Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

Παστός Βακαλάος με Πουρέ Πατάτας στο Φούρνο - Bacalhau com Natas

Οι Πορτογάλοι λατρεύουν το βακαλάο και τον μαγειρεύουν με πάρα πολλούς τρόπους. Όμως ο Bacalhau com Natas, δηλαδή ο βακαλάος με κρέμα, είναι το πιο δημοφιλές πιάτο της Πορτογαλικής κουζίνας!
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ελαφρύ σουφλέ που περιέχει κρέμα bechamel ή πουρέ πατάτας και κομμάτια βρασμένου παστού βακαλάου.






Δεν είναι γνωστό από ποιον και πότε πρωτοχρησιμοποιήθηκε αυτός ο συνδυασμός βακαλάου και κρέμας. Όμως ο πρώτος που επώνυμα παρουσίασε ένα παρόμοιο πιάτο λέγεται ότι ήταν ο chef João Ribeiro στη δεκαετία του 1930.



Το πιάτο αυτό το δοκίμασα σε ένα ταξίδι μου στην Πορτογαλία μέσα σε μια ατμοσφαιρική κουζίνα του προηγούμενου αιώνα.
Στη διαδρομή από το Cascais με κατεύθυνση τη Sintra σταματήσαμε σε μια έπαυλη, την οποία χρησιμοποιούσαν οι τελευταίοι βασιλείς της Πορτογαλίας, όταν έρχονταν στην περιοχή πήγαιναν για κυνήγι.
 
 

Η αρχιτεκτονική της  μεγάλης της κουζίνας δεν είχε αλλοιωθεί αλλά είχε μετατραπεί σε μια  υπέροχη αίθουσα εστιατορίου πολυτελείας. Μπορείτε να τη θαυμάσετε στις φωτογραφίες!


Ο βακαλάος με πουρέ, ψημένος στο φούρνο, μας σερβιρίστηκε ζεστός, συνοδευμένος από βραστά φρέσκα λαχανικά και ένα υπέροχο λευκό τοπικό κρασί! Αξέχαστη γευστική απόλαυση!



Τα Υλικά

5-6 κομμάτια παστού βακαλάου, χωρίς κόκκαλα και δέρμα, ξαρμυρισμένου
2 αποξηραμένα φύλλα δάφνης
2 μέτρια ξηρά  κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6 πατάτες μέτριες, βρασμένες χωρίς τη φλοίδα
3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
200 ml  κρέμα γάλακτος
200 ml φρέσκο γάλα
⅔ φλιτζανιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ. σ. τριμμένη φρυγανιά

Φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου (προαιρετικά)

Οδηγίες

Ξαρμυρίζουμε τον βακαλάο από την προηγουμένη ημέρα και τον βράζουμε σε νερό χωρίς αλάτι με δύο φύλλα δάφνης, μέχρι να μαλακώσει.
Βγάζουμε το βρασμένο βακαλάο με μία τρυπητή κουτάλα μέσα σ΄ένα πιάτο.  Προσεκτικά αφαιρούμε όσα τυχόν κόκκαλα υπάρχουν και σπάμε το βακαλάο σε μικρά κομμάτια.








 


Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέσα σε αλατισμένο νερό. Όταν τρυπιούνται εύκολα με ένα πηρούνι, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα, τις βάζουμε μέσα σ΄ένα μπολ και, ζεστές, τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.









 





Προσθέτουμε στον πουρέ το γάλα, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.









 
Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε  ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Προσθέτουμε και το βρασμένο βακαλάο και ανακατεύουμε.
Απομακρύνουμε το τηγάνι από την εστία και αφήνουμε τα υλικά στην άκρη να κατέβει λίγο η θερμοκρασία τους.









 





Λαδώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.













Προσθέτουμε στο μπολ με τον πουρέ το μείγμα του βακαλάου, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την κρέμα γάλακτος, μισό φλιτζάνι τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.











Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο λαδωμένο σκεύος, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με φρυγανιά και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.









Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰ C μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.





 

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου, όπως μας το πρόσφεραν στην Πορτογαλία.







Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου