Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Ρεβίθια με Μελιτζάνες και Πιπεριές - Chickpeas with Eggplants and Peppers

Τα ρεβίθια συνηθίζουμε να τα μαγειρεύουμε σούπα και να τα σερβίρουμε με λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Όμως ενισχύονται γευστικά αν συνδυαστούν με χορταρικά, όπως πράσο, πιπεριές και μελιτζάνες, όπως σας προτείνω σε αυτή τη συνταγή.


Από τα αρωματικά αγαπούν το μαϊντανό, το δενδρολίβανο, τη δάφνη αλλά και το φρέσκο κόλιανδρο! Η επιλογή δική σας!


Τα Υλικά

(Για 4 μερίδες)

 

3 φλιτζάνια ρεβίθια, βρασμένα και στραγγισμένα

70 ml ελαιόλαδο (ή και λιγότερο)

8 μικρές, μακριές μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες ή κυβάκια

2 μακριές πράσινες γλυκές πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες

½ κόκκινη και ½ κίτρινη πιπεριά, χονδροκομμένες

4 λιαστές τομάτες σε ελαιόλαδο

2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε μικρές ροδέλες

3 ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες

½ κ. σ. πελτές τομάτας

6 ψιλοκομμένα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού

1 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλιτζάνι νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια

 

Για τα ρεβίθια

400γραμ. ψιλά ρεβίθια

2 μικρά ξηρά κρεμμύδια

4-5 αποξηραμένα φύλλα δάφνης

 

Οδηγίες

 




Το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια μέσα σε ένα βαθύ μπολ, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα να μουσκέψουν.







Το πρωί τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό για να βράσουν. Προσθέτουμε δύο μικρά ξηρά κρεμμύδια και μερικά φυλλαράκια δάφνης.(Εγώ πάντα αποφλοιώνω τη μισή ποσότητα ρεβιθιών, πριν τα βράσω).




 



Βράζουμε τα ρεβίθια για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Μετά τα στραγγίζουμε και κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό τους.



 

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέσα σε τρυπητό για να βγάλουν τα υγρά τους. Κόβουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε τις τομάτες.



 



Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Όταν γυαλίσουν και μαλακώσουν, προσθέτουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, καλά στυμμένες.
Ανακατεύουμε και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν.






Προσθέτουμε τις τομάτες, τον πελτέ, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε,  χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει η σάλτσα.






Προσθέτουμε τα ρεβίθια και ανακινούμε ζωηρά το τηγάνι για να απλωθούν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις λιαστές τομάτες, το ψιλοκομμένο βασιλικό και λίγο από το νερό τους που κρατήσαμε. 



Αφήνουμε να ολοκληρωθεί το βράσιμο πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας λίγο επί πλέον νερό, αν χρειαστεί.

 


Εναλλακτικά

Βάζουμε  τα βρασμένα ρεβίθια μέσα σε ένα πυρέξ ή πήλινο, τα σκεπάζουμε με τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και τα βάζουμε στο φούρνο στους 170 C στον αέρα για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μελώσει το φαγητό.

Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το σερβίρουμε ζεστό.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου