Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Ένα Αφράτο Σκορδόψωμο – Α Fluffy Garlic Bread


Πολύ αφράτο, αρωματικό και νόστιμο ψωμάκι που θα το αγαπήσουν όλοι οι λάτρεις των βοτάνων και του σκόρδου!  
Αλλά και αυτοί που δεν αγαπούν τόσο το σκόρδο, μην νομίσουν ότι η μυρωδιά του και η γεύση του είναι έντονη. Εξάλλου η ποσότητα του σκόρδου μπορεί να αυξομειωθεί ή να χρησιμοποιηθεί σκόνη, που είναι πιο ήπια.






Ένα τέτοιο ψωμάκι μπορεί να αντικαταστήσει την κλασική, Ελληνική, καλοκαιρινή  ριγανάδα. Γιατί η Πορτογαλική, που είχα δοκιμάσει στη Λισαβόνα, περιείχε τόσο σκόρδο, που σου αρκούσε για μία εβδομάδα!
Τη σέρβιραν στον πρωινό μπουφέ και ήταν λαχταριστή, με τριμμένη φρέσκια τομάτα, ρίγανη και ελαιόλαδο. Το σκόρδο το ανακάλυπτες με την πρώτη μπουκιά!



Τα Υλικά

500γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φακελάκι μαγιά σε σκόνη (12γραμ.)
1 κ. σ. κρυσταλλική ζάχαρη
½ κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. λιωμένο σκόρδο ή και περισσότερο
3 κ. σ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
1 αυγό
300γραμ. φρέσκο γάλα
1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι ή 1 κ. σ. ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη

Επί πλέον
Λίγο αλεύρι
1 φλιτζανάκι του ελλην. καφέ ελαιόλαδο
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο

Οδηγίες




Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.















Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, το σκόρδο, το θυμάρι και το γάλα χλιαρό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.












Δημιουργούμε με την αφράτη ζύμη μας μια μπάλα και τη βάζουμε μέσα σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο μπολ. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να διπλασιαστεί.











Βάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη διπλώνουμε αρκετές φορές. 
Κόβουμε τη ζύμη σε 12-16 κομμάτια και το καθένα το πλάθουμε μπαλάκι.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί ή φόρμα.







Πιέζουμε με την παλάμη μας κάθε μπαλάκι ζύμης και φτιάχνουμε ένα χονδρό φύλλο διαμέτρου 10εκ. Λαδώνουμε την επιφάνειά του, το διπλώνουμε σαν μισοφέγγαρο, πιέζουμε τις δύο άκρες του σχηματίζοντας διπλό “φυλλαράκι”. 












Τοποθετούμε τα φυλλαράκια μέσα στο ταψί, κυκλικά, σχηματίζοντας στεφάνι. Γεμίζουμε και το κέντρο.













Αφήνουμε το σκοδρόψωμο στην άκρη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Αλείφουμε με ελαφρά χτυπημένο αυγό.








Ψήνουμε στους 170 στον αέρα, μέχρι να ροδίσει.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε συρμάτινη βάση.




Χωρίζεται πανεύκολα σε μερίδες!


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου