Οι μελιτζάνες είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό υλικό της Ελληνικής κουζίνας.
Μαγειρεύονται λαδερές, στο φούρνο ή την κατσαρόλα, συνοδεύουν το κόκκινο κρέας ή το κοτόπουλο,
φτιάχνουν υπέροχη μελιτζανοσαλάτα ή κεφτεδάκια.
Συνδυάζονται εξαιρετικά με τα τυριά, ενώ με τη σάλτσα τομάτας και το φρέσκο
βασιλικό συνθέτουν ένα γευστικότατο αποτέλεσμα!
Σας προτείνω να τις συνδυάσετε με πιπεριές, πικάντικα μπιφτέκια ή
κεφτεδάκια και σάλτσα τομάτας. Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά του πιάτου!
Κι αν δεν θέλετε να τηγανίσετε τα υλικά, ας τα ψήσετε στο γκριλ του φούρνου
σας, ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο. Θα γίνουν εξίσου νόστιμα!
Τα Υλικά
5 μελιτζάνες μακριές, μεγαλούτσικες, κομμένες στη μέση
5 πιπεριές μακριές, κομμένες κατά μήκος σε 3-4 κομμάτια
4 ώριμες τομάτες, κομμένες σε φέτες
Αλάτι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Σάλτσα Τομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ. σ. ψιλοκομμένος βασιλικός
400γραμ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
½ κ. σ. πελτές τομάτας
3. κ. σ. ελαιόλαδο
½ κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μπιφτέκια
500γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
100γραμ. τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
1 ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
½ κ. γλ. κύμινο
1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
3 κ. σ. ελαιόλαδο
3 κ. σ. νερό
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρχικά λίγη ποσότητα ελαιολάδου και
τηγανίζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε
στη συνέχεια περισσότερο ελαιόλαδο, όταν χρειαστεί.
Βάζουμε τις τηγανητές μελιτζάνες και πιπεριές πάνω σε απορροφητικό χαρτί,
να στραγγίξουν ελαιόλαδο και υγρά.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε δέκα μακρόστενα μιφτέκια.
Βάζουμε από ένα μπιφτέκι πάνω σε κάθε μισή μελιτζάνα.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.
Καλύπτουμε με φέτες τομάτας, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Ψήνουμε στους 170º C στον αέρα για
περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό όχι καυτό.
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου