Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Πρασοκιμαδόπιτα - Meat and Leeks Pie


Σας αρέσουν οι πίτες; Αν ναι, ας ξεφύγετε λίγο από τις κλασικές και ας δοκιμάσετε μία Πρασοκιμαδόπιτα!  
Είναι μια πίτα χορταστική, νοστιμότατη, ένα πλήρες γεύμα, διότι συνδυάζει  εξαιρετικής ποιότητος πρωτεΐνη και χορταρικά.






Αντί για κιμά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μαγειρευμένο κρέας της προηγούμενης ημέρας, χωρίς όμως τη σάλτα του.
Εκείνο που επιβάλλεται να χρησιμοποιήσετε είναι φρέσκα κρεμμυδάκια και  πολλά φρέσκα αρωματικά χόρτα, όποια αγαπάτε! Το αποτέλεσμα θα είναι γευστικότατο!



Εάν θέλετε η πίτα να γίνει περισσότερο πικάντικη, προσθέστε στη γέμιση λίγη γλυκιά πάπρικα και σκόνη κάρυ. Θα ενθουσιαστείτε!


Τα Υλικά
(Ένα ταψί 26Χ28)

5 χωριάτικα φύλλα σπιτικά ή του εμπορίου
350γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
200γραμ. κατσικίσια φέτα, θρυμματισμένη
4 μέτρια πράσα, το άσπρο μέρος, κομμένα σε ροδέλες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες ολόκληρα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός ή άνηθος
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ. γλ. γλυκιά πάπρικα  (προαιρετικά)
1 κ. γλ. κάρυ σκόνη (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ. σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ. σ. σουσάμι

Οδηγίες



Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ. σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με τα κρεμμυδάκια και τα πράσα. Όταν ο κιμάς χάσει τα υγρά του και τα χορταρικά μαραθούν, απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν.












Όταν κρυώσουν, προσθέτουμε τα αρωματικά, τα μπαχαρικά, τη θρυμματισμένη φέτα και, με προσοχή, αλάτι. Ανακατεύουμε.











Λαδώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε δύο φύλλα έτσι, ώστε να εξέχουν αντικριστά. Σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο, σουρωμένο ή κομματιασμένο,











ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πάνω του απλώνουμε τη μισή γέμιση.













Καλύπτουμε με το τέταρτο φύλλο, σουρωμένο ή κομματιασμένο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε παντού την υπόλοιπη γέμιση.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και τα λαδώνουμε. Σκεπάζουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.











Χτυπάμε με ένα πιρούνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το γιαούρτι και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Ραντίζουμε με λίγο νερό, χαράσσουμε την πίτα σε λωρίδες ή τρίγωνα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C στον αέρα, έως ότου ψηθεί καλά και ροδίσει.




Όταν κατέβη λίγο η θερμοκρασία της, την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε ζεστή.





Καλή επιτυχία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου