Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ψάρι στο Φούρνο Πλακί

Ψαράκι στο φούρνο για αύριο, όπως το καλεί η ημέρα και μάλιστα πλακί, παραδοσιακό, μόνο με λίγες αλλαγές, για να γίνει πιο ελαφρύ.
Αγαπημένο οικογενειακό φαγητό, νόστιμο και υγιεινό. Αν προσθέσουμε και πολύχρωμες πιπεριές, τότε η γεύση του γίνεται καταπληκτική και μοσχοβολάει όλο το σπίτι! Πιστέψτε με!


Τ α  Υ λ ι κ ά


4 μεγάλα μπαρμπούνια ή ένα λυθρίνι περίπου 1 κιλό, ολόκληρο ή κομμένο φέτες
6 μέτριες πατάτες
4-5 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
6 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
½ φλιτζάνι ντοματοχυμός
2 ώριμες φρέσκιες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες φετάκια
2 χρωματιστές πιπεριές κομμένες λωρίδες (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι λάδι
Ο χυμός ενός λεμονιού
½ ματσάκι μαϊντανός ή κόλιανδρο χονδροκομμένο

Ο δ η γ ί ε ς

Καθαρίζουμε καλά τα φρέσκα ψάρια, τα πλένουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε στην κοιλιά τους αλάτι, φύλλα μαϊντανού και από μια σκελίδα σκόρδο.
Τα βρέχουμε με το χυμό του λεμονιού και τα βάζουμε στην άκρη μέσα σε μια πιατέλα. Αν το ψάρι μας είναι μεγάλο, τότε το σχίζουμε κατά μήκος της ράχης του για να αλατιστεί ευκολότερα.
(Αν είναι κατεψυγμένο, πρέπει πρώτα να το ξεπαγώσουμε).
Κατόπιν κόβουμε τα κρεμμύδια και 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες και τα ρίχνουμε σε λίγο ζεστό νερό να ζεματιστούν. Τα στραγγίζουμε καλά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε ροδέλες και τις απλώνουμε στη βάση ενός ταψιού ή πυρέξ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Πάνω τους τοποθετούμε τα ψάρια
και τα σκεπάζουμε με τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τις ντομάτες, προσθέτοντας 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, το λάδι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν μας αρέσουν οι πιπεριές τις προσθέτουμε κι αυτές κομμένες μέτριες λωρίδες.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 30'-40΄ περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού, σε μέτριο προς δυνατό φούρνο.
Μετά το ξεσκεπάζουμε και τελειώνουμε το ψήσιμο, όταν τα ψάρια έχουν ροδίσει καλά και το φαγητό έχει μείνει μόνο με το λάδι του.
Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, όπως μας αρέσει.
Καλή όρεξη!

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά για αύριο!!
    Αυτό το φαγητό είναι παρεξηγημένο από τους δικούς μου μόνο με κανένα φιλέτο ίσως το φάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Ξανθή μου, χρόνια πολλά και σ' εσένα, αύριο γιορτάζει το χωριό μου και έχει παζάρι! Μακάρι να ήμουν κοντά να σου έκανα το τραπέζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή