Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ας γνωρίσουμε το Sumac

Ελάτε μαζί μου να κάνουμε ένα ακόμα ταξίδι στον κόσμο των μπαχαρικών. Ζώντας σε χώρες της Ανατολής είχα την τύχη να κάνω πολύ ευχάριστα και ενδιαφέροντα «ταξίδια» γεύσεων και αρωμάτων και γνώρισα μπαχαρικά που γοητεύουν και δεν υπάρχουν ή δεν τα συνηθίζουμε στην Ελλάδα. Σε παλιότερη ανάρτηση σας είχα γνωρίσει το Ζάαταρ και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα γεμιστό ψωμί. Σήμερα θα σας γνωρίσω το Sumac (σούμακ, σουμάκι), ένα όμορφο μωβ μπαχαρικό με ευχάριστη, φρουτώδη και πικάντικη γεύση. Το έχω αναφέρει ήδη στη συνταγή για τα αραβικά κρεατοπιτάκια/Samboosak. Το Sumac, λοιπόν, είναι ο καρπός ενός θάμνου που ονομάζεται Rhus coriaria που φυτρώνει σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.






Ο καρπός του είναι μούρα με χρώμα σκούρο κόκκινο έως σκούρο μωβ, ανάλογα με το πού ο θάμνος καλλιεργείται. Τα μούρα αυτά συλλέγονται, πριν ωριμάσουν, στη συνέχεια αφήνονται στον ήλιο για να στεγνώσουν και μετά τρίβονται και στέλνονται στην αγορά. Η χρήση του στο μαγείρεμα:
Το Sumac είναι ένα βασικό συστατικό της κουζίνας της Μέσης Ανατολής, και χρησιμοποιείται βασικά σαν καρύκευμα, διότι ταιριάζει πολύ με το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα θαλασσινά, το αρνί, τις μελιτζάνες, τα ρεβίθια και τις φακές, δηλαδή με όλα. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ στις πράσινες σαλάτες-εκεί μου αρέσει πάρα πολύ- και στο μαρινάρισμα, ανακατεμένο με γιαούρτι και άλλα βότανα και μπαχαρικά, όπως τσίλι, κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα και μαϊντανό. Αναμεμειγμένο με λάδι δίνει μια πάστα που μπορεί να απλωθεί πάνω στο ψωμί, όπως το σουσάμι, πριν το ψήσιμο. Και για την Ιστορία: οι Ρωμαίοι το έφεραν στην Ευρώπη την εποχή της μεγάλης τους ακμής, πριν γίνει η εισαγωγή των λεμονιών, και έδιναν μια πικάντικη γεύση στο κρέας και σε πολλά άλλα φαγητά. Να που η Ανατολή έχει ακόμα τα μυστικά της!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

11 σχόλια:

  1. Ελενάκι μου οι αναρτήσεις σου είναι κάθε φορά ένα μαγευτικό ταξίδι αρωμάτων και γεύσεων.
    Αυτό είναι ένα μπαχαρικό που δεν χρησιμοποιώ πολύ, ίσως γιατί δεν ξέρω πως και που να το χρησιμοποιήσω!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελένη πολύ μου άρεσε η ιδέα για την προσθήκη της πάστας πάνω στο ψωμί που πάει για ψήσιμο. Πρέπει να δίνει αλλους γευστικούς τόνους, ειδικά στην καλόψημένη κόρα του ψωμιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλογραμμένα τα αρθρα σου και σίγουρα μας μαθαίνουν πολλά πράγματα!!!!

    εύχομαι καλή και ταξιδιάρικη βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να είσαι καλά Ελενάκι, πάντα με έναν καλό λόγο. Θα δεις στην επόμενη ανάρτηση πώς το χρησιμοποιώ στη σαλάτα. καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πηνελόπη, στο ελληνικό ψωμί δεν το έχω βάλει ακόμα. Έχω φτιάξει κριτσίνια και μικρά πιτάκια που ήταν πανέμορφα. Το προτείνω στις πράσινες σαλάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ πολύ, Μαρία μου, τουλάχιστον ας γράφω για να μην ξεχνώ την παλιά μου τέχνη! Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα, μου έχουν χαρίσει ένα βαζάκι αλλά δεν ξέρω που να το χρησιμοποιήσω , έψαξα κάποια φορά αλλά έμεινε να περιμένει.
    Πολύ θα ήθελα προτάσεις.
    Σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΑΝΤΟΥ! ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΦΤΙΑΞΩ!ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΖΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΩ ΠΑΨΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΑΛΑΤΙ

      Διαγραφή
  8. τρελλαίνομαι για σουμάκ και δεν ήξερα πως ήταν το φυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 150 gr to kouti ta perno apo tourkika magia sti germania 1,99 euro ,.- chili bahari klp klp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΕΛΙΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή