Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Ψητό κοτόπουλο μαρινάτο

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Μαρινάτας συνέχεια. Μια πρόταση για ένα νόστιμο και λαχταριστό κοτόπουλο που είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει πολύ σε όλους, μικρούς και μεγάλους, και θα αναγκαστείτε να το φτιάξετε πολλές φορές! Το κρέας του με τη μαρινάτα γίνεται πολύ τρυφερό, λαχταριστό και πεντανόστιμο και οι πατατούλες απίστευτα γευστικές!
  
Τ α Υ λ ι κ ά

1 κοτόπουλο 1200γραμ. περίπου ολόκληρο ή κομμένο σε 4 μερίδες
1 κιλό μικρές πατάτες για φούρνο
Mαρινάτα
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 λεμόνι, ο χυμός
2κουταλάκια θυμάρι ξερό ή δενδρολίβανο
2 κουταλιές μουστάρδα γλυκιά
3 κουταλιές γιαούρτι
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
½ κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
2 ξερά κόκκινα chilies ψιλοκομμένα, χωρίς τους σπόρους

Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, χωρίς να αφαιρέσουμε την πέτσα για να μείνει τρυφερό. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της μαρινάτας
  και αλείφουμε με τα χέρια καλά το κοτόπουλο.

Βάζουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος, όχι μεταλλικό, και το περιχύνουμε την υπόλοιπη μαρινάτα, αφού κρατήσουμε 2-3 κουταλιές. Το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Όταν πρόκειται να το μαγειρέψουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις αλατίζουμε, προσθέτουμε λίγο λάδι και τη μαρινάτα που έχουμε κρατήσει, ανακατεύοντας να πάει παντού.Τις βάζουμε σε ένα πυρέξ μαζί με το κοτόπουλο και προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό- αν χρειαστούμε περισσότερο για τις πατάτες, προσθέτουμε στη συνέχεια.

Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 1 ½ ώρα περίπου, έως ότου ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο και ψηθούν καλά οι πατάτες.
Το σερβίρουμε στο τραπέζι ολόκληρο ή σε μερίδες.
Καλή όρεξη.

Σημείωση
Αν δεν σας αρέσουν πολύ τα πικάντικα, προτείνω να ψήσετε το μαρινάτο κοτόπουλο μόνο του και τις πατάτες λεμονάτες. Είναι θέμα προτίμησης.
Για να μην πάει χαμένη η νοστιμιά: όταν βγάλετε το κοτόπουλο από το πυρέξ και έχει μείνει σάλτσα την αδειάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα, την αφήνετε λίγο να σταθεί και αφαιρείτε το λίπος από την επιφάνεια. Τη βράζετε για λίγο να δέσει και περιχύνετε με αυτή το κοτόπουλο ή τη σερβίρετε χωριστά.

6 σχόλια:

  1. Λουκουμι φαίνεται, νόστιμο και πικάντικο!!
    Η μαρινάτα ακούγεται εξαιρετική!!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εμένα πολυ μου αρέσει η ιδέα της μαρινάτας σου! Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πράγματι πολύ νόστιμη και η συνταγή δοκιμασμένη.
    Έλενα, καλό βράδυ και καλές Απόκριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Αφροδίτη. Δόκιμασέ τη και θα δεις πόσο αλλάζει η γεύση του κοτόπουλου. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό φαίνεται ,λεω να το δοκιμάσω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετική η ιδέα να μαριναριστεί με αυτό το τρόπο το κοτόπουλο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή