Ένα αγαπημένο Κυριακάτικο φαγητό, πεντανόστιμο.
Αρέσει σε όλους, γιατί το συνοδεύουμε με ό τι επιθυμεί ο καθένας τους: ροδοκόκκινες τηγανητές πατάτες ή νόστιμες φούρνου ή αφράτο πουρέ, ρύζι σπυρωτό λευκό ή εξωτικό, διάφορα ζυμαρικά που δένουν όμορφα με τη σάλτσα του, ακόμα και σοταρισμένα λαχανικά, σαν μια πιο gourmet εκδοχή!
Όπως και να το παρουσιάσουμε στο τραπέζι, δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο.
Τ α Υ λ ι κ ά
1 κιλό μοσχάρι, σπάλα ή ποντίκι, κομμένο σε μερίδες ή κύβους
2 μέτρια κρεμμύδια χονδροκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί ντοματάκια πολτοποιημένα ή ½ κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χωρίς τους σπόρους
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ή ροζέ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε λάδι, κομμένες λεπτές λωρίδες
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
½ κουταλάκι πάπρικα
2 φυλλαράκια δάφνης
1 μικρό κλαδάκι θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά
1 κομμάτι κανέλας
3-4 γαρύφαλλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε το μοσχάρι και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο το κρέας από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύουμε, ώσπου να μαραθούν.
Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, την πάπρικα, αλατοπίπερο και τα μυρωδικά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπάσει το μοσχάρι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει σκεπασμένο για 1 ½ - 2 ώρες, μέχρις ότου μαλακώσει πολύ το κρέας και δέσει η σαλτσούλα του.
(Εάν χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητος, το κρέας θα βράσει σε λιγότερο χρόνο αλλά πρέπει να προσέξετε την ποσότητα νερού που θα προσθέσετε).
Όσο βράζει, το ελέγχουμε τακτικά για να μην στεγνώσει.
Λίγο πριν είναι έτοιμο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το αφήνουμε για λίγο στη φωτιά και το κατεβάζουμε.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Αρέσει σε όλους, γιατί το συνοδεύουμε με ό τι επιθυμεί ο καθένας τους: ροδοκόκκινες τηγανητές πατάτες ή νόστιμες φούρνου ή αφράτο πουρέ, ρύζι σπυρωτό λευκό ή εξωτικό, διάφορα ζυμαρικά που δένουν όμορφα με τη σάλτσα του, ακόμα και σοταρισμένα λαχανικά, σαν μια πιο gourmet εκδοχή!
Όπως και να το παρουσιάσουμε στο τραπέζι, δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο.
Τ α Υ λ ι κ ά
1 κιλό μοσχάρι, σπάλα ή ποντίκι, κομμένο σε μερίδες ή κύβους
2 μέτρια κρεμμύδια χονδροκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί ντοματάκια πολτοποιημένα ή ½ κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χωρίς τους σπόρους
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ή ροζέ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε λάδι, κομμένες λεπτές λωρίδες
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
½ κουταλάκι πάπρικα
2 φυλλαράκια δάφνης
1 μικρό κλαδάκι θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά
1 κομμάτι κανέλας
3-4 γαρύφαλλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
Ο δ η γ ί ε ς
Πλένουμε το μοσχάρι και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο το κρέας από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύουμε, ώσπου να μαραθούν.
Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, την πάπρικα, αλατοπίπερο και τα μυρωδικά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπάσει το μοσχάρι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει σκεπασμένο για 1 ½ - 2 ώρες, μέχρις ότου μαλακώσει πολύ το κρέας και δέσει η σαλτσούλα του.
(Εάν χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητος, το κρέας θα βράσει σε λιγότερο χρόνο αλλά πρέπει να προσέξετε την ποσότητα νερού που θα προσθέσετε).
Όσο βράζει, το ελέγχουμε τακτικά για να μην στεγνώσει.
Λίγο πριν είναι έτοιμο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το αφήνουμε για λίγο στη φωτιά και το κατεβάζουμε.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Το απόλυτο Κυριακάτικο Ελληνικό φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά για αύριο!!
Συμφωνώ μαζί σου, Ξανθή μου, είναι Κυριακάτικο και εορταστικό. Χρόνια πολλά και σ' εσένα με υγεία. Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφή