Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020

Κολοκύθια Γεμιστά στο Φούρνο - Stuffed Zucchini in the Oven

 Τα Γεμιστά, δηλαδή οι τομάτες και οι πιπεριές γεμισμένες με κιμά και ρύζι ή μόνο με ρύζι και ψημένες στο φούρνο, είναι ένα πολύ δημοφιλές, καλοκαιρινό πιάτο της Ελληνικής κουζίνας. Το λατρεύουν ακόμα και οι ξένοι που έρχονται στη χώρα μας!

Τα γεμιστά κολοκύθια συνήθως τα μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα με σάλτσα αυγολέμονο. Γίνονται νοστιμότατα!

Εάν τα προσθέσουμε στα υπόλοιπα Γεμιστά, δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά στο ψήσιμο. Χρειάζονται φροντίδα, για να ψηθούν ομοιόμορφα, δηλαδή να τα γυρίσουμε τουλάχιστον μία φορά από την άλλη τους πλευρά. Αλλιώς θα μαγειρευτούν κατά το ήμισυ, ενώ το επάνω μέρος θα παραμείνει σκληρό και θα παραψηθεί!


Χθες στη λαϊκή αγορά ο μανάβης που με προμήθευε κολοκυθοανθούς μου είχε φυλάξει τα τελευταία υπαίθρια ολόφρεσκα κολοκύθια!

Αφού πρώτα τα άδειασα και μετά τα γέμισα, αποφάσισα να τα ψήσω στο φούρνο, χωρίς τομάτες και πιπεριές, μόνο με λίγες πατάτες.


Έγιναν νοστιμότατα, λόγω του φούρνου ή λόγω των διαφορετικών αρωματικών που χρησιμοποίησα;

 

 

Τα Υλικά

(Για τρεις μερίδες)

 6 μεγαλούτσικα κολοκυθάκια μακριά ή 9-10 μέτρια στρογγυλά 

250γραμ . κιμάς μοσχαρίσιος

6 κ. σ. ρύζι για γεμιστά (εγώ χρησιμοποιώ παντού μπασμάτι)

1 ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός

2 κ. σ. ψιλοκομμένος φρέσκος μάραθος

6 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

2 κ. σ. πάστα τομάτας

1 σακουλάκι κουκουνάρι

4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες

120  ml ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλιτζάνι νερό για το ψήσιμο ή ζωμός κρέατος

 

Επί πλέον

Ένα φύλλο λαδόκολλας, βρεγμένο και τσαλακωμένο  

Ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο

 

Οδηγίες


Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κολοκυθάκια με χαρτί κουζίνας.

Κόβουμε το κοτσάνι τους σύριζα και από το επάνω μέρος τους ένα καπάκι. Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε προσεκτικά τη σάρκα τους και την αφήνουμε στην άκρη για να τη χρησιμοποιήσουμε σε σούπα ή πίτα.



Πλένουμε καλά το ρύζι, κάτω από τρεχούμενο νερό, για να φύγει το άμυλό του και το στραγγίζουμε.Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χορταρικά.




Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε και τον κιμά για να σοταριστεί και να μην έχει τη γεύση του νερόβραστου. Προσθέτουμε και το ρύζι.






Τέλος προσθέτουμε μία κ. σ. πελτέ, διαλυμένη σε τρεις κ. σ. νερό, τα αρωματικά, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.



 


Γεμίζουμε με αυτό το μίγμα τα κολοκύθια κατά τα ¾ τους, τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί. (Αν περισσεύσει λίγη γέμιση, τη βάζουμε σε μία άκρη του ταψιού).




Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε ανάμεσα στα κολοκύθια.

Ρίχνουμε πάνω από τα γεμιστά το νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει την υπόλοιπη μία κ. σ. πελτέ, και ραντίζουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.




 και ψήνουμε στην αρχή στους 190° C στον αέρα για μία ώρα, σκεπασμένο με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και μετά το ανοίγουμε για να πάρει χρώμα.(Αν ο φούρνος μας είναι πολύ δυνατός κατά το ψήσιμο ελέγχουμε την ποσότητα της σάλτσας, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται).


Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κατέβει η θερμοκρασία τους και μετά τα σερβίρουμε.



Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με τυρί Φέτα.

Καλή όρεξη!     

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου