Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Ρυζοχαλβάς από την Αταλάντη – Rice Halva


Η συνταγή αυτού του υπέροχου λευκού χαλβά δημοσιεύεται για πρώτη φορά εδώ, στο blog μου. Είναι ένα νηστίσιμο γλυκάκι από την Αταλάντη που χρειάζεται ελάχιστα υλικά. Είναι ο χαλβάς των παιδικών μου χρόνων!

Ο χαλβάς αυτός, άσπρος και λαχταριστός, ετοιμαζόταν για να εορτάσει αρραβώνες και γάμους. Το ρύζι κοβόταν με ειδικό μύλο, σε αρκετή ποσότητα, γιατί το γλυκό έπρεπε να είναι αρκετό.
Συνηθιζόταν πολύ σ΄αυτές τις περιπτώσεις, διότι το όνομα του ρυζιού, ηχητικά παρέπεμπε στο ρήμα ριζώνω και ακουγόταν σαν ευχή προς το ζευγάρι να “ριζώσει”, να μείνουν μαζί όλη τους τη ζωή!





Γι’ αυτό το λόγο ο χαλβάς παρέμενε λευκός, χωρίς καβούρντισμα και ίχνος κανέλας, για να είναι η κοινή τους ζωή ευτυχισμένη.
Το κλασικό “κόψιμο” (σερβίρισμα) γινόταν με κουτάλια της σούπας!


Με αυτόν το χαλβά εορταζόταν επίσης και η γέννηση ενός παιδιού. Τα υλικά υπήρχαν σε κάθε σπίτι και γνώριζαν όλες οι νοικοκυρές τη διαδικασία παρασκευής του. 




Ετοιμαζόταν γρήγορα και μοιραζόταν σε όλη τη γειτονιά αλλά και τους συγγενείς, για να γιορτάσουν και να ευχηθούν για το χαρμόσυνο γεγονός.

Τα Υλικά

200γραμ. ρύζι γλασέ
80 ml αραβοσιτέλαιο
Αμύγδαλα ασπρισμένα
Λίγη τριμμένη κανέλα (προαιρετικά)

Για το Σιρόπι
200γραμ. ζάχαρη ή και λιγότερη
750 ml νερό
1 σφηνάκι ανθόνερο


Οδηγίες





Αλέθουμε το ρύζι στο μπλέντερ τόσο, όσο να ομοιάζει με χοντρό σιμιγδάλι. Προσοχή να μην γίνει σκόνη!










Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθόνερο και το διατηρούμε ζεστό.











Ζεσταίνουμε σε μία ανοξείδωτη κατσαρόλα το λάδι, προσθέτουμε το αλεσμένο ρύζι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι ν’ αρχίσει ν΄ασπρίζει.












Τότε, με μια βαθιά κουτάλα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιρόπι. Καθώς ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά, θα δούμε στην επιφάνεια να συγκεντρώνεται μικρή ποσότητα λαδιού, την οποία αφαιρούμε με ένα κουτάλι.




Μόλις απορροφηθεί η μία ποσότητα σιροπιού, προσθέτουμε άλλη, μέχρι να τελειώσει όλο.









Ανακατεύουμε συνεχώς και ζωηρά –χρειάζεται δύναμη και υπομονή - μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το σιρόπι από το ρύζι και το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.





Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, τη σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το καπάκι της και αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει για περίπου μισή ώρα.
Κατόπιν χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια σχηματίζουμε κουταλιές ή χρησιμοποιούμε μικρά φορμάκια σιλικόνης.



Σε κάθε κουταλιά καρφώνουμε από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο ή πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Η κλασσική παρουσίαση απαιτεί μόνο αμύγδαλα. Καταναλώνεται φρέσκος!


Καλή επιτυχία!

Λίγα λόγια ακόμα

  • Η συνταγή αυτή του Ρυζοχαλβά είναι παλιά οικογενειακή, συνηθίζεται στην Αταλάντη και δημοσιεύεται για πρώτη φορά.
  • Η μέτρηση των υλικών γινόταν με ποτήρια του νερού. Το ρύζι πλενόταν, στράγγιζε, στέγνωνε, απλωμένο ανάμεσα σε πετσέτες, και μετά κοβόταν. Η ποσότητα την ζάχαρης ήταν αρκετή.
  • Απαιτούσε βέβαια ελαιόλαδο για την παρασκευή του. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, τον έκανε λίγο βαρύ και ήταν επίπονη η διαδικασία αφαίρεσης κατά την παρασκευή του, όταν τμηματικά πρόσθεταν το σιρόπι. 
  • Έκανα πολλές δοκιμές πριν καταλήξω στη συγκεκριμένη πρόταση. Κατέληξα στη χρήση σχετικά λίγης ζάχαρης και μικρής σχετικά ποσότητας αραβοσιτέλαιου, μέρος του οποίου αφαιρέθηκε εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου