Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Ζάαταρ

Ζάαταρ ονομάζεται το μείγμα αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες στη Μέση Ανατολή και γενικά στις Αραβικές χώρες ως καρύκευμα σπιτικών φαγητών.




Είναι ένα πολύ αρωματικό, ιδιαίτερο και πολύ δημοφιλές καρύκευμα και νοστιμίζει το κρέας, το γιαούρτι, τα λαχανικά ή ανακατευμένο με ελαιόλαδο τις ελιές και το ψωμί.
Είναι καταπληκτικές οι λεπτές πιτούλες με ζάαταρ και ελαιόλαδο που τις αγοράζεις σε όλα τα μεγάλα Super Markets που διαθέτουν εσωτερικό φούρνο
και τις απολαμβάνεις ζεστές ζεστές. Πώς να σας στείλω μερικές;

Το ζάαταρ πωλείται σε κάθε Αραβική αγορά «έτοιμο προς χρήση» αλλά είναι πολύ εύκολο να το παρασκευάσετε στο σπίτι εύκολα και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας.


Τ α Υ λ ι κ ά

2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
2 κουταλάκια του γλυκού βασιλικός
3 κουταλιές θυμάρι
2 κουταλάκια του γλυκού θρούμπι
2 κουταλάκια του γλυκού ματζουράνα
½ φλιτζάνι ψημένο σουσάμι, χοντροαλεσμένο
1 ½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά αποξηραμένη φλούδα μοσχολέμονου ή ξύσμα από δύο λεμόνια (Μοσχολέμονα αποξηραμένα κάτω στη φωτογραφία)


 
Ο δ η γ ί ε ς

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και τα διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει καλά σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Σημείωση
Προσοχή: όλα τα βότανα πρέπει να είναι αποξηραμένα και τριμμένα.
Τα βασικά υλικά του ζάαταρ είναι η ρίγανη, το θυμάρι, το θρούμπι και το σουσάμι. Από τα άλλα μπορείτε να παραλείψετε, όποιο δεν σας αρέσει.

2 σχόλια: