Μια πολύ εύκολη συνταγή, ειδικά αν έχετε μάθει τη διαδικασία του ριζότο που θα την μετατρέψετε σε μοντέρνο κριθαρότο!
Μαγειρεύεται γρήγορα , τρώγεται μόνο φρέσκο μέσα σε λίγα
λεπτά, αφότου ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, γι΄αυτό επιβάλλεται να γίνει την
τελευταία στιγμή, πριν το σερβίρισμα.
Πρέπει τα υλικά να είναι εξαιρετικής ποιότητος και το κριθαράκι που να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του μαγειρέματος, δηλαδή να χυλώσει αλλά να μην λασπώσει!
Μπορεί να σερβιριστεί μέσα στο σκεύος που μαγειρεύτηκε ή κάποιο
άλλο σκεύος σερβιρίσματος που θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ζεστό.
Τα Υλικά
400γραμ. κριθαράκι χονδρό
15 μεγάλες, φρέσκες γαρίδες, καθαρισμένες από τα κελύφη και τα κεφάλια
Ο χυμός μισού ζουμερού λεμονιού
70 ml. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μακριές πράσινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα
150 ml λευκό ξηρό κρασί
1 μεγάλη ώριμη τομάτα, χωρίς τη φλοίδα, τριμμένη σε χονδρό τρίφτη
1 κ. γλ. πελτές τομάτας
½ κ. γλ. γλυκιά πάπρικα ( σε σκόνη)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6 φύλλα πλατύφυλλου φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
Για το Ζωμό
3 κ. σ. ελαιόλαδο
Τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες
2 κλωνάρια σέλινο
1 ξηρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και χαραγμένο σταυρωτά
2 φύλλα δάφνης
1.300 ml νερό
Οδηγίες
Μέσα σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ. σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υλικά του ζωμού και τα σοτάρουμε. Μόλις τα κεφάλια κοκκινίσουν, προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά για περίπου δέκα λεπτά.Κατόπιν σουρώνουμε, πετάμε όλα τα άλλα υλικά και κρατάμε μόνο το ζωμό ζεστό, για να τον χρησιμοποιήσουμε.
Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και
ανακατεύουμε, μέχρι ν' αρχίσει να μελώνει η σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου