυλα τού ποτηριού ζάχαρη καί ήρθε μιά χαρά.Δέν είχα αμύγδαλα,ούτε κεράσια,αλλά έβαλα ξύσμα πορτοκάλι.Εξαιρετικός καί μεταξένιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή